Петков с дипломатически гаф: Австрийците бесни, отлагат визитата на Денков при Немахер

0

- Advertisement -

Кирил Петков провалил посещението на премиера Денков в Австрия на 4 октомври. Вчера правителствената информационна служба съобщи, че визитата на министър-председателя акад. Николай Денков във Виена, предвидена за 4 октомври, когато трябваше да се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер, се отлага.

Причината – поради заболяване на канцлера Карл Нехамер.

Новата дата, определена за приемането на Денков във Виена, е 24 октомври.

Всъщност, става въпрос за „дипломатически грип“ на домакините, породен от огромен дипломатически и външнополитически гаф на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков.

В качеството си на председател на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, миналата седмица Петков се самокомандировал до Виена, уж за да разговаря на високо ниво за австрийското вето върху приемането ни в Шенген. Никой не го е пращал и с никого не е консултирал визитата си, но като шеф на комисия той има право да прояви самоинициатива.

Във Виена обаче Петков се държал така неадекватно, че буквално вбесил австрийците, а канцлерът Карл Нехамер тутакси „заболял“ от грип и така визитата на премиера Денков в сряда е провалена, разкриха наши дипломати пред Епицентър.бг.

В петък, когато всички се питаха къде е Кирил Петков, от ПП публикуваха във Фейсбук видео, на което той бе заснет на фона на зала с колони със златни капители. Петков обяви, че е в Австрийския парламент, че имал „срещи с депутати от управляващите партии и опозиционните партии“, че България не е допускана в Шенген заради службите и още в понеделник ПГ на ПП-ДБ ще внесе законопроектите за реформа в службите за сигурност

Петков направи внушението, че изискването на депутати от управляващите партии и опозиционните партии във Виена са именно законопроектите за реформа в службите у нас в контекста на сигурноста с оглед на приемането на България в Шенген. „А най-важното за Шенген е темата „Сигурност“ – сигурност на границите, информационна сигурност, сигурност на цялото шенгенско пространство“, обясни в типичния си възторжено неразбиаем стил Петков.

- Advertisement -

Припомняме, че до преди месеци Кирил Петков заявяваше, че причината поради която България не се приема е, че не се правят реформи в правосъдната система. Тогава според него именно това е основната причина над страната ни да се слага вето.

Вчера, в компанията на ген. Атанас Атанасов, Петков обяви, че са внесли промените в законите за реформа на службите като изискване за проемането ни в Шенген, защото „най-важното за Шенген е темата сигурност“. От внесените текстове обаче се вижда, че реформата почти изцяло се изчерпва със смяната на сегашните шефове на службите и промяната на модела, по-който се назначават. От което излиза, че във Виена се месят в начина на назначаването на шефовете на служби у нас, което изобщо не е вярно.

Поведението на Кирил Петков буквално вбесило австрийското канцлерство и от там предпочели да отложат временно визитата на премиера Денков, докато  в България властите се разберат какво разбират под изисквания за членство в шенгенската зона.

Грубата злоупотреба от страна на Кирил Петков и намесването на властите в Австрия с неговите напъни да овладее службите през главата на президента не е в синхрон с европейската дипломация, обясниха дипломати.   

Мотивирайки внасянето на законопроекта за реформиране на службите, Кирил Петков се похвали, че в края на миналата седмица е провел срещи в Австрия с представители на парламентарно представени партии, както и с техния външен министър. Темата е била Шенген. И отново направи дипломатически гаф.

„Това, което те заявиха, че най-големият въпрос, във връзка с тяхното вето е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границите, информационна сигурност„, обясни Петков. След което обвърза тези разговори с Шенген, обяснявайки, че влизането ни в Шенген и реформата в българските служби „вървят ръка за ръка“.

Това категорично не е вярно и се смята за недопустимо забъркване на властите в Австрия във вътрешно-политически игри на ПП-ДБ, казаха външнополитически експерти.

От австрийска страна няма никаква информация с кого се е срещал Кирил Петков и какво е говорил. Единственият знак след неговото „шетане“ из Австрийския парламент е новината, че Виена отлага посещенето на премиера Денков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече