Пак ни отрязаха! Австрия каза НЕ на Денков за България в Шенген

0

- Advertisement -

Твърдо „не“ на българското желание за присъединяване към Шенген чу премиерът Николай Денков от канцлера на Австрия Карл Нехамер при срещата им във Виена.

Нехамер нарече разширяването на Шенген с България и Румъния „немислимо“. Въпреки това премиерът Николай Денков изрази убеденост, че Австрия ще промени позицията си до декември, когато темата ще бъде обсъдена на Европейски съвет.

„Ясно е, че австрийската перспектива е следната. Ние подкрепяме България за всички усилия, които полага, за да запази външните граници на ЕС. За нас в момента обаче е немислимо да разширим Шенген. Това няма нищо общо с България и Румъния. Това е въпрос на сигурността, защото имаме големи предизвикателства в Шенгенското пространство. България е много силен партньор на Австрия в борбата срещу търговията на хора. Нуждаем се от такива силни партньори“, заяви канцлерът Нехамер. Той специално отчете, че четирима български полицаи са загинали при охраната на външната граница на ЕС и изрази съболезнования.

- Advertisement -

„Шенген трябва да бъде поправен – докато не се случи, няма как да го разширим. Шенгенската система в момента не отговаря на истинския си смисъл. Шенген означава да няма вътрешни граници, да съществува добра, сигурна външна граница, това в момента не е така“, добави Нехамер.

За първи път австрийският канцлер обаче посочи и какво си представя под „поправяне на системата на Шенген“ – Германия да престане да контролира границата си с Австрия, а ЕК да сключи достатъчно споразумения с трети страни, за да бъдат връщани там нелегалните мигранти. „В момента Германия охранява границата си с Австрия, Италия и Франция, въвеждат контрол по границите. Австрия е в центъра на ЕС и не би трябвало да имаме граничен контрол. Но имаме и това означава, че системата на Шенген просто не работи“, заяви Нехамер.

Много благодаря за вашето посещение, обърна се Нехамер към Денков и изрази надежди, че ще се видят отново. 

„Всеки има своите позиции, но трябва да говорим и да казваме аргументите си. България и Австрия имат много общи позиции. Нямаме различия, че трябва да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите“, заяви Николай Денков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече