Истина е! Хекимян е кандидатът на Баце за кмет на София

0

- Advertisement -

Довчерашният директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ на Би Ти Ви Антон Хекимян е номинацията на ГЕРБ за кмет на София. Това стана известно от появата му заедно със зам.-председателя на партията Томислав Дончев пред Общинската избирателна комисия (ОИК).

Хекимян обяви, че получил предложение да бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на София от председателя на Бойко Борисов на среща преди седмица. „Реших да се кандидатирам, за да работя за обществото, но от другата страна“, каза той. Избегна въпросите за свързаност с ГЕРБ, но многократно декларира, че от дълги години е публична личност, разпознаваем репортер и водещ на сутрешния блок на Би Ти Ви. Водещ приоритет на Хекимян за София е образованието.

Че тъкмо Хекимян ще бъде претендентът на ГЕРБ за София, се заговори в събота, когато той и Би Ти Ви обявиха, че напуска медията с анонса, че „продължава в друга професионална посока“. От седмици Борисов отлага обявяването на кандидата за кмет на София за последния момент, като последното му определение беше, че човекът е „нестандартно решение, ще ви хареса“.

Номинацията на Хекимян беше подкрепена от настоящия столичен кмет Йорданка Фандъкова, която заяви, че е много доволна, че в общинската листа на ГЕРБ влизат много млади хора. Кандидатът за кмет на София на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Васил Терзиев пък заяви, че намира за странна кандидатурата.

Още на 16 август настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова каза, че след партийните номинационни събрания до петима души са посочените от структурите на ГЕРБ за кандидат за кмет. Днес (25 септември) Антон Хекимян каза, че и той бил сред предпочетените от членовете на партията на Бойко Борисов. „Преди няколко дни господин Борисов взе решението. Аз поисках да ми бъде отредено време, за да помисля. Всичко се случи миналата седмица“, каза отскоро бившият директор в Би Ти Ви. „Имах среща с господин Борисов. Лично от него получих поканата да бъда кандидатът”, заяви той.

Избегна обаче всички въпроси за свързаността му с ГЕРБ и председателя ѝ, откога датира, как е започнала. „Вие какво наричате близки отношения? Можете ли да ги дефинирате? През целия си път аз съм бил пред камерите. Извървял съм пътя си пред обектива и като публична личност“, каза Хекимян на въпрос на „Дневник“ за отношенията му с ГЕРБ. Попита и журналистите на място дали не общуват с политици, но не продължи тезата си, когато беше отговорено, че не всеки общуващ с политици журналист е кандидат за кмет от някоя политическа формация.

Преди около десет дни депутатът от ГЕРБ Тома Биков определи кандидата на партията като подготвен човек с политически опит и каза, че „не се търси експеримент“. На въпрос на „Дневник“ дали Хекимян разпознава себе си в това описание и как е трупал политически опит той отговори: „Не мога коментирам кой какво е имал предвид.“

Медии и политика

„Замислял съм се: оттук накъде? Как продължавам? Какво ще е моето развитие след журналистиката? Получавайки предложението, си дадох сметка, че искам да продължа да работя за обществото“, каза Хекимян, попитан за мотивацията си да бъде кандидат за кмет на ГЕРБ. Обясни, че е журналист от 19 години, последните три от които директор на „Новини, актуални предавания и спорт“.

- Advertisement -

Попитан за намеса на ГЕРБ в редакционната политика на Би Ти Ви, Хекимян каза: „Сигурен съм, че това е основното съмнение. Дори и като въпрос е обидно. През целия си път съм стоял твърдо зад принципите на журналистиката.“

В позиция до медиите Би Ти Ви посочва, че ще обяви плана си за отразяване на предизборната кампания за местните избори, за да покаже безпристрастност на новините. Компанията обявява и че ще наема външна компания, която да следи за обективното отразяване на кампанията. „Би Ти Ви оценява въздействието от създалата се ситуация много сериозно и наш първостепенен приоритет продължава да бъде да се придържаме към редакционните ни насоки и да отразяваме новините безпристрастно и обективно“, казва Ралф Бартолайт, временно заемащ доскорошния пост на Хекимян.

Намеренията на Хекимян за София

Антон Хекимян посочи, че живее от 20 години в София. Твърди, че в телевизионната си кариера бил критичен към множество решения и процеси в Столичната община.

„Визията ми за София е столицата да бъде още по-модерен, по-зелен град, да бъде отворен към инвестиции, младите хора. Преди всичко слагам като акцент образованието“, каза общо кандидатът на ГЕРБ.

Ако бъде избран за кмет, Антон Хекимян твърди, че ще направи ревизия на ремонтите на София. Каза, че не му харесват реденето на жълтите павета и ремонтът на „Графа“, но и поиска да се види общата картина, като според него ГЕРБ е направила много: „Аз помня София от 2003 г. със сините спирки, гащите, които се продаваха по „Витошка“, тъмната градинка на НДК, дупките по пътищата, разбитите булеварди. Аз не пътувам по разбит булевард в момента“, каза Хекимян.

Първоначално соченият неофициално като кандидат за кмет на София от ГЕРБ Георги Георгиев, настоящ председател на Столичния общински съвет, каза, че част от листата с общински съветници ще бъде Любомир Минчев, съосновател на технологичната компания „Телелинк“.

„Ето ви отговор на легендата за успелия потомък на определени структури“, каза Георги Георгиев в атака към кандидата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Васил Терзиев и връзките на семейството му с бившата Държавна сигурност.

На въпрос на „Дневник“ кой е получил повече партийни номинации за кандидат за кмет на София, Георгиев или Хекимян (с други думи, дали лидерът Борисов е променил предпочитанията на структурите), председателят на общинския съвет каза: „Не сме в пети клас, голямото междучасие, за да кажем единият или другият.“

„Дигитализацията ще бъде нещо, което ще се стремим да направим в полза на гражданите и посетителите на София. В полза на бизнеса: дигитализиране на услуги“, каза Любомир Минчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече