Метаморфозата на Шиши:  От мълчалив олигарх до говорител на властта

0

- Advertisement -

Сутрин, обед и вечер. По време на протести, преговори или парламентарни заседания. Той е там, на първа линия, и това прави впечатление, защото доскоро не беше.

През последните месеци депутатът от ДПС, санкциониран за корупция от САЩ по закона“Магнитски“ Делян Пеевски е основно действащо лице в парламента, а неговите медийни изяви често предшестват важни действия на управляващото мнозинство и правителството, макар партията му формално да не участва във властта.

Той изглежда като говорител на политици, които до вчера се заканваха да изобличат порочния властови модел, на който името му се беше превърнало в синоним. Подписът му стои под законопроекти и решения, заедно с тези на лидери от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) като Кирил Петков (ПП) и Христо Иванов (ДБ).

„Пеевски се е самонарочил, че е онзи човек, който всяка сутрин казва кое е важно в политиката. Той е казвач, съобщител. Той реално не взима важните решения“, каза проф. Евгений Дайнов, преподавател в Новия български университет и участник в протестите през 2013 г., които започнаха заради избора на Пеевски за председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Дайнов е на мнение, че депутатите от управляващото мнозинство няма какво да направят, за да спрат изявите на депутата от ДПС.

Само преди седмица съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов избегна въпрос за ролята на Пеевски като говорител и добави, че той е „юрист“. И политиците, и политолозите обаче знаят, че той е нещо повече.

„Делян Пеевски, независимо че минава за корпоративен бизнесмен, е разрушител на предприятия и бизнеси. Разрушител на банка, разрушител на тютюневата промишленост, разрушител на различни сектори в държавата“, каза Осман Октай – един от основателите на ДПС, но е изключен от партията през 2001 г. заради несъгласия с лидера ѝ Ахмед Доган – днес „почетен председател“.

Откъде тръгна Делян Пеевски, в какво се превърна и какво се крие зад метаморфозата му?

От фантом до говорител

„Аз съм тук и никъде не съм ходил“. Това каза Пеевски през юни на журналистически въпрос, след като той и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подкрепиха създаването на кабинета с премиер Николай Денков, мандатоносител ПП-ДБ и подкрепен официално от ГЕРБ, начело с бившия премиер три мандата Бойко Борисов.

Това обаче е спорно. Пеевски е депутат от ДПС в шест парламента от 2009 г. насам. През всичките тези години се броят на пръсти появите му в пленарната зала, а още по-редки са медийните му изяви. Отсъствията му бяха „извинени“, а от ДПС казваха, че той „работи с избирателите“. Публичното му отсъствие често беше толкова натрапчиво, че в медиите периодично се появява въпросът къде е той.

Заради обвинения към бившия премиер Бойко Борисов, че всъщност ГЕРБ управлява с ДПС задкулисно и Пеевски е основно действащо лице, през 2016 г. именно Борисов нарича бизнесмена политик „обикновен депутат“ и казва, че той напускал политиката. Това не се случва.

49-ото Народно събрание обаче се оказа парламент на промяната. Не само заради кабинета на Николай Денков, сформиран от ПП-ДБ, а и заради поведението на Делян Пеевски като депутат.

Той стана активен по важни политически теми, беше избран за член на конституционната комисия в парламента, макар да се оттегли, и често дава информация пред медиите какви ще са действията на управляващото мнозинство и властта, от които официално нито Пеевски, нито ДПС са част.

Редица законопроекти и решения бяха внесени в парламента по негова инициатива и с неговия подпис – за военна помощ за Украйна, за санкции срещу Русия, за прекратяване на забраната за внос на украинско зърно. Оповести в аванс и въвеждане на забрана на допускане в България на коли с руска регистрация.

„Опитват се да покажат на нашите партньорски служби, че те нямат нищо общо с руските зависимости“, каза Осман Октай по повод промяната в поведението на Делян Пеевски. Проф. Дайнов добави, че това може да е обвързано и със санкциите, наложени на Пеевски по „Магнитски“.

Проф. Дайнов отбеляза, че освен при Пеевски промяна се забелязва и при председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Те разбраха, че времето на този тип хора, каквито те бяха до момента, свърши. Затова същите хора се опитват да олицетворяват други типажи – евроатлантически конституционалисти „, каза той.

И докато проф. Дайнов смята, че промяната на Пеевски не е нещо лошо сама по себе си, Октай е на мнение, че тази активност по-скоро ще саботира очакваните промени за конституция, съдебна власт и реформа на службите – основните мотиви, с които ПП-ДБ и ГЕРБ влязоха в общо управления, а ДПС дава подкрепа.

„Свободна Европа“ редовно изпраща покани за интервю с Делян Пеевски, но до момента не сме получили отговор.

Бързият възход на Пеевски

Делян Пеевски присъства в публичното пространство откакто е на 21 години. През 2001 г. той е студент по право в Югозападния университет и е член на младежката организация на НДСВ – партията, основана от последния български цар и премиер (2001-2005) Симеон Сакскобургготски.

Същата година Пеевски е назначен от правителството на Сакскобургготски за парламентарен секретар на министъра на транспорта и шеф на борда на „Пристанище Варна“. Поради липсата на образователен ценз по-късно Пеевски е освободен от тази длъжност.

- Advertisement -

Това обаче не пречи на възхода на кариерата му. С вече завършеното си образование, но без никакъв стаж, той става следовател в икономическия отдел на Столичното следствие. Там негов пряк началник е друга позната фигура – Петьо Петров-Еврото, който в момента е издирван по случая „Осемте джуджета“.

Само няколко месеца по-късно Пеевски получава поста зам.-министър в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, оглавявано от вицепремиера на ДПС Емел Етем. Тогава проф. Дайнов го среща за първи път.

„Още тогава ми направи впечатление, че гръбнакът му е „много гъвкав“ и че това момче ще има бъдеще“, каза той.

След това Пеевски става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

Нарицателно за корупция

Още от началото на политическата му кариера около Пеевски се появяват съмнения за злоупотреба с власт. През 2007 г. тогавашният шеф на „Булгартабак“ Христо Лачев казва, че срещу него е упражняван натиск от страна на тогавашния зам.-министър.

Срещу Пеевски се води разследване, отстранен е от поста си. По-късно то е прекратено, а през 2009 г. той е избран за депутат от ДПС.

Две години по-късно ключовото държавно предприятие „Булгартабак“ е приватизирано. Купува го „ВТБ Капитал“, с която се свързват тогавашният собственик на фалирала по-късно Корпоративна търговската банка (КТБ) Цветан Василев, както и Делян Пеевски. За кратко Пеевски има официално дял в предприятието.

„Делян Пеевски беше в основата на превземането на различни активи на предприятия, които имаха кредитни досиета в КТБ. Много от тези предприятия бяха присвоени от различни физически лица с негово посредничество“, казва Осман Октай.

Сред тях се смята, че са Българската телекомуникационна компания, по-късно станала „Виваком“, както и Националното управление „Радио и телевизионни станции“.

На 14 юни 2013 г. той е назначен за шеф на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) от коалиционния кабинет на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски. Това предизвиква масови протести. Правителството оцелява на власт само година.

„Аз не помня кога Пеевски стана нарицателно за корупция, но си спомням, че през 2013 г., когато Асен Генов написа, че трябва да протестираме срещу Пеевски, се изсипа цяла София. Тоест тогава българското общество вече е било наясно, че той е символ на неправомерно влияние“, каза политологът проф. Евгений Дайнов.

Впоследствие Пеевски се оттегля от поста, но протестите продължават повече от 400 дни.

Междувременно още в началото на възхода на сина, Ирена Кръстева, майка на Пеевски, придобива значителен брой медии. По-късно вече е официалният им собственик и години наред името му върви с определението „медиен магнат“, а влиянието му не убягва от анализите на „Репортери без граници“, в чиято класация за свобода на словото България пропада. През 2020 г. Пеевски продава медиите си.

Фалитът на КТБ

През 2014 г. фалира една от най-големите банки в страната – КТБ, а името на депутата от ДПС се появява нееднократно в документи, свързвани с делото за източването ѝ.

Прокурор по делото е Иван Гешев – по-късно главен прокурор и първият свален от този пост. Той не открива обстоятелства, свързващи Пеевски с банката. В годините остават непроверени разкрития на организацията „Антикорупционен фонд“, че сред доказателствата по делото за фалита на КТБ фигурират множество следи, обвързващи Пеевски.

„Двама души, според моята информация, имат ключова роля за рухването на КТБ. Единият е тогавашният прокурор Гешев, а другият е Делян Пеевски. Ролята на Пеевски е ключова за преразпределение на финансовите кредити както на фирми, така и на физически лица, които до ден днешен са подвластни на самия него“, казва Осман Октай.

След фалита на КТБ Пеевски продължава да се занимава с политика в ролята си на депутат от ДПС.

И 2020 г. беше белязана от протести, които освен срещу правителството, бяха насочени и срещу фигурата на Делян Пеевски и неговото влияние. Година по-късно той беше санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ заради корупция.

По време на редовните парламентарни избори през април 2021 г. той за първи път от 2009 г. насам не се появи в листите на ДПС, нямаше го там и на предсрочните избори през юли. През ноември обаче той отново стана депутат. И е такъв до днес.

Павела Костова, Свободна Европа

Заглавието е на редакцията

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече