Кое не е така? Реформа на реформата и оставка

0

- Advertisement -

Седмицата завършва типично по нашенски – с обещание за реформа на реформата. Това е нещо като ремонт на ремонта, но в по-ранна фаза. Тоест преди да сме окепазили всичко или преди да сме направили каквото трябва. Иначе казано да не гласуваме нещо, че да си развалим рахата.

Иде реч за промените в Конституцията. В петък депутатите ги обсъждаха на първо четене. И се разбра, че ГЕРБ се готвят да прекроят проекта, така че крайният му вариант може да няма нищо общо с началния. Засега е сигурно, че партията на Бойко Борисов няма да подкрепи смяната на националния празник с 24 май. Видният законодател и конституционалист Делян Пеевски стигна до извода, че щом Борисов е против този текст, няма смисъл изобщо да се гласува поради липсата на мнозинство.

Кое не е така?

Обещанията за реформа на реформата не са изненадващи. Преди няколко дни в парламента бе организирана дискусия с магистрати, преподаватели и експерти по конституционни въпроси. Те, къде по-меко, къде не чак толкова обясниха на управляващите, че могат да направят големи бели, ако гласуват предложените текстове. Но пък няма никаква гаранция, че и корекциите ще са разумни, така че конституционното шоу предстои.

Заети с промените на основния закон, Пеевски и Борисов не оставиха петъка да мине без поредните публични демонстрации, че цялото правителство и отделните негови министри зависят от тях. По-рано тази седмица величайшият гняв се изсипа върху енергийния министър Румен Радев , а сега дойде ред на военния Тодор Тагарев. В петък сутринта той даде интервю, в което призова парламентът да не се мотае с разрешението за покупката на бронираните машини „Страйкър“.

- Advertisement -

Пеевски реагира като един истински парламентарист и заяви, че ако министърът изисква нещо от парламента, то следва веднага да си подаде оставката. Има си правила, рече депутатът. Не министърът изисква от парламента, а парламентът от министъра, защото го е назначил.

Борисов не остана по-назад и обяви как всичко в сектор „Отбрана“ ставало благодарение на тяхната подкрепа.

Всичко това съвсем не означава, че се върви към оставка на който и да е министър. Особено на Тагарев, който е ценен от евроатлантическите партньори, а както е известно, Борисов и Пеевски държат да бъдат възприемани като стожери на евроатлантизма в България.

Подкрепата за кабинета ще бъде засвидетелствана още другата седмица, когато ще се гледа внесеният от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ вот на недоверие. На Борисов и Пеевски им е важно това правителство да го има. Поне засега. Но искат да се знае, че го има именно заради тях и да създават впечатление, че те командват.

Самуил Димитров, Медиапул

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече