Военният конфликт в Израел качва инфлацията догодина

0

- Advertisement -

Конфликтът между Израел и групировката „Хамас“ поставя нови предизвикателства пред целия свят, но и надежди, че той ще бъде прекратен по най-бързия начин. Ще се отрази ли той на световната икономика, в частност и на българската?

„Всички войни влияят на инфлацията, независимо от техния мащаб. Тази също ще вдигне инфлацията. Няколко дни преди атаката в Израел цената на нефта на международните борси спадна с 11% за три-четири дни. В деня, в който „Хамас“ направиха атаката, тя се увеличи с 4%. Вдигнаха се цените и на всички енергоносители. След като в началото изненадата доведе до вдигане на цените, сега нещата се успокояват и не са такива като войната в Украйна. Влиянието е много по-малко и увеличението на инфлацията ще е много по-малко. Българската инфлация ще се повиши с 1-1,5%“, каза в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Светозар Гледачев, финансов анализатор.

Той допълни още, че цените ще зависят от това как ще продължи конфликта между групировката „Хамас“ и Израел.

- Advertisement -

„Войната ще свърши до края на седмицата или ще продължи няколко месеца до тотално решение на конфликта, а това означава, че инфлацията ще се повишава. Всички пазари и хора се ръководят от две неща – алчност и страх. Когато има страх от война, всички цени на енергоносители и стоки от първа необходимост се вдигат“, каза още Светозар Гледачев.

Финансистът обаче предупреди, че по-високата инфлация ще се почувстваоще в първите дни на 2024 година.

„Инфлацията, която се генерира в момента, няма да ни удари утре или след пет дни. Ще я почувствате много съществено след Нова година“, обясни финансистът и препоръча хората добре да си направят своите лични финансови планове.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече