Часове преди изборите ЦИК реши: Без машинен вот в неделя

0

- Advertisement -

На местните избори тази неделя, 29 октомври, ще се гласува само с хартиени бюлетини. Така ще бъде и на евентуалния втори тур седмица по-късно.

Такова скандално решение прие Централната избирателна комисия (ЦИК) в петък вечер, след като отмени гласуването с машини. Това стана в края на бурен ден, в който ГЕРБ, ДПС, ИТН, „Възраждане“ и БСП настояха за такава стъпка с недоказаното твърдение, че машинният вот е компрометиран. Особено фрапиращо е, че това се случва малко повече от денонощие преди изборния ден. Решението беше взето с гласовете на мнозинство от 12 от общо 15-те членове на комисията. Против гласуваха единствено комисарите от квотата на ДБ.

Като формално основание за решението послужи липсата на удостоверение от министерството на електронното управление (МЕУ), че машините съответстват на изискванията на Изборния кодекс. Нито един от членовете на ЦИК, които гласуваха за отмяната на машинния вот, не обясни защо тази липса, която досега не беше направила впечатление никому, изведнъж стана толкова важна. Нито защо се пристъпва към такава мярка, без фактически да има доказателства, че устройствата не отговарят на законовите условия.

Много бързо дойде ответна реакция – първо от МЕУ, които отхвърлиха твърдението, че не са предоставили нужното удостоверение, а след това и от ПП-ДБ, които обявиха решението за незаконно и обещаха да го дадат на съда.

СПЕШНО ОПРОВЕРЖЕНИЕ

По-късно същата вечер от МЕУ дадоха извънреден брифинг, на който на практика опровергаха основанията на ЦИК за нейното решение. На брифинга говори лично Михаил Стойнов, зам.-министърът на електронното управление, около който се разрази кризата. Той обяви, че удостоверението е налично и е било изпратено на ЦИК вечерта. Стойнов напомни, че законът дава 20 работни дни за удостоверяването, които не са изтекли, тъй като срокът започва от получаването на машините, които е трябвало да проверят – а това е станало на 16 октомври. Той увери, че направената проверка е показала, че машините са годни за гласуване и няма причина да не бъдат сертифицирани за използване на изборите.

Главният секретар на министерството Александър Петров, който също се включи в брифинга, заяви, че ведомството и правителството като цяло са изпълнили всички ангажименти, които са им възложени от Изборния кодекс. Той подчерта, че ЦИК има право да отмени машинния вот, само ако не се удостоверят устройствата. Петров също беше категоричен, че машините могат да се използват на вота.

Двамата със Стойнов не стигнаха дотам, че да обвинят ЦИК в незаконно решение. А точно това може да се окаже, ако комисарите са отменили машинното гласуване, без да се съобразяват дали са изтекли сроковете за удостоверяването, както и с липсата на доказателства, че устройствата не са годни за употреба. Стойнов и Петров обаче предпочетоха да не навлизат толкова дълбоко – те подчертаха, че как да се гласува е в правомощията само на ЦИК.

Зам.-министърът отказа да отговаря на въпроси за замесването му в скандала, докато не приключи проверката срещу него. Той твърди, че не е запознат с доклада на ДАНС, в който е обвинен, че е компрометирал машините. Главният секретар пое защитата му пред медиите – той заяви, че е имало непрекъснато видеонаблюдение в защитената среда, в която са извършвани всички действия по машините; а Стойнов посочи като човека, който е носел персонална отговорност за целия процес по удостоверяването. „На нито един от нас не са повдигнати каквито и да било обвинения; аз не знам да са образувани каквито и да било проверки“, настойчиво каза Петров. Стойнов каза за себе си, че няма никаква причина да саботира процеса. Докато се опитваше да се обясни главният секретар на няколко пъти му подсказваше какво да говори – доловимо за камерите.

ЗАКАНА ЗА СЪД

Почти веднага след МЕУ брифинг дадоха от ПП-ДБ. Десните обявиха решението на ЦИК като посегателство върху провеждането на честни и демократични избори. Според депутата Васил Пандов комисията не е изчакала крайния срок – 28 октомври, в който МЕУ може да се произнесе за удостоверяването на машините – а това е единственото основание, на което ЦИК отмени машинния вот. По думите на Пандов, това е достатъчно, за да се обжалва решението пред Върховния административен съд, както десните смятат да постъпят.

„Не може цялата държава и изборният процес да станат жертва на шпицкоманда, която започна с един измислен доклад на ДАНС, после продължи с цирка в парламента, а накрая завърши в ЦИК“, включи се съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков с политически коментар. Той призова ЦИК да преосмисли решението си, за което все още има време – комисията ще заседава и утре, когато е денят за размисъл.

Петков използва случая, за да напомни за стремежа на ПП-ДБ за промени в специалните служби. „ДАНС е инструмент на дълбоката държава. 30 години България не може да излезе от този цикъл на задкулисие“, бурно заговори бившият премиер. И се обърна към избирателите с призив да гласуват масово, като даде за пример поляците на наскоро проведените в тяхната страна парламентарни избори.

ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА

- Advertisement -

Обяснението за внезапното и скандално решение на ЦИК е очевидно – разразилата се днес криза, която причиниха службите за сигурност и водещи политически сили – ГЕРБ, ДПС, ИТН, „Възраждане“ и БСП. Повод стана все още непровереното обвинение към Михаил Стойнов, че е опитал да манипулира кода на софтуера на машините за гласуване. Това даде основание на изредените по-горе формации да твърдят, че правителството е компрометирало подготовката за вота и дори, че се подготвя „държавен преврат“, както и незабавно искане да не се провежда машинно гласуване в неделя.

Тези формации (с изключението на „Възраждане“ – бел.а.) имат свои представители в ЦИК – при това достатъчно, за да разполагат и с мнозинство в комисията. Именно това мнозинство одобри и решението за отмяна на машинния вот.

КАКЪВ БЕШЕ АРГУМЕНТЪТ

Проектът на решението беше предложен от Емил Войнов, представител на БСП в комисията. Като база за решението, той посочи пред колегите си получена информация от ДАНС и от МЕУ по време на председателския съвет в парламента днес, на който избухна скандалът. Каква точно информация, това не уточни.

Към това Войнов добави и писмо от МЕУ, според което все още не е издадено удостоверение, че машините за гласуване съответстват на изискванията на закона (то следва да се издаде след проверката за съотстветствие, която ведомството, заедно с института по метрология и института по стандартизация на БАН, прави на машините – бел.а.). С тези мотиви Войнов предложи ЦИК да приеме, че на местните избори, включително на балотажа, ще се гласува само с хартиени бюлетини. Той не спомена защо никой не беше обърнал внимание досега на липсата на удостоверението. Не спомена нищо и за срока, в който МЕУ можежше да си свърши работата.

Цветозар Томов, който е избран от квотата на ДБ, предложи комисията да изпрати писмо до МЕУ, с което да се поиска ведомството да предостави до 22 часа тази вечер въпросното удостоверение, ако може. И едва след това да се обсъди възможността да се отмени машинният вот. Шефът на ЦИК Камелия Нейкова обаче постави на гласуване най-напред предложението на Войнов, което събра споменатото мнозинство. Така идеята на Томов автоматично отпадна.

ПОЛИТИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ

Томов разочаровано коментира, че ЦИК е изпаднала в „срамна ситуация“. „Ние взимаме това решение на базата на едно писмо от г-н Александър Йоловски (министърът на електронното управление – бел.а.), което не е подписано и е четири реда, в което ни се съобщава, че все още не е взето решение (за удостоверението – бел.а.) … ЦИК не се оказва арбитър на предизборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори“, каза Томов.

Той посочи, че можеше отмяната на машинния вот да важи само за първия тур, като се даде възможност на МЕУ да си свърши работата. Любомир Георгиев, колегата му от ДБ, допълни, че не намира никакво основание за току-що взетото от мнозинството в ЦИК решение.

Камелия Нейкова беше на друго мнение. Тя заяви, че подчинената й ЦИК е била поставена в тази ситуация от други органи и не носи отговорност. Не посмя да посочи конкретно друг виновник. А за писмото от Александър Йоловски посочи, че е носело електронен подпис.

„За мен, като член на ЦИК, това беше много трудно решение, защото винаги съм подкрепяла машинното гласуване. Но смятам, че най-важно е да има доверие в изборния процес. И всяко едно действие, независимо на кого, което формира недоверие и отблъсква избирателите от гласуване, трябва да бъде препятствано и мисля, че с това решение ЦИК успя да минимизира рисковете избирателите да не отидат да гласуват“, заключи Нейкова. След което закри заседанието.

Само час след решението на ЦИК да отмени използването на машини за местните избори в неделя, в социалните мрежи започна организация за протест.

Той ще се проведе под мотото „Не на хартиената бюлетина, да на машинния вот“.

Хаштагът пък е #ДАНСwithме23 – препратка към масовите протести от 2013 г., когато Делян Пеевски бе предложен за шеф на Държавна агенция „Национална сигурност“ а също така и към факта, че до днешния предизборен скандал се стигна след доклад на ДАНС.

Протестиращите ще се съберат пред Народното събрание, където се помещава и Централната избирателна комисия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече