Дуетът „Магнитски“ свика партиите заради „Лукойл“, иска да одържави базите му

0

- Advertisement -

След като в събота депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Делян Добрев, по време на предизборни обиколки за местния вот след седмица, отново вдигнаха топката с дерогацията за вноса на руски суров петрол за „Нефтохим“, ден по-късно лидерът на партията Бойко Борисов, също по време на такава, обяви, че в понеделник ще има среща на парламентарните групи по казуса с „Лукойл“.

Към искането на Борисов се е присъединил и санкционираният от САЩ по закона „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски, с което двамата отново показват, че действат в тандем.

Ще им вземем базите

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев пък доразви в края на деня пред Нова телевизия акцията на ГЕРБ срещу руската компания с намерения партията му да внесе предложение в парламента за поставяне на базите за горива на рафинерията под контрола на Държавния резерв. Той коментира като „проспана“ приета от парламента законова промяна, според която 90-дневните запаси от петрол и горива на страната може да се съхраняват и в складове на европейски държави, трябва да бъдат върнати обратно у нас. Това, според Добрев отново връха монопола на „Лукойл“ при съхранението на горива.

Не се знае кога точно ще е „свиканата“ от Борисов среща, на която според него трябва да се явят премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев, но на сайта на парламента няма обявена такава.

Всичко се случва дни преди изборите за кметове и няма и месец, след като парламентът реши дерогацията да падне на 1 октомври 2024 г. като бяха разписани конкретни срокове за поетапен преход към неруски петрол. Тогава предложението на ГЕРБ бе забраната за вноса на нефт „Уралс“ да важи от 1 ноември 2023 г., но след анализ, че такава замяна в толкова кратки срокове не е възможна и това ще доведе до сътрусуния на пазара, депутатите приеха постапенната замяна.

„Не знам какво се случи за три седмици, та ГЕРБ отново повдигат темата за дерогацията“, коментира пред медиите съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той каза, че партията му ще участва в срещата и „ако Борисов даде гаранции, че няма да се качат цените на горивата и да спре работата на рафинерията, сме готови да чуем техните аргументи, стига да не става въпрос за предизборни акции“.

Финансовият министър Асен Василев каза пред БНР, че ако има такава среща, той ще участва в нея дистанционно, защото не е в София, а и в понеделник е в отпуск. Посочи, че от направен анализ от компетентните преди време се е разбрало, че рафинерията в Бургас в момента може да съхранява за 10 дни петрол, а ако трябва да се доставя петрол през Босфора, това ще води до закъснение от 25 дни.

„Оттам идва основния риск от преминаването към неруски петрол преди да се изградят допълнителни буферни съдове“, обясни той. По думите му въпросът е дали рафинерията може до 1 месец да изгради такива допълнителни съдове и не смята, че Делян Добрев също е в състояние да прецени това.

Два доклада. Кой е верният?

Делян Добрев обаче коментира по-късно, че има два доклада. Единият твърди, че „Нефтохим“ може да преработва 90% от произвеждания нефт в света и няма никакъв проблем още от следващия ден „Лукойл“ да премине на неруски доставчици. Два дни по-късно се появи вторият – от секретна агенция, който твърди, че „има едни рискове“.

„Въпросът ми е в тези два дни кой от тези 9 човека, които получават тези доклади, се обади на въпросната агенция и я накара да си коригира доклада. Вторият доклад беше изключително неубедителен и противоречеше на първия“, каза Добрев, който предпочитал да вярва на първия доклад. Вероятно той цитира анализът на Центъра за изследване на демокрацията, според който „Нефтохим“ може да преработва 25 от общо 28 сорта петрол.

Досегашните решения за дерогацията били под натиск на кабинета

- Advertisement -

Преди ден депутатът от ГЕРБ обяви, че решението дерогацията да бъде до октомври 2024 г. е било взето под натиск на кабинета. „Първите два пъти, когато ние внесохме веднъж в седемдневен срок и веднъж в тридесетдневен срок, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинета ще падне. Съобразихме се и гласувахме по-дълъг срок – до октомври месец 2024 година. Сега не виждаме причина тази дерогация да остане, дори да се повтори ситуацията със заплахи за падане на кабинета, ние сме твърдо решени да гласуваме „за“ отнемане на дерогацията, защото смятаме, че това е правилната позиция“, заяви депутатът, който е председател на енергийната комисия.

„Прокрадва се тенденция, че дерогацията може да повлияе на цената на горивата. Вече години откакто имаме дерогация, поевтиняха ли ви нафтата, бензинът или расте непрекъснато? Сега има страх, че ние ще предложим след седмица да няма дерогация. Месеци наред правителството нищо не прави срещу „Лукойл“. Петролът същият, цените на горивата пак в небесата“, коментира в неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Добрич. Той не пропусна да отбележи, макар и мимоходом наложената от парламента енергийна вноска върху вноса и транзита на руски газ през българска територия с думите: „ От газа българите ще печелят по 3 млрд. лева, а от „Лукойл“ досега от джобове ни са излезли 3 млрд. долара. С какво ни плашат?“.

Пак похвали за Пеевски

Борисов обяви, че ще се очаква подкрепа за поредното им намерение за отнемане на дерогацията от ДПС и не пропусна пак да похвали санкционирания от САЩ по закона „Магнитски“ депутат Делян Пеевски за ролята му в преговорите с протестиращите миньори, макар че по същество нищо не бе променено за работещите във въглищните мощности. Лидерът на ГЕРБ смята, че „Демократична България“, които са сред най-яростните противници на „Лукойл“, също ще гласуват заедно с ГЕРБ срещу руската компания.

Още в събота финансовият министър Асен Василев коментира пред журналисти новото намерение на ГЕРБ да иска скоростно сваляне на дерогацията, което отново ще фокусира дебатите в парламента около енергийна тема и ще осигури предизборна трибуна за вота в неделя.

Да видим какво се предлага

Парламентът вече взе решение за „Лукойл“. Ако ще се предлага нещо ново, трябва да видим какво точно се предлага. То ще бъде обсъдено от цялото правителство, в това число и от министъра на икономиката, каза Василев в събота от Ловеч.

Министърът коментира още, че дали рафинерията в Бургас ще бъде продадена, зависи от „Лукойл“. „Това, което съм казал в интервюто на „Файненшъл Таймс“ е, че има проявен интерес към закупуване на рафинерията от различни международни организации“, обясни Василев. Той коментира още, че не може да разбере упреците от президента на България Румен Радев и от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, защото „най-нормалното нещо е, ако ще се продава такъв стратегически актив, правителството да следи сравнително отблизо процесите“.

Според анализатора Евгени Кънев ГЕРБ цели да се види кой е с Европа и е истински евроатлантик и кой е за Лукойл, Путин и Русия. „Всичко това – след подробен представен анализ в парламента, че няма как веднага да бъде заменен целият руски с неруски нефт БЕЗ вдигане на цените на вътрешния пазар, а дори и възможно спиране на „Нефтохим“. Защото е нужно време за организация на редовни доставки на неруски нефт от производител извън региона , а той трябва да включи рафинерията в своя производствен план, да се осигури логистика, застраховки и пр.“, написа той във Фейсбук в неделя, пише Медиапул.

Провокация срещу ПП-ДБ

Според него „целта на дуета „Магнитски“ първо и най-вероятно е да се представи ПП-ДБ като работещи в руски интерес в седмицата около местните избори“.

„Идеята е да се предизвика парламентарно гласуване и ПП-ДБ да гласуват против, заедно с БСП и Възраждане. Защото за евроатлантическо мнозинство са нужни не само ГЕРБ и ДПС, нужни са и ПП-ДБ. Т.е отказ от тяхна подкрепа е „компромат“, смята анализатърот.

„Ако все пак отмяната на дерогацията веднага бъде приета – с изненадващи гласове от ИТН, Възраждане или БСП – тогава втората явна цел е дестабилизация чрез опит за вдигане на цените на горивата и избухване на шофьорски протести, а вероятно и в Бургас – ако се засегне рафинерията. Защото ДП-ББ гласуват „евроатлантически“ в парламента, но след това кестените ги вади Денков. Спомнете си никому ненужната декларация за отпадане забраната на внос на украинско зърно. Третата възможна цел е „Лукойл“ да бъде подбудена или мотивирана да продаде рафинерията на определен нов собственик, свързан с мотиваторите, а може това да е план и на самия „Лукойл“, посочва Кънев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече