Бойко си вярва, че и маймуна да издигне, все ще спечели

0

- Advertisement -

Ефектът от изненадващото издигане на директора на новините в Би Ти Ви Антон Хекимян за кандидат-кмет за София от най-голямата партия в страната ГЕРБ предизвика много въпроси за състоянието на журналистиката и връзките с политиката, за ефекта от подобен „бърз“ трансфер върху медията, в която той доскоро е градил кариера, но и върху цялата среда, както и за доверието към журналистите, призвани да са независими и равно отдалечени.

Въпросите не спират и заради липсата на ясна мотивация защо точно Хекимян, близък ли е той и колко с лидера на партията Бойко Борисов (поканата е дошла лично от него, но ГЕРБ твърдят, Хекимян е най-големият им критик – бел.ред.).

Ето какво смятат по темата преподаватели и експерти, обощава „Дневник”.

Какво показва номинацията на Хекимян?

„Издигането на Хекимян се вписва отлично в състезанието на непартийни кандидатури, които ще се борят за кметския стол в София. Всички водещи претенденти идват от непартийни сектори: бизнес, синдикати, граждански сектор, а вече и от медиите“, коментира пред „Дневник“ преподавателят по „Медии и журналистика“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и журналист от БНР Илия Вълков.

„Партийните централи се опитва да компенсират сриващото се доверие в политическите елити чрез внос на свеж за електората продукт”, смята още той.

Според него подобна номинация „затвърждава убеждението на гражданите, че медиите са придатък на политически и икономически центрове на власт. За това, че има журналисти с партийни билети, които работят в интерес на политически лидери, вместо да бъдат техен коректив и да са на страната на зрителите, читателите и слушателите на медиите, в които работят“.

Вълков смята, че номинацията на Хекимян „не би била толкова стряскаща, ако не бе в последния момент“.

„Подобни примери в Би Ти Ви сме виждали и преди – спомнете си „вричането“ на един водещ (Росен Петров), който в ефир подари офицерския си кортик на новоизлюпилия се политик Николай Бареков. Влизането на „журналисти“ в политиката често е дългосрочен проект – добре обмислен и финансово подсигурен. Помислено е за бъдещето на всеки“, коментира още Илия Вълков.

Тезата, че Хекимян е „набелязан“ като потенциален кандидат, развива и преподавателят от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Жана Попова.

„Номинацията показа, че оная работа с „безпристрастната“ и „обективна“ журналистика, в която се кълнат всеки ден от тв екран хора като него е спукана. Телевизиите спешно трябва да си направят предаване „Защо, господин журналисте?“, смята тя.

Според нея „не е вярно, че Борисов вика за сефте Хекимян в кабинета си. Хекимян е препитван и претеглян още от първото си интервю на Борисов, когато Борисов като премиер го извика да разпънат кабелите в премиерския кабинет. А това вече променя начина им на общуване – къде се провежда интервюто е от съществено значение в телевизията. Тогава Борисов обвиняваше БСП, че няма електронно правителство, сега – пак няма, но журналистът е решил, че няма смисъл да пита“, казва още преподавателят. Тя обобщава: „С Хекимян отдавна е работено по този „проект за кмет“.

Бойко Борисов силно вярва, че в телевизията и в политиката и маймуна да сложиш, ще спечели. И е решил да го докаже. Жалко, че Хекимян е предприел тази стъпка, защото всъщност това означава, че отдавна е наблюдаван, привличан и ухажван. Кмет не се става в мига, в който един бивш премиер те погледне в очите”, заяви Попова.

Според нея издигането на Хекимян показва още, че Борисов разчита на по-зрялата аудитория да гласува, при това предимно на жените.

- Advertisement -

„Да вдигнеш телевизионен водещ вместо инфлуенсър не е покана към младите избиратели. Хекимян е като звезда от грамофонните плочи в ерата на сателитната телевизия и интернет изкушенията. Борисов разчита точно на тази попфолк аура на тв водещ, който свикваше почитатели в Калофер години наред. Жалко, че не го избира заради журналистическата му дарба„, коментира още преподавателят.

Според преподавателя от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ професор Нели Огнянова, номинацията на Хекимян „осветява явлението политически зависима журналистика“.

„Новинарството по дефиниция трябва да е зона на най-голяма безпристрастност. Партийните ангажименти, напротив, са проява на най-голяма обвързаност с целите и линията на определена политическа сила, а ако това е лидерска партия – дори с манталитета на лидера. Този преход не става за времето, което Хекимян, по думите му, е поискал „да му бъде отредено“ за размисъл – и това е огромен проблем за медийната среда„, казва още Огнянова.

Как ще се отрази на средата и на самата телевизия за в бъдеще?

След обявяването на номинацията на Хекимян той, чрез пост във „Фейсбук“, а Би Ти Ви в специална позиция се опитаха да се разграничат един от друг.

Според Илия Вълков номинацията няма да има непосредствен и пряк ефект за в бъдеще. „Всеки заслужава съдбата, за която се бори. Но телевизията може да помисли за ново предаване: „Защо, г-н кмете“, казва още Вълков.

Какво може да е професионалното бъдеще на Хекимян, ако не спечели изборите за кмет?

Решението на Хекимян да влезе в политическа надпревара не се ограничава само до участието му като кандидат кмет. Той е и водач на листата за общински съветници, което би означавало, че ако не спечели ибзорите, вероятно ще стане част от Столичния общински съвет – ключовата институция, през която София се управлява.

„Доколкото разбирам, Хекимян е решил да мине през вратата, на която пише с големи букви НОМЕНКЛАТУРА. Това, което той кой знае защо нарича „предизвикателство“, ми прилича на осъзнат избор да се присъедини към компанията на привилегированите партизански елити. За тях позиции винаги се намират“, казва Нели Огнянова.

„Тази номинация показва, че в телевизиите кадруването много зависи от хазарта, а за шефовете на новини трябва да отворят специално табло на летището – сменят ги като дойде или си замине Васил Божков. Би Ти Ви смени Венелин Петков, когато братята Найденови нападнаха Петков и Хекимян, че не отразяват тяхната позиция срещу Васил Божков. Сега Божков си дойде, Хекимян е привикан при Борисов. Въпросът вече е кой стои зад Борисов сега? Това е за пореден път доказателство, че журналистиката е убивана не от интернет, а от собствената си алчност от четвърта се превръща в първа власт“, казва още Жана Попова.

„Лидерите  на ГЕРБ нямат добър публичен разказ как точно Хекимян е спечелил доверието на Борисов – това очевидно не става с безпристрастност. Самият Борисов засега избягва коментарите. Тази тема ще остане в дневния ред на предизборната кампания, но повече като работа на партийните пиари – отколкото  като мобилизация за високи журналистически стандарти”, смята проф. Нели Огнянова

Според нея проблемът на Би Ти Ви е, че с годините все повече се доближава до политически проекти като СКАТ, „Алфа“ и т.н.

„В момента БНТ се управлява от бивш политик – депутата от НДСВ и „Новото време“ – Емил Кошлуков. На територията на Би Ти Ви работеше Слави Трифонов, днес лидер на политическа партия, Николай Бареков – бивш евродепутат, Росен Петров демонстративно стана кандидат политик в ефира на Би Ти Ви. Проблемът е, че „чуждостта“ на собствениците на Би Ти Ви и „Нова тв“ не е никаква гаранция за независимост“, смята Попова.

„Хекимян започна кампанията с признанието „осъзнавам, че обвиненията срещу мен се отразяват на колегите от Би Ти Ви Новините“. Би Ти Ви „оценява въздействието от създалата се ситуация много сериозно“. „Създалата се ситуация“ е ударът по доверието в безпристрастността на телевизията и на новинарството у нас по принцип“, коментира още проф. Огнянова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече