ГЕРБ изтънява,  а сглобката скърца

0

- Advertisement -

Местните избори очертават нова политическа ситуация – ако през 2021 г. започна изтласкването на ГЕРБ от законодателната власт, то сега стартира процес по изместването на ГЕРБ и от местната власт. 

След 18 г. столичната община вече няма да е вилает на ГЕРБ, а кандидатът на Борисов се провали с трясък. Герберите в СОС ще са два пъти по-малко от общинарите на ППДБ. 

В Пловдив, Варна и Русе и Плевен се очертават люти балотажи, а в общинските съвети делът на ГЕРБ пада за сметка на представители на ППДБ и “Възраждане”. 

Коалицията ПП-ДБ, която през последната година като че ли влезе в русло – около 20%, сега дава вид, че излиза от застоя. Ясно се очертава преливането на парламентарния успех на “Възраждане” към местната власт. Вижда се прекрасно, че там, където Корнелия Нинова не се меси, БСП и Левицата могат да извадят силни кандидати. 

Всичко това показва, че ГЕРБ вече не е безалтернативна, че

харизмата не се е върнала, а е съвсем изтляла

Това съвсем не означава, че ГЕРБ претърпя фатален удар в неделя – там, където партията имаше успешни и харесвани кметове, тя продължава да стои стабилно – Бургас, Стара Загора, Враца. Там, където ГЕРБ припозна успешни кметове – Благоевград, Перник, Монтана, Ямбол… – партията също е жива. Общо взето – там, където не забравиха, че кметските избори са мажоритарни, където кандидатите бяха внимателно номинирани, там всички имаха успех. Бе доказано, че стари стереотипи не играят. 

Но местните избори не бяха само резултати. 

 

И новата политическа ситуация се очертава не само от резултатите.Ако си спомняте – прогнозите за живот на коалицията ППДБ-ГЕРБ често имаха за хоризонт местните избори. В интерес на истината некоалицията, скърцащата “сглобка”, леко обърка електората. Не го обърка в разпознаването по оста “свой-чужд” – за всеки гербер, примерно, бе ясно, че ППДБ не са никакви партньори, а чиста проба врагове (както и обратното). Партийците по места бяха тотално ошашавени, като видяха спуснатите им от София кандидати – спомнете си – като видяха кой парашутист им е наложен от централата, всички масово започнаха да си мислят, че десните са се отказали от Пловдив, че ГЕРБ е продал София и т.н., и т.н. 

Съществуването в София на такава дебела задкулисна договорка като “некоалицията” даваше основание на хората по места да мислят, че там, далеч, в София, са се разбрали кой къде ще има кмет. Че некоалицията е разширила договорката си, че тя се е разпростряла и върху местната власт. 
При такива мисли иди и прави кампания, агитирай колебаещия се електорат да гласува за “нашия” кандидат. 

- Advertisement -

Партиите в София разбраха, че изборите отиват към неочаквани дълбини… Когато демотивирани партийци маркират кампания, резултатите могат да бъдат само едни – непредсказуеми. 

 

Дори социолозите вдигнаха ръце от непредсказуемите електоратиЕто затова софийските партийни централи върнаха кампанията към нормалното й предизборно русло – силно противопоставяне. За да заинтересува хората с изборите, за да ги изкара от състоянието на насадена апатия, ГЕРБ реши да покаже, не само, че няма брак за местните избори, че няма примирие дори, а са дори в състояние на война с ППДБ. Затова на сцената бе изваден щатният критикар Делян Добрев, затова бе повдигната тема, свързана с Русия, затова се заговори за корупция и т.н. 


Но тук нещата преминаха всякакви граници

С откровено ченгеджийски номера изборните правила бяха променени в последния момент с ясната идея да се удари по партньора в сглобката. Нагло бяха използвани органи като ДАНС и ЦИК. Премахването на машините не повлия на изборните резултати, нито е целяло това. Целият скандал бе черна предизборна кампания. От цялата история единствените губещи бяха избирателите, които през последните няколко вота можеха да гласуват без да се притесняват, че гласът им ще е невалиден. 
 

Този скандал вероятно ще се отрази на сглобката 

В ППДБ все пак ще се чуят трезви гласове, които ще се запитат какво прави градската десница в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Шенген, еврозоната, промяната на конституцията вече не могат да бъдат смокинов лист за тази неестествена коалиция. В ГЕРБ също трябва да си задават въпроси, примерно – докога партията ще бъде използвана от ДПС и Пеевски…

Тази коалиция трудно ще изкара зимата. Ако има някаква воля за продължаване на некоалицията, то тази воля ще се изчерпа с гласуването на промените в конституцията – и то не за друго, а за да се лиши окончателно президентът от възможността да сформира извънпарламентарна власт. След това пътят към избори през февруари е открит. Ако досега ГЕРБ растеше, а ППДБ бяха застинали, сега ППДБ ще имат добро представителство в местната власт и няма да се притесняват от нова битка за парламента. 

Ако сглобката изкара зимата, ако безпринципността продължи, то политическата ситуация ще претърпи нова промяна. Още на балотажа ще видим как кандидатите на БСП получават подкрепа от “Възраждане”, ще видим как се формира нова сглобка между евроазийските ни партии. И колкото повече ППДБ и ГЕРБ седят заедно, без да се обичат, толкова повече ще растат всевъзможни техни алтернативи. Това не е прогноза, това е естественият ход на политическия живот. 

Петьо Цеков, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече