Прокуратурата обърна палачинката! Вече нямало престъпление в лъжовната декларация за гражданството на Петков

0

- Advertisement -

Софийска районна прокуратура прекрати досъдебно производство, отнасящо се до декларация за гражданство, подадена от бивш министър-председател. Това обяви с официално съобщение самото държавно обвинение.

Именно това беше делото, по което прокуратурата поиска депутатския имунитет на Кирил Петков само преди 4 месеца. 

Прокуратурата се сети да се активизира с досъдебно производство за гражданството чак две години след избухването на скандала. При това през декември 2021 г тя официално отказа да се занимава с казуса като обяви тогава, че в него няма престъпление.

- Advertisement -

Изведнъж в началото на юни т.г. обаче прокуратурата сега рязко променя позицията си. Предложението за сваляне на имунитета тогава бе изготвено във връзка с досъдебно производство относно  декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на България с неверни данни. От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента на България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители, твърдяха тогава от Софийската районна прокуратура (СРП).

Сега прокуратурата припомня, че досъдебното производство e било образувано с постановление от 31.05.2023 г. от прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП) за това, че Кирил Петков е затаил истина за наличие на двойно гражданство. Първоначално Софийска районна прокуратура постанови отказ за образуване на досъдебно производство по случая заради липса на извършено престъпление по смисъла на НК. Тогава отказът беше потвърден от Софийска градска прокуратура и от Апелативна прокуратура-София.

След като досъдебното производство беше образувано от ВКП и изпратено в СРП,  са извършени множество действия по разследването. След доклад на събраните материали, наблюдаващите прокурори са преценили, че не е налице извършено деяние по Наказателния кодекс и досъдебното производство е прекратено.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече