Ако ТЕЦ-овете спрат, ще се внася по-скъп ток от произвеждания от тях

0

- Advertisement -

Ако започне ефективна стачка на миньорите и енергетиците, ще ни се наложи внос на електроенергия, по-скъпа от произвежданата от въглищните централи.

Това каза пред БНР енергийният експерт д-р Иван Хиновски, бивш депутат от ИТН, бивш председател на парламентарната комисия по енергетика.

Според него дори да се изтеглят териториалните планове, които управляващите внесоха в ЕК, това ще е „спирка по пътя към някакво ново решение“:

„Решенията са в две посоки. Първата е обявяване на международен търг за инвестиционни намерения. Така направи Полша и привлече 4,5 млрд. евро инвестиции като компенсация за частичното затваряне на мините. Българските управляващи не осъзнават необходимостта от конкретни действия. У нас няма такава инициатива. … Второто – .на балансиращия пазар трябва да бъдат извършени радикални промени през Закона за енергетиката и въглищните централи да получат своя пай в икономиката на енергийната система. … Други производства комфортно работят по 4 часа и оставят щафетата на въглищните централи, които по време на вечерния връх (на потребление на електроенергия – б.р.) се пържат с поддържането на енергийната сигурност“.

- Advertisement -

По думите на д-р Хиновски е безспорно, че ТЕЦ-овете отживяват времето си:

„След 20-30 години няма да има и резервни въглища, но в този период се разработват технологии, които улавят и използват въглеродния диоксид за други производства“

Електроенергията от въглищните централи е с цена от 320 лева за мегаватчас, съобщи енергийният експерт.

Той изказа мнение, че ЕК е нарушила договора със страните от ЕС във връзка с тренда на цената на въглеродни емисии:

„В споразумението, което сме подписали, пише, че въглеродните емисии ще се повишават до 2030 г., когато ще стигнат 60 евро. Днес е 2023 г., а имаме 100 евро наказателни  емисии. Това не е по договора, който сме подписали. Полша ще заведат дело срещу този административно управляван ход на цените на емисиите. Можем и ние да започнем дело“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече