Рекорден мигрантски натиск у нас

0

- Advertisement -

50% увеличение на мигрантския натиск, отчитат от „Гранична полиция“.

„Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. Има увеличение спрямо миналата година с 50% на база първите девет месеца. През летните месеци достигахме 1500 души недопуснати за денонощие. В момента са около 500 недопуснатите за денонощие благодарение на затегнатите мерки и добрата координация с турските ни колеги. Това е огромна бройка хора“, каза главен комисар Антон Златанов, директор на ГД ”Гранична полиция“.

Той каза, че България технически и професионално е изпълнила всички критерии за влизането в Шенген и решението се очаква да бъде чисто политическо.

„Нямаме различия с колегите от Австрия чисто професионално за охраната на границите. Явно решението трябва да е политическо“, коментира гл. комисар Златанов.

Резерви към присъединяването на България към Шенген имат Австрия и Нидерландия.

- Advertisement -

„Аз видях няколко интересни статистики. Пътят на мигрантите от Азия към Европа се дели на три маршрута – Източноевропейски, Централен и Западноевропейски. Източноевропейският, през Балканите, е едва 10-15% от целия мигрантски поток. Основният проблем е по море – през Гърция и Италия – от там 75 – 80% от мигрантите се придвижват. Балканският път отделно не е само през България. Статистиката на Австрия показва, че миналата година 123 000 мигранти са достигнали до страната без регистрация. Тоест в държавите, през които са преминали до там, не са били заловени. Тази година до момента са 43 000 души. Тоест имаме напредък по професионалните аспекти“, каза Златанов.

Шефът на „Гранична полиция“ заяви, че почти всеки ден има опасни инциденти на границата – преследвания, неподчинение на шофьори на моторни превозни средства, превозващи мигранти.

Той каза, че е безкомпромисен по отношение на колеги, изпълняващи недобросъвестно задачите си или злоупотребяващи със служебното си положение.

„Миналата седмица заловихме наш колега, служител на гранична полиция, спомагащ трафика на мигранти. Заловен е в почивен ден в близост до граничната зона при положение, че работи в София. Не е бил сам. Нямаме никаква толерантност към такива провинения. Няма канали с държавна подкрепа по този повод“.

„Готови сме да влезем изцяло в Шенген като Гранична полиция. Правим самооценки и проверки и всичко е наред. При въздушните граници например можем да работим по шенгенските начини и правила още от утре. Един път трябва да се обясни какво наблюдаваме. Стоим много добре по три показателя. Ограда, технически съоръжения зад нея – сензорни линии, видеонаблюдение, термално наблюдение и човешки фактор“, допълни Златанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече