Днес избираме новите градоначалници само с хартиена бюлетина

0

- Advertisement -

Днес българите у нас гласуват за кметове и общинска власт за следващите четири години. Изборният ден ще започне в 07:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч., като при нужда може да бъде удължен и до 21:00 ч.

В страната ще отворят общо 11 862 секции за гласуване. Избирателите по списък са 6 048 081, а кандидатите за местната власт са близо 40 хиляди. По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК):

кандидатите за кметове на общини са 1353 
кандидатите за общински съветници – 30 231 
кандидатите за кметове на кметства – 6924 
кандидатите за кметове на райони – 445 

- Advertisement -

Всеки избирател има право на един глас за кмет на община и един глас за кандидатска листа за общински съветници. В градовете с районно деление (София, Пловдив и Варна) избирателите имат право и на един глас за кмет на района. 

На местните избори ще се гласува само с хартиени бюлетини, това реши Централната избирателна комисия в петък (27.10). Решението ще бъде в сила и при балотажа. 

До отмяната на машинното гласуване и преминаването изцяло към хартиено се стигна, след като стана ясно, че на председателски съвет в НС се е представил доклад на ДАНС, от който станало ясно, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка. Така повечето политически партии съзряха манипулация на вота и се обявиха против машините. Затова и се наложи на извънредно заседание ЦИК да вземе решението да не се използват машини за гласуване на базата на доклада предоставен от ДАНС. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече