Бухалки по изборно време:  Как Бойко си иска такса „спокойствие“

0

- Advertisement -

Бойко Борисов обикаля страната, показва мускули и нахъсва. Това не е онзи Борисов, който зовеше за разум и добра воля. Това е гласът от едни телефонни разговори, който казваше: „Сега че ги опраа!“. Каква е целта му сега?

ГЕРБ си поиска такса „спокойствие“ от ПП-ДБ. Ако не искат предсрочни избори, да си „плащат“, като изтъкват приноса на ГЕРБ и благодарят публично за плодовете от партньорството – вместо да си приписват заслугите. Също така да ги информират какво ще правят, понеже за новия заем, обявен от финансовия министър Асен Василев, не били информирани, обяви Борисов.

Бухалки по изборно време

Предизборната кампания за местните избори, които са след две седмици, напряга отношенията между съюзниците в необявената коалиция. Бойко Борисов обикаля из страната и от всеки град замеря властта. Така показва мускули и нахъсва избирателите, които си искат “Бате Бойко”, който не цепи басма никому, строи пътища и спортни зали – и пълнят до пръсване залите, където се явява Първия на ГЕРБ. Не е лесно да приемат, че партията им свири втора цигулка в управлението, макар да спечели парламентарните избори. Затова пък, ако се преборят за местните избори, няма кой да ги измести.

Лидерът на ГЕРБ не е лишен от драматична дарба и – както сам казва – сутринта в парламента може да подкрепя коалицията, защото е дал дума, а вечер пред хората да го играе опозиция, защото е народен. Гюрултията, която вдигна за дълга от Търговище, не е случайна.

Хазната не е празна и Борисов знае това

Борисов прекрасно знае, че в Закона за държавния бюджет за 2023 г., приет преди два месеца и половина, е предвиден таван от 7,5 милиарда лева на новия дълг за годината. А и ГЕРБ има вицепремиер в правителството – Мария Габриел, която ще поеме премиерския пост при ротацията през март. Но новината за предстоящата емисия облигации на външните пазари, съобщена от Асен Василев, отново дава повод на Бойко Борисов да го атакува с внушението, че хазната е празна. Пари няма, изхарчиха ги, както обяви той от Велико Търново.

Министърът на финансите предизвика гнева му, след като министерството съобщи какви средства са превеждани на Столична община и така опроверга кандидат-кмета на ГЕРБ за София Антон Хекимян, че правителството на Кирил Петков е дало “нула лева” за градския транспорт в столицата, засегнат от кризата на горивата. Оказаха се 90 милиона лева за 2022 г., близо осем пъти повече спрямо предходната година. От Шумен дойде критика от Борисов за ниската събираемост на бюджетните приходи, особено на тези от ДДС – и предупреждение, че при обсъждането на бюджета ГЕРБ ще гледа под лупа постъпленията.

В името на кампанията

Като съпредседател на “Продължаваме промяната” (ПП) Асен Василев е единственият политически лидер в правителството и участието му първоначално срещна съпротива, но впоследствие остана. От ГЕРБ на няколко пъти предупредиха, че министри от правителството на ПП-ДБ с премиер Николай Денков ще бъдат сменени при ротацията. А след неуспешния вот на недоверие, поискан от БСП, “Има такъв народ” (ИТН) и “Възраждане”, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов грубо заплаши, че може да предизвика нови предсрочни избори – ако ПП-ДБ не се коригират. Причината – съпредседателят на ПП Кирил Петков публично обяви, че с 63-има депутати са постигнали 62 реформи.

- Advertisement -

„… И логично е да се каже: “Ние заедно направихме тези промени”. Но да кажеш: “Ние ги направихме, а ония двамата да ми се правят на интересни, просто е нагло и просто не е вярно. И просто ако не се коригирате, предстои нов вот. И ще ви строим пред нашата стая. Ако искат. Ако не, отиваме на избори. Да бъдат по-внимателни с изказа. Защото ние сме честолюбиви. Първа политическа сила сме“.

Това не е онзи Борисов, който само преди няколко месеца призоваваше за разум в името на стабилността, който демонстрираше отстъпчивост и добра воля, отстъпвайки от първия мандат. Това е гласът от едни публикувани преди 3 години телефонни разговори, който сякаш отново казва: “Сега че ги опраа!”.

БСП събира подписи за втори вот на недоверие към правителството, този път заради провал в сферата на националната сигурност и отбраната, и Борисов плаши с този вот, който ще се случи насред обсъждане на бюджета за 2024 г. и конституционните промени. След енергетиката това е друга тема, по която обществото е разломено. А ГЕРБ заедно с ДПС бламираха ПП-ДБ за реформи в службите и така постовете си запазиха президентските шефове – назначения на служебните кабинети.

Колко сериозна е заплахата

Заплахата, че ГЕРБ може да оттегли подкрепата си поради липса на признание за заслугите, е предизборна реторика. В същата категория е и отговорът на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, че “никой няма да ги строява пред никакви стаи”, а “Батальонът се строява” е стар хит. И двете политически сили губят от “сглобката”, така че напопържването е от полза. В двата лагера са наясно, че ще изгубят много повече, ако съюзът им се разпадне и причините това да не се случи не се коренят единствено в геополитическото напрежение. “Нищо по-здраво от тази сглобка не може да се конструира в момента”, каза наскоро Борисов.

ГЕРБ така и така ще получи още власт при ротацията, а дотогава се сдобива с позиции в държавната енергетика, в регулатори. ДПС също не остава без “възнаграждение” за подкрепата си. ГЕРБ със своите 69 депутати, подпомогнати от 36-те на ДПС, нямат проблем да блокират всяка законодателна инициатива, накърняваща интересите на лобитата им.

Така например отхвърлиха предложението частните болници да обявяват обществени поръчки за финансираните от здравната каса лекарства, консумативи, медицински изделия и др.,с което можеха да се гарантират по-добри цени. От Министерството на финансите обясниха какво значи това, давайки пример с “Пеметрексед”, използвано при лечение на рак на белия дроб. През май 2023 г. НЗОК е заплатила на частните болници общо 138 887 лева за това лекарство, а за почти същото количество в държавните болници – само 9638 лева.

Трудно е с благодарностите

Трудно е за ПП-ДБ да благодарят на съюзник, за когото не признават, че е такъв, нито че управляват в коалиция. Политическите партньорства не са еластични като силикона, имат конкретни параметри, а настоящите са известни само на лидерите. А и, ако ще се засвидетелства признателност, редно е да бъде включено и ДПС – не само за подкрепата на конституционните промени. Толкова ревностно съблюдават евроатлантическия път, че веднага ще свалят кабинета, ако се отклони от него, заплаши преди дни Делян Пеевски.

Кампанията за местния вот продължава. Благодарности няма да има, нито строева подготовка. Но камъните в градината на управляващите стават могила.

Емилия Милчева, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече