Първи резултати: Кои са новите в местната власт?

0

- Advertisement -

Васил Терзиев с убедителна преднина отива на балотаж с Ваня Григорова в София. Ваня Григорова успя да изпревари кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян и ще се изправи лице в лице с номинацията на ПП-ДБ-СС в столицата. Възможни са обаче обрати, тъй като разликата между втория и третия е в рамките на статистическата грешка. Бургас, Стара Загора и Враца избраха кметове. В морския град Димитър Николов, подкрепен от ГЕРБ, печели пореден мандат. Във Враца победител е Калин Каменов, кандидат на ГЕРБ. В Стара Загора победител е Живко Тодоров, който също е подкрепен от ГЕРБ.

Точно в 20 ч. приключи първи тур на местните избори. Напълно очаквано на балотаж отиват кандидатите в големите общини. Интригата в София се заплете около Васил Терзиев (ПП-ДБ-СС) и Ваня Григорова (БСП) още в рамките на днешния ден. В повечето големи градове в страната също ще има балотаж, тъй като кандидатите не успяха да съберат над 50% от гласовете.

.
.
.
.

През по-голямата част от деня основната интрига в София беше за второто място – Ваня Григорова и Антон Хекимян бяха с минимална разлика помежду си. Към края на изборния ден обаче социологическите агенции показаха по-голяма преднина за кандидатката на БСП. Васил Терзиев водеше убедително, но не успя да събере необходимите над 50% от гласовете, за да се спаси от балотаж. Огромен е превесът на общинските съветници на ПП-ДБ-СС.

Данните на „Тренд“ 

В София Васил Терзиев събира 38,7% от гласовете, Ваня Григорова от Местна коалиция „БСП за България“ – 19,3%, а Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС – 17,3%, сочат данните на „Тренд”. 

В Пловдив кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров събира 33,7% от гласовете, а втори е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 22,2%.

Във Варна Иван Портних от ГЕРБ е подкрепен от 28,5% от гласувалите, а Благомир Коцев от ПП-ДБ – от 26,6%.

В Русе разпределението на вота е следното: Пенчо Милков от „БСП за България“ – 33,7%, Иван Иванов от ГЕРБ – 17,3%, Рена Стефанова от ПП-ДБ – 14,7%.

За кметския пост в Плевен на втори тур най-вероятно ще се борят Валентин Христов от ГЕРБ (20,4%) и независимият Георг Спартански (20,0%). Трети е Чавдар Попов, също независим кандидат, който спечели доверието на 18,3% от имащите право на вот.

- Advertisement -

В Перник вотът още на първи тур категорично печели Станислав Владимиров от „Движение за просперитет на Перник“, за когото са гласували 71,5% от избирателите, сочат данните от exit poll-а на „Тренд“. 

Данните на „Галъп“

Лидер след първия тур на изборите в София е издигнатият от ПП-ДБ Васил Терзиев. Според първите данни от exit poll-а за него са гласували 38,8% от имащите право на вот жители на общината. Втора е Ваня Григорова от Местна коалиция „БСП за България“ с 19,1% от гласовете, а трети – Антон Хекимян – със 17,0%.

В Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ спечели 32,1% от гласовете. Втори е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 22,4%. 

Във Варна Иван Портних от ГЕРБ е подкрепен от 27,1% от гласувалите, а Благомир Коцев от ПП-ДБ – от 26,7%.

В Благоевград независимият кандидат Илко Стоянов събра 27,1% подкрепа, а издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев – 24,6%.

Според данните от exit poll-а на „Галъп” в Кърджали не се очертава балотаж, тъй като кандидатът на ДПС Ерол Мюмюн е събрал 55,1%. Втори остава Никола Чанев от ГЕРБ със 17,9%.

Хасково според „Алфа Рисърч“ – Станислав Дечев и Николай Ставрев са на балотаж

Станислав Дечев (ГЕРБ) – 42.1%
Николай Ставрев (ИК – ПП-ДБ, БСП И ДР.) 22.0%
Георги Иванов (БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ) – 20.8%
Георги Георгиев („Възраждане)“ 8.5%
Иван Иванов (ИТН) – 3.8%

Велико Търново според „Алфа Рисърч% – Балотаж между Даниел Панов и Йордан Терзийски

Даниел Панов (ГЕРБ) – 42.0%
Йордан Терзийски (ПП-ДБ) – 22.2%
Стилян Найденов („Възраждане“) – 13.2%
Ирена Стасинопулу (БСП) – 10.3%

А иначе – днешният вот премина под сянката на доклада на ДАНС, който хвърли съмнения върху машинното гласуване и накара ЦИК да го отмени. В цялата страна днес избирателите дадоха своя глас с хартиена бюлетина. Изборният ден премина сравнително спокойно с малки проблеми на места.

Висока бе избирателната активност в страната в сравнение с броя на гласувалите на последните парламентарни избори. По данни на ЦИК към 16:00 ч. гласувалите бяха 34.16%. За сравнение през април към този час броят на гласувалите бе 27.27%. На последните местни избори през 2019 г. към 17:30 гласувалите бяха 43.55%.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече