Какво ни готвят: Драстично поскъпване на газа през декември

0

- Advertisement -

Прогноза за драстично поскъпване на цената на природния газ за българския пазар през декември спрямо настоящата стойност на синьото гориво, направи държавният газов доставчик „Булгаргаз“ във вторник.

Според изчисленията на дружеството на база на котировките на нидерландския газов хъб към 16 октомври, цената за декември ще е 92.19 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Спрямо настоящата цена на газа, която е 60.41 лв. поскъпването е около 50 процента, а спрямо заявената за ноември – около 37 на сто.

- Advertisement -

Внесената в енергийния регулатор за утвърждаване цена през следващия месец е 67.27 лв./МВтч без данъци и такси, но каква в действителност ще е тя ще стане ясно на 1 ноември, когато доставчикът внесе финалната цена според котировките за целия предходен месец.

Същото се отнася и за декемврийската цена. Сегашното огромно поскъпване е огромно, но до внасянето на заявлението, което по закон трябва да е на 10-то число, има още време, но обикновено в тази част на годината цените се повишават.

От „Булгаргаз“ посочват, че изчислената стойност за декември е с 10% по-ниска от прогнозните цени на европейските газови хъбове за същия месец.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече