Реформата в службите: Подмяната

0

- Advertisement -

Очевидно е, че предложените като реформа промени в законите за специалните служби не са това, за което се надяваха първоначалните им вносители. Със сигурност те са орязани от началните намерения за дълбоки промени там. Вероятно договорката за реформа с партиите от т. нар. сглобка е била друга. Но както обикновено се случва, Бойко Борисов (и Пеевски, който наднича зад рамото му) са се отметнали от нея. Странното е, че „Демократична България“ изобщо са му повярвали – Борисов има неистов афинитет към управлението на службите.

Аргументът на лидера на ГЕРБ, че по време на война не се правят реформи в специалните служби е повече от нахален. Точно обратното – ако службите не си вършат работата по време на война, тутакси трябва да бъдат реформирани. А нашите специални служби отдавна са клекнали пред руската хибридна война. Не за друго – те просто са създадени и възпитани от тях. Просто с годините Борисов (и Пеевски) са инсталирали толкова много хора в специалните служби, че за тях няма никакво значение кой ги управлява. А вероятно и новите шефове на служби са им се заклели във вярност.

- Advertisement -

Отстъплението от идеята за обединяване на цивилното и военното разузнаване и внасянето на козметични промени в компетенцията за назначаване на шефовете на служби е грешно и показва безсилието на ПП-ДБ. Мантрата, че военното разузнаване е едно от най-професионалните звена в системата за национална сигурност, се повтаря от началото на прехода и то така и си остана най-нереформираното. И това след редица доказани провали. Истината е, че зад тази мантра се крият множество частни и чужди интереси.

Но опитите за смяна на шефовете на специални служби, които президентът назначи, чрез промяна на законите не е реформа. Назначаването на Делян Пеевски за директор на ДАНС през 2013 г. стана именно чрез промяна на закона, така че той да се назначава от парламента, а не от президента. После знаете какво се случи. Всъщност какво пречи сега кръгът да се затвори? Пеевски дори е в по-добра позиция да бъде избран.

Йово Николов, „Капитал“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече