„Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги“. Така действа Бойко

0

- Advertisement -

Дългосрочната политическа отговорност сериозно липсва на това правителство.

Това каза пред БНР политологът доц. Борис Попиванов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Това не са първите управляващи България, които вземат някакви решения с оглед краткосрочни ползи – получаването на определени средства за страната, а когато евентуалните щети са отложени във времето, те ги оставят с разбирането, че тогава ще бъдат други управляващи, други мнозинства, които тогава ще се занимават с тях“, уточни той.

Журналистът Веселин Стойнев коментира, че темите на неуспешния вот и на евентуално предстоящ такъв – енергетиката и националната сигурност – са темите, по които българското общество е дълбоко разделено.

„До самата ротация градусът на напрежение ще бъде висок“, смята той и прогнозира, че още след изборите може да има натиск за частична смяна на министри.

Във връзка с предстоящото приемане на Бюджет 2024 Стойнев допусна ГЕРБ и ДПС да окажат натиск по отношение на финансовия министър:

- Advertisement -

„Силен натиск към Асен Василев, включително с претенция за смяната му, би съборило правителството, защото финансовият министър е най-важният след премиера, а Държавният бюджет е най-важният закон. Едно правителство без този финансов министър би било просто друго правителство“.

По думите на Веселин Стойнев до ротацията през март ще има много трусове за кабинета „Денков“, а „през това време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще стои едновременно и на власт, и в опозиция, което му е най-изгодната позиция“.

Според доц. Попиванов  Борисов действа на принципа „Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги“:

„От първия ден на сглобката имаме полуразграничаване и полусъучастие, както и при гласуването на вота на недоверие. … Борисов през цялото време държи вратата отворена към други варианти, за да може да убеждава тези свои партньори, че може и по един, и по друг начин да действа. Важното на вота беше, че той легитимира т.нар. конституционно мнозинство като управленско мнозинство. От самото начало ДПС се разглеждаше като партньор в едно конституционно мнозинство. ДПС при гласуването на вота показа, че стои не само на конституционно, но и на политическо ниво задно с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“.

Журналистът Веселин Стойнев коментира, че деполитизацията на местните избори ще доведе до ниска избирателна активност:

„Партиите ще се усетят в един момент, че това е проблем. В края на кампанията може да има някаква политизация, която ще звучи избухващо“.

По думите на политолога доц. Попиванов в големите градове става дума за избор на политик, а не на администратор и „който от кандидатите го разбере в пълния смисъл на думата, той има повече шансове“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече