Трети ден протест и миньори и енергетици от Перник и Кюстендил: Измамни обещания за работа до 2038 г. няма да ни спрат

0

- Advertisement -

За трети пореден ден миньори и енергетици от област Перник и Кюстендил се събират на мирен протест, за да изразят своето несъгласие с решението на  правителството да изпрати Териториалните планове за справедлив преход. 

Работниците от топлофикацията и мините в Перник се събират в 12.00 часа пред автогарата в града. 

В 11.45 часа енергетиците от ТЕЦ „Бобов дол“ се събират пред централата и в 12 часа ще блокират за втори пореден ден пътен възел „Бинека“. 

Работниците продължават да отстояват своите искания и се надяват на преговори. Те посочват, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а запазването на стабилността на целия енергиен сектор.

„2038 година, до която ни обещават, че ще има българска енергетика, е измамна. Видно от намеренията след 2030 година ще останат минимални мощности за критично потребление. До тогава 80% ще са в историята. 

- Advertisement -

Базови мощности се заменят с базови, за да се гарантира енергийната стабилност. За тях никой не говори и ред няма в териториалните планове.

ТЕЦ “Бобов дол” осигурява 20% от БВП на областта. С какво ще се запълни дупката в бюджета. Община Бобов дол си заминава. Община Дупница е пред колапс. Хората са в патова ситуация – обезверени и с наполовина събрани куфари за Tерминал 2. 

Как тази картина никой не я вижда, как може да бъде успокоена ситуацията с нереалистични проекти.

Няма да се откажем, докато не се намери решение на проблема, който не е само наш, но и на целия български народ”, са само част от коментарите на енергетиците вече трети ден.

Недоволните енергетици напомнят, че в началото на годината българският парламент взе решение до 2038 г. да не бъдат намалявани никакви мощности и Планът за възстановяване и устойчивост да бъде предоговорен. 

Резултатът в новите планове – още по ускорено затваряне на мощности до 2030 година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече