Една оставка и две гледни точки за сглобката

0

- Advertisement -

Въздухът трепери! Днес се очаква национално събрание на ГЕРБ да обсъди дали партията ще продължи да подкрепя поне още малко паянтовата сглобка.

Събитието бе „подгряно“ подобаващо от очакваната оставка на Мустафа Карадайъ като лидер на ДПС на фона на все по-засилващите се публични позиции на „новото лице“ на партията Делян Пеевски.

Въпреки серията шизофренни коментари на Бойко Борисов през последните дни, никой не очаква ГЕРБ и ДПС да разпаднат управлението, защото е видимо, че се чувстват уютно в него.

Сянката на „Магнитски“ все повече изтънява, делата на трупчета се топят, а управленските негативи се лепят много повече на ПП-ДБ отколкото на Борисов, който от години играе ролята на опозиция и на себе си, и на Делян Пеевски, чиито избиратели не могат да бъдат развълнувани от такива подробности.

Те обаче вероятно ще се опитат да преформатират управлението, като засилят влиянието си във вземането на решения и разпределянето на държавните ресурси.

Борисов даде серия сигнали за това през последните седмици, като допусна и влизането на министри на ДПС в кабинета. Нещо, което Пеевски великодушно отказа.

Как точно и дали ще се промени управлението престои да видим.

Все повече гласоподаватели на „ПП-ДБ“ (както и на ГЕРБ) обаче оспорват необходимостта от поддържането на сглобката, като се оформят основно две гледни точки.

Първата е, че сглобката ни спасява от путинските изстъпления на президента Румен Радев, затвърждава геополитическата ориентация на страната, гарантира законодателната работа на парламента и насочва страната към Шенген и еврозоната.

- Advertisement -

Не на последно място, ако управлението се разпадне, може да се влезе в нова спирала от избори, които едва ли могат да доведат до формирането на качествено ново управление.

Втората е, че сглобката не дава резултати. Законодателната й работа е некачествена, проваля се в преследването на приемането на страната в Шенген и еврозоната, а евроатлантическата ориентация е ясно заявена от членството ни в НАТО и ЕС и заплахата за завой се преекспонира.

Тази гледна точка допълнително се подсилва от някои неизбежни неуспехи на управлението и от екзистенциални за двете партии въпроси като например „Нали нямаше да се коалираме с ГЕРБ и щяхме да разбием модела на Борисов и Пеевски?“

Тези две гледни точки се споделят с известни нюанси и от симпатизантите на ГЕРБ, които все повече оспорват смисъла от това лидерът им да предаде управлението на ПП, която в близкото минало дори го арестува.

Местните избори не показаха, че на терена има нова ситуация.

Позициите на ГЕРБ са разклатени, но не са много ясни перспективите и за партиите, които се определят като нейна алтернатива. А други няма.

Така че играта на управляващи и опозиция в рамките на сглобката засега ще продължи. Поне до момента, в който някой прецени, че не може да плаща повече цената на подобно управление и има достатъчно шансове да излезе по-силен от него.

В последните години Борисов показа майсторство в тази игра и ако ПП-ДБ му позволи, няма да изпусне и сега моментa.

Никола Лалов, Mediapool

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече