И Радев скочи на Зеления октопод, атакува го в КС:  „Агрофотоволтаиците“ нарушават Конституцията!

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд законовите промени, че с които бе облекчен режимът за монтиране на фотоволтаици върху земеделски земи. Текстовете бяха гласувани от парламента като част от законите, задължителни за получаване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Според Радев това е в нарушение на Конституцията, тъй като в основния закон на земеделската земя ѝ е придаден особен статут и тя е защитена.

Едновременно с това проект за изграждане на соларен парк в Бургаско бе спрян, след като областният управител Пламен Янев спря решение на общинския съвет в Средец за промяна в общия устройствен план, с която за парка се дават над 8 хил. декара.

- Advertisement -

„Подкрепям стремежа на законодателя да разширява нормативните възможности, които насърчават производството на енергия от възобновяеми източници, но това не следва да бъде за сметка на опазването на обработваемата земя. Негово задължение е да балансира тези два приоритета по конституционно търпим начин. Земята е благо от най-висш порядък, основно национално богатство, което се ползва с особената закрила на държавата и обществото“, пише в искането до КС президентът.

Той посочва още, че с гласуваните промени на практика се ограничава ползването на земята като земеделска. „В националното законодателство е въведена категоризация на земеделските земи в зависимост от тяхната земеделска стойност от 1-ва до 10-та категория, като колкото по-малка е категорията на земята, толкова по-ценна е тя. Земите от 5-та до 10-та категория представляват по-голямата част от земеделската земя в България. С текста на промяната на предназначението на земеделската земя от 5-та и 6-та категория вече ще е възможно, въпреки че няма доказана конкретна нужда — по-ценната земеделска земя да се използва за неземеделски цели“, казва Радев.

С решение на една от последните си сесии преди да се разпусне заради изборите общинският съвет в Средец е взел решение за промяна в общия устройствен план на четири села – Дюлево, Орлинци, Суходол и Светлина. Става дума за почти 8300 декара.

Според областния управител на Бургас Янев и четирите села са против проекта. Те са внесли жалба, подкрепена с подписка. В решението си той посочва, че единственият аргумент за промяна на статута на земята е инвестиционно намерение от частна фирма. Това обаче не е достатъчно. Затова казусът се връща обратно в общинския съвет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече