Всяко чудо за три дни! Черепа вече не е най-опасният българин!

0

- Advertisement -

Всяко чудо за три дни. В случая с бизнесмена Васил Божков, чиято хазартна империя беше буквално срината за отрицателно време, всяко чудо е за три години. Днес, макар и значително обеднял, той е почти на свобода в дома си и крои планове за политиката. Далеч е от онова, което прокуратурата възнамеряваше да стори с него, ако се бе върнал по-рано в България. Щеше да е зад решетките заедно с най-приближените си хора и да отговоря пред съда за стотици милиони левове и дори за убийства. Дори американското правителство, което го постави под санцкии по глобалния закон „Магнитски“, спря да проявява интерес. „Какво ще се случи с него, зависи изцяло от българската система. Беше голяма изненада за нас, когато Божков се прибра в България. Свързахме се с колегите от държавата, от която идва, и те ни увериха, че нямат никаква роля „, каза наскоро посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен.

Най-опасният българин

Няма и следа от прокурорската бомбастика срещу бизнеса на Божков, с която започна всичко. Тогавашният главен прокурор Иван Гешев нарече хазартния бос „най-богатия и най-опасния български гражданин“. „Правим всичко възможно да бъде върнат у нас. Прокуратурата знае добре срещу кого се изправя“, говореше Гешев. Желанието на бившия шеф на държавното обвинение се сбъдна, макар развоят на събитията да показа, че разследването срещу Божков е повече дим, отколкото огън. Ако вярваме на обвиненията, нещата наистина звучат страховито – изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления, поръчителство на 4 убийства плюс обвинения от Глава първа от Наказателния кодекс – държавен преврат и престъпления срещу Републиката. Списъкът с престъпления, за които бизнесменът е привлечен към наказателна отговорност, изглежда безкраен.

Прокурорският труд обаче започна да издиша след завръщането на Божков от Обединените арабски емирства. Важно е да се отбележи, че първоначално делото беше под надзора на специализираната прокуратура, където Гешев имаше най-силно влияние. Ако Божков се беше прибрал преди закриването ѝ, мярката му за неотклонение щеше да се гледа от Специализирания наказателен съд, който през съществуването си доказа, че може да държи хора в ареста и без основателни мотиви, когато делата са важни за реномето на главния прокурор. Към днешна дата досъдебното производство срещу Божков е в ръцете на Софийската градска прокуратура и СГС. 

В крайна сметка хазартният бизнесмен изкара зад решетките около седмица. По делото за укритите такси от хазарт съдът му определи домашен арест. По обвинението за антиките, които му бяха иззети, съдът определи 1,5 млн. лв. гаранция, която Божков дори успя да намали до 500 000 лв. По третото му, т.нар. криминално дело – по което има и обвинение за поръчителство на убийства, Божков на практика няма наложена мярка за неотклонение, защото прокуратурата оттегли искането си за постоянно задържане, което беше внесла в съда. Всичко това буди недоумение. Как е възможно „най-опасният българин“, срещу когото са повдигнати 19 обвинения по цялата палитра на Наказателния кодекс да е на свобода в дома си. Още повече, че Божков близо 4 години на практика се укриваше от правосъдието, отказвайки да се върне, което също е предпоставка да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. 

Причините съдбата да е благосклонна към Божков може да са няколко. Или доказателствата за обвиненията срещу него не са солидни, колкото на прокуратурата ѝ се иска, или действително има договорка за отхлабване на примката около бизнесмена. Така и не стана напълно ясно дали той се е прибрал по собствено желание, или най-накрая е бил екстрадиран от властите в ОАЕ. Самият той твърди, че от няколко години иска да се върне в България и сега го е сторил доброволно. БНТ обаче съобщи, че на 23 август ОАЕ и генералната прокуратура в Дубай са дали 72-часов срок на Васил Божков да напусне страната.

Поздрави от НАП

- Advertisement -

Не само съдебната система, но изпълнителната власт се усмихна на Божков. Още на първото заседание на кабинета на премиера Николай Денков през юни на поста изпълнителен директор на Националната агенция за приходите беше върнат Румен Спецов. Два месеца по-късно агенцията излезе с акт за приключване на ревизионно производство на бизнесмена, което установило, че той няма задължения към хазната. В резултат на това бяха вдигнати запорите на капитала на общо 30 дружества на Божков за общо 49 634 300 лв.

Най-сериозното обезпечение е било върху фирмата „Агро Капитал 2009“ ООД, която е с капитал 56 000 000 лв., като от 44 800 400 лв. от тях са били запорирани. До 2009 г. фирмата е била 80% собственост пряко на Васил Божков, като след това той запазва контрола си чрез акционерното дружество „Инфра Холдинг“. Другият по-значителен запор е върху „Вабо 2017“ ООД, при която са били обезпечени 2 680 000 лв. Въпреки това капиталът на голяма част от въпросните дружества на хазартния бизнесмен остават запорирани от антикорупционната комисия КПКОНПИ заради наказателните дела срещу него.

Няма да е изненадващо обаче, ако и КПКОНПИ се откаже от запорите. От нейна страна вече бяха вдигнати възбраните върху 14 многофамилни сгради в комплекса на обвиняемия „Нове хоумс“. И това бе направено от антикорупционната комисия. Същата, по чието искане бяха наложени въпросните възбрани.  „Решението е мотивирано с достатъчната обезпеченост на претенциите по отношение на Васил Божков и свързаните с него търговски дружества, както и с това, че с наложените възбрани върху сгради и права на строеж, собственост и понастоящем на „Нове хоумс“ АД, на практика се засягат интересите на близо 250 лица, които са сключили предварителни договори за придобиване на жилища и са заплатили значителни суми на акционерното дружество“, обясниха от комисията. Оттам обаче не обясниха защо тогава изобщо са поискали преди това принудителната мярка. 

Обратно в политиката

По всичко личи, че Божков няма намерение да се пенсионира, докато е заключен в дома си. Вместо това даде заявка, че възнамерява да участва в политиката. „Разчитам на мълчаливото мнозинство. На тези, които гласуваха с „не подкрепям никого“, обясни той. Божков посочи, че вече няма нужда от бизнес, защото неговата кауза в момента „да направи нещо за България и за българския народ“. „Знаете какво направиха с колекцията, съсипаха я тотално, сега не знаем къде е, къде се съхранява, по какъв начин се съхранява. Моята кауза в момента е България да се оправи“, каза още бизнесменът във видеоразговор с журналисти. Той подчерта, че България няма да се оправи, докато Бойко Борисов е в политиката, а „Продължаваме промяната“ нарече комсомолът на ГЕРБ. 

Божков няма да е първият политик, санкциониран от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ за корупция. Все пак Делян Пеевски е депутат от ДПС, стои на първия ред в Народното събрание и отскоро се изживява като говорител на правителството. Досега обаче не сме имали лидер на партия с повдигнати обвинения и под домашен арест. На предстоящите местни избори официално няма кандидати, които да представляват партията на Божков „Българско лято“. Формацията участваше последно на парламентарните избори през юли 2021 г., когато събра 49 833 гласа, или 1,82%. Тогава обаче Божков все още беше в Дубай, откъдето ръководеше партията и кампанията. Напълно възможно е „Българско лято“ да покаже по-добър резултат при едни следващи предсрочни избори, след като лидерът ѝ е в България. 

Така или иначе вече нито един от т.нар. група на Васил Божков не е в ареста. Един от основните му съдружници, бизнесменът Георги Попов, който първи се върна от Дубай още през 2021 г., е на свобода срещу само 40 000 лв. И това на фона на паричните гаранции от по над 1 млн. лв за други участници в групата – на сина Антон, на съпругата Елена Динева, на бизнесмена Александър Тумпаров. На свобода освен близките на Божков, неговите съдружници, членовете от Комисията по хазарта е и считаният за негов най-доверен адвокат Славчо Марков, който беше задържан през юли 2020 г.

Петър Карамфилов, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече