Бетон и лъжи: Широко затворени очи за сараите на Доган и Вълка

0

- Advertisement -

Кои са привилегированите в държавата се вижда от т.нар. сараи – луксозните имения, които станаха нарицателно за корупция и необяснимо забогатяване. Именно в сарая си край Бургас Ахмед Доган изкара своя отпуск от 2013 г., когато беше обявен за почетен председател на ДПС и поне официално излезе от ръководството на партията.

10-години по-късно той се завърна като действащ председател, докато държавата още не може да събори незаконните строежи около имота му.

Въпреки че под граждански натиск институциите бяха принудени да реагират на закононарушенията, виновниците няма да понесат санкции. От парите на данъкоплатците ще се плати сметката за разчистването на тоновете бетон, които незаконно бяха изляти в  „Росенец“ и „Искър“ на Румен Гайтански. Прокуратурата остава с широко затворени очи за евентуални престъпления при строителството.

Сараят на Доган

Най-накрая се появиха смелчаци, които да посегнат на незаконните постройки до имението на почетния и от два дни отново действащ лидер на ДПС в парк „Росенец“. Близо 3 години областната управа на Бургас се мъчи да намери фирма, която да събори триетажната масивна сграда и преместваем обект за охрана, за които съдът установи, че са вдигнати без никакви строителни книжа. До преди месец обаче обществената поръчка за премахването на постройките всеки път се проваляше заради липса на кандидати. Така стойността ѝ нарастваше, докато не достигна 138 685 лв. без ДДС. През октомври две фирми решиха да се състезават за поръчката „Трансметал“ ЕООД и „Дивато“ ЕООД. Въпреки че изминаха две седмици от крайния срой за подаване на офертите, все още няма избран кандидат, според регистъра на Агенцията за обществените поръчки.

Тези две сгради изобщо не са единствените незаконни строежи към замъка на Доган. Много по-фрапиращо нарушение е кеят пред сарая, който през 2020 г. е нараснал от 1029 кв. м на 5838 кв. м. Заключението за незаконно строителство на пристана е направено заради серия отсъстващи документи. За обекта, изграден от фирма „Хермес Солар“, няма представен одобрен проект, няма издадено разрешение за строеж, няма протокол за определяне на строителна площадка. Не е определена и строителна линия и ниво, не е представена заповедна книга. 

В случая с незаконния кей дори може да се касае за престъпление. Собственикът твърди с нотариален акт, че пристрояването на яхтеното пристанище се е случило още през 80-те години на миналия век. Това може да представлява фалшификация на документ, тъй като сателитни снимки и кадастралните скици ясно показват, че е ново строителство. Въпреки че прокуратурата няколко пъти беше сезирана за пристана – веднъж от граждани и втори път от МВР през 2022 г., няма абсолютно никакъв резултат. За други нарушения на НК пък е направо сляпа.

- Advertisement -

Разследващите изобщо дори не обърнаха внимание на брегоукрепването непосредствено до сарая. Преди повече от 2 години депутатът от ДБ Димитър Найденов сигнализира и районната прокуратура в  Бургас. „Напомням, че който противозаконно унищожи или повреди защитена територия или местообитание – предмет на опазване в защитена зона, се наказва с лишаване от свобода до три години или пробация, както и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева“, посочи тогава Найденов. 

Сараят на Гайтански

Бившият съдружник на Доган в най-първата му фирма Румен Гайтански-Вълка също се прочу с грандоманския строеж на брега на яз. „Искър“ в едноименното ловно стопанство. Тонове бетон бяха излети в парка, преди държавните институции изобщо да разберат, че се строи. Скандалът гръмна след сигнал на депутата от ДБ Владислав Панев, който публикува снимки на бъдещия нов сарай. Сякаш само за пиар прокуратурата разпореди проверка на ДНСК и общината, която установи незаконно строителство. После Гайтански обжалва заповедта за събарянето с мотива, че става дума за ремонт на стара барака.

Още по-озадачаващо е, че по делото държавното горско предприятие заемаше страната на бизнесмена, като твърдеше, че действително на мястото на строящото се имение е имало сграда с площ 1341 кв. м, която била в много лошо състояние. Видяхме същите трикове като с кея на Доган, който уж все си бил там. Те обаче лесно се опровергават със сателитни снимки, на които личи, че наистина е имало постройка, но далеч по-малка. 

След 2-годишна съдебна битка Столична община окончателно спечели делото за обявяването на незаконно огромното имение. Върховният административен съд реши, че огромната монолитна сграда на територията на Югозападното държавно горско предприятие е изградена без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж. Въпреки това обаче незаконният сарай продължава да стои непокътнат и това едва ли ще се промени в скоро време. Все още няма обявена обществена поръчка за събарянето му.

Фирмата-нарушител „Био майнинг“ отказва да премахне строежа си. Столичната община на свой ред щяла да търси пари, с които да финансира събарянето. През юли главният архитект на София Здравко Здравков обясни пред Mediapool, че все още се събират оферти, за да има приблизителна стойност, като според него дейностите ще струват няколкостотин хиляди лева. В бюджета на Направлението „Архитектура и градоустройство“, което отговаря за премахването на незаконните и опасни сгради, към момента нямало такива средства. Освен това сградите край яз. „Искър“ не са в списъка с постройки за пемахване до края на годината, стана ясно от думите на Здравков. По думите му приоритет са по-скоро опасни сгради в града.

И в този случай прокуратурата стъпва на пръсти, когато трябва да разследва документално престъпление. Как например е документирано, че на мястото на незаконния строеж на Гайтански е съществувала постройка с такива размери, след като всичко това лесно се опровергава от сателитни снимки.

Години минаха и още ще минат, за да има минимално развитие по тези незаконни сгради, пише „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече