Кафета и падания от високо:  Поредна мистериозна смърт на руски дипломат

0

- Advertisement -

Николай Кобринец е получил инфаркт. Повече няма какво да съобщим. Това е единственият отговор, който дава руското външно министерство по повод внезапната смърт на Николай Кобринец, директор на Департамента за общоевропейско сътрудничество на руското външно министерство. Той бе намерен мъртъв в хотел в Истанбул.

Няма отговор на това, как така висш дипломат, придружаван от свои колеги и с осигурена охрана от служители на посолството на Москва в Турция, е в неизвестност 24 часа? Защо никой не го е потърсил, когато не се е явил на уговорена вечеря с колеги? Как така отсъствието му е забелязано чак на следващия ден? Какво показва изследването на чашата с кафе, открита в стаята му?

Все неясни неща, които будят основателни съмнения.

Москва обаче отказва подробности за смъртта на висшия дипломат.

Според информация, публикувана от турския новинарски канал NTV, 62-годишният дипломат е намерен мъртъв в хотелската си стая в Истанбул от персонала на хотела.Тялото е изпратено в моргата за преглед, откъдето са го поели служители на руската дипломатическа мисия.

Преди време тялото на руски дипломат било открито близо до руското посолство в Берлин.

Това съобщава Der Spiegel, позовавайки се на свои източници. Според Der Spiegel мъжът вероятно е „паднал“ от последния етаж на комплекса на посолството на Bärenstrasse в квартал Mitte в Берлин. Според The ​​Insider и Bellingcat загиналият служител е офицерът от руските тайни служби Кирил Жало, син на началника на Дирекцията за защита на конституционната система във ФСБ генерал-лейтенант Алексей Жало.

Дирекцията се състои от:

1. Служба за защита на конституционната система.

2. Оперативно-следствен отдел.

3. Отдел за борба с тероризма и политическия екстремизъм.

- Advertisement -

4. Служба за борба с международния тероризъм.

Дирекцията съчетава голям брой разнообразни функции: от една страна, тя се занимава с борбата с тероризма, екстремизма, междуетническите и междурелигиозните конфликти, а от друга, защитава режима в Москва от вътрешни политически заплахи.

Поверени са й и контраразузнавателни отговорности за религиозните, социалните и културните сфери, включително Министерството на културата, Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и различни НПО.Дирекцията е наследник на Пето „идеологическо“ управление на КГБ.

Тя отговаря също за пропагандната машина на Кремъл, както и за следене е неутрализиране на критици на властта.

Преди месеци по мистериозен начин загина руски депутат, който беше в списъка на най-богатите държавни служители в Русия и близък до президентския кръг в Кремъл. Както съобщи индийският телевизионен канал NDTV, Павел Антов е паднал от третия етаж на хотел в град Раягада.

Три дни преди смъртта на Антов един от тримата души, които го придружавали по време на посещението му, починал внезапно от сърдечен удар в същия хотел.

Депутатът е бил член на партията „Единна Русия“, която подкрепя правителството в Кремъл. В социалните мрежи Антов се обявил против войната срещу Украйна, но бързо се усетил какво може да му се случи, изтрил поста и написал друг в гореща подкрепа на президента Путин. Вероятно все пак е закъснял…

Мистериозната смърт на руски/съветски дипломати е традиция, коментират ноблюдатели. Те припомнят, че един от най-изтъкнатите дейци на СССР – Андрей Вишински умира внезапно в представителството на Москва в ООН – Ню Йорк през 1954 г. Вишински се готвил за изказване пред останалите представители в международната организация същия ден. Служител в съветската мисия му донесъл обичайното кафе, от което Вишински изпил няколко глътки и внезапно се свлякъл от стола. Дъщеря му Зинаида изтичала в коридора и се развикала: Убиха го, убиха го…

Разбира се от Кремъл обяснили кратко, че става дума за инфаркт. Кремирали Вишински набързо и го погребали в Кремълската стена с почести.

Андрей Вишински е бил генерален прокурор в СССР по време на жестоките сталински репресии. С неговия подпис милиони руснаци са били избити или изпратени в лагери. След време е назначен за външен министър, а по-късно изпратен лично от Сталин в ООН. Където пил кафе и получил инфаркт…

Извод: Ако сте руски дипломат, политик или висш служител, избягвайте кафето и не се качвайте по-високо от втория етаж.

Фрог нюз

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече