Шпионски скандали с България гърмят у нас и в Европа

0

- Advertisement -

България изгони руски православен свещеник, заподозрян в шпионаж, а петима българи отиват на съд в Лондон заради шпионаж в полза на Русия. Това са новини от един-единствен ден. Какво се случва?

Наричат го „вторият най-стар занаят в човешката история“. След края на Студената война мнозина мислехме, че шпионажът окончателно отива в историята. Франсис Фукуяма обяви същата тази история за приключила – и на шпионажа тъкмо там му беше мястото.

Оказа се обаче, че – точно както и „най-старият занаят в човешката история“ – шпионажът се радва на отлично здраве и е пълен с жизнени енергии.

Шпионажът цъфти и процъфтява

Може би трябваше да го усетим още през 2006 година, когато руските тайни служби убиха Александър Литвиненко в Англия. Година по-късно на Мюнхенската конференция за сигурност и после на срещата на Г-8 руският президент Владимир Путин каза на Запада, че вече не желае мир и разбирателство. После руснаците се опитаха да отровят с Новичок Сергей Скрипал и Алексей Навални, а шпионската лавина се затъркаля неудържимо и започна да набира все повече маса. През 2018 година в САЩ арестуваха руската шпионка Мария Бутина – и оттогава насам сякаш няма спиране.

– През последните близо две години от Европа са изгонени няколкостотин руски шпиони под дипломатическо прикритие.

– Само в Германия през последната година имаше три шумни случая с предполагаеми руски шпиони, а Службата за защита на конституцията през юни предупреди, че опасността от руски шпионаж е голяма.

– Германският министър на отбраната Писториус също току-що го каза съвсем ясно: „Нападателната война на Русия срещу Украйна значително увеличи опасността от шпионаж и саботаж в Германия“.

- Advertisement -

– От перманентни руски шпионски атаки са оплакват Полша и балтийските държави.

– А вчера, в рамките само на 24 часа, България изгони руски православен свещеник, заподозрян в шпионаж, а петима българи бяха изпратени на съд в Лондон заради шпионаж в полза на Русия.

Списъкът може да продължи още дълго.

Естествено, Русия също непрекъснато арестува и гони западни хора по подозрение в шпионаж – такава е играта. А за далеч по-незабележимия и подмолен китайски шпионаж тук просто няма възможност да се изброяват десетките примери от последните години.

Светът се връща в 19 век

Какво всъщност се случва? Краткият отговор гласи: авторитарните режими по цял свят, начело с Русия и Китай (но да не забравяме още Иран и Северна Корея), са обявили война на либералната демокрация в световен мащаб. И водят тази война с всички възможни средства, включително и с масивни инвестиции в областта на класическия шпионаж, на подривната дейност, на саботажите и дезинформацията. Успоредно с това си вървят и „обичайните“ шпионски дейности – индустриалният и технологическият шпионаж. А новите дигитални технологии, невъобразимите възможности за проследяване, контрол, разпознаване, локализиране и мигновено сравняване на огромни бази данни „ъпгрейдват“ шпионажа до едно небивало в историята равнище.

Да, „Мата Хари“ е тежка отживелица, но шпионажът цъфти и процъфтява. Уви. Защото всичките тези огромни човешки ресурси, всичките тези милиарди, всичките тези технологии биха могли да се канализират другаде. С тях медицината сигурно може да спаси милиони човешки животи, политиката може да осигури ръст на благоденствието, а науката да дари човечеството с нови знания и хуманен напредък. Вместо това светът се връща в 19 век. Тъжно е.

Александър Андреев, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече