Българският 10 ноември и новата роля на Доган и Пеевски

0

- Advertisement -

Два дни преди датата 10 ноември се събуждаме с новината, че Ахмед Доган се връща. Всъщност той никога не си е тръгвал. Той е винаги „тук“ и иронично ни напомня, че 10 ноември е просто 314-ят ден в годината.

Една символна дата

В официалната историография обаче 10 ноември е символна дата за България, „гранична“ по някакъв начин. На този ден през 1989 г. пада Тодор Живков. Предния ден пада Берлинската стена. Две падания, които промениха битността в социалистическото общежитие. Не веднага, естествено, но обитателите потеглиха бавно извън блатото.

Българският Десети ноември има много бащи. Има и много мащехи. За наследеното кръвосмешение години наред се водеха спорове. Тези спорове не вълнуват децата. Опитите за ретроспекция и анализ на миналото срещат: „Не ни занимавайте, тогава сме били в началното училище“. Извадена от историята, „датата“ все пак служи за някакъв маркер: има смисъл да се отблъснем от него и да погледнем назад в опит за равносметка, да демаскираме играчите и да се опитаме да продължим, без да объркаме посоката.

Днес е 34-ят сезон в сериала на българския постсоц преход

На Десети ноември 1989 Ахмед Доган е на 35, в 65-а аудитория на Софийския университет се появява като „Меди“ и все още с ореола на човек, лежал в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници. Когато месец и половина по-късно стана учредител и председател на Движението за права и свободи, малко от хората бяха запознати с агентурната му дейност към Държавна сигурност и с агентурния му псевдоним „Сава“.

През всичките 33 сезона на българския преход именно той чертаеше пунктираната линия на нестабилно равновесие, около която се подреждаха констелациите на сменящите се политически елити. Арогантно и ефикасно. Докато пишех този текст, се опитах да събера фактите за намесата на лидера на ДПС в реконструкциите на обществото. Започнах да сърфирам в интернет и си дадох сметка, че ще изгубя и себе си, и читателите, ако потъна в списъка на политическите ходове и социално-инженерните упражнения на Ахмед Доган. А тези, които през 1989 година са били в началното училище, ще се отегчат и ще спрат дотук.

Ролята на Пеевски и санкциите по „Магнитски“

- Advertisement -

Прескачам сложната геометрия на формированието ДПС – „бацилът, който, където влезе, не излиза“, за да стигна до Делян Пеевски – привилегированото протеже на лидера му Ахмед Доган. Най-богатият български депутат беше санкциониран по глобалния закон „Магнитски“. Със собствени санкции срещу него в началото на годината се присъедини и Великобритания. Не бива да забравяме този факт, защото санкциите са индикация за системен проблем в България, който българските институции нямат волята да решат. Освен всичко останало, и защото влиянието на санкционираните в тях не е пренебрежимо малко.

Според ДПС – „детето Пеевски“ е невинно. Той е наклеветен и цялата мощ на партията и на нейния ментор са насочени срещу изчистване на името му. Но не само. С новата роля на Делян Пеевски очевидно се цели нова порция власт, която в моментната колеблива и нестабилна политическа конфигурация се превръща във важен актив при взимането на важни решения. ДПС се завръща като балансьор на управлението – любимата роля на Доган.

През 1989 година Делян Пеевски е осемгодишен. 34 години по-късно най-вероятно ще стане председател на ДПС. Това би било безпрецедентно решение за етническия състав на неговите избиратели. Но пренебрегвайки традицията, Доган залага на по-важни стратегически цели: На Делян Пеевски – една фигура с голяма икономическа власт – е възложено да скрие някои съмнителни структури и дълбоките икономически зависимости на хора, домогнали се до ръководни позиции. Олигархът вече упражнява сериозно политическо влияние: той беше допуснат да определя дневния ред на държавата и дори да поставя ултиматум за гласуването на местните избори.

Каква е опасността

Има ли смисъл да си задаваме въпроса: Не е ли застрашена самата тъкан на „политическото“ от неговата голяма публична активност?

От гледна точка на евроатлантическата принадлежност на страната обаче, иначе казано – от гледна точка на външнополитическия имидж на

ДПС, тази публична активност цели да внуши на санкциониращите институции, че именно санкционираният от тях персонаж ще гарантира партията-балансьор да крепи България от правилната страна на геополитическата карта.

Каква ирония!

Еми Барух, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече