Германски журналист прибрал 600 000 евро от путински олигарх

0

- Advertisement -

Журналисти от 69 световни издания под егидата на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и германската Paper Trail Media публикуваха разследването „Тайните на Кипър“.

То се основава на изтичането на 3.6 милиона документи от шест кипърски компании, занимаващи се с регистрации на фирми и консултации. Журналистите са открили, че бизнесменът Роман Абрамович, който дълго време отричаше каквито и да е връзки с Путин, през 2010 г. е продал четвърт от акциите на един от най-големите рекламни руски холдинги на предприемачи, близки до руския президент, разказва „Медуза“. В разследването се твърди, че германският тв журналист и автор на пропагандни книги за Путин Хуберт Зайпел е получил стотици хиляди евро от офшорки, свързани с руския милиардер Алексей Мордашов. Само в един от документите е посочена сумата от 600 000 евро. 

През 2012 г. Зайпел пуска документалния филм „Аз, Путин.Портрет“, който получава номинация за наградата на германските телевизии за най-добър репортаж. През 2015-а и 2021-а г. журналистът публикува книгите „Путин. Логиката на властта“ и „Властта на Путин. Защо й е на Европа Русия?“, превърнали се в бестселъри. Зайпел се е срещал неведнъж с Путин и е смятан за един от най-големите експерти по Путин в Германия. Неговите изяви до голяма степен повтарят риториката на руския президент и приличат на пропаганда. 

Както става ясно от изтеклите документи, през 2018 г. Зайпел подписва спонсорски договор за създаване и популяризиране на книга за „политическия климат в Русия“. Книгата е „Властта на Путин. Защо й е на Европа Русия?“, публикувана от хамбургското издателство Hoffmann und Campe. Според договора той получава минимум 600 000 евро. Както отбелязват журналистите, в подготвения за подпис договор има ръкописна забележка „подобно на сключения през 2013 г. договор: биография на Путин“. От това излиза, че Зайпел е получавал от спонсора пари и за предходната книга „Путин. Логиката на властта“. 

- Advertisement -

Хонорарът на журналиста е платен от  De Vere Worldwide Corporation от Британските Вирджински острови, водеща се на името на един от директорите на „Силови машини“ Игор Воскресенски. В качеството си на свидетел на спонсорския договор се подписва шефът на юридическия отдел на „Северстал“ Дмитрий Федотов. 

Парите за Зайпел постъпват в De Vere Worldwide от офшорки с бенефициенти собственикът на „Силови машини“ и „Северстал“ Алексей Мордашов. През 2018-2019 г. две негови офшорки превеждат 610 000 евро на De Vere Worldwide. 

В разговор с  Paper Trail Media Зайпел признава, че книгите за Путин са спонсорирани от руски милиардер. Журналистът не смята, че това дискредитира произведенията му. Той твърди, че в договора му има клауза, че писателят няма ангажименти към спонсора по отношение на „композицията и съдържанието на книгата“, а „Мордашов спонсорира проекти с личните си пари“. 

Хамбургското издателство казва, че Зайпел е укрил конфликта си на интереси и си запазва правото да потърси правата си в съда. 

Алексей Мордашов не отговорил на разследващите журналисти. Милиардерът заема пето място в рейтинга на Форбс за най-богатите предприемачи в Русия. Фирми на Мордашов са държали големи пакети акции от банка „Россия“ и „Национална медиагрупа“, контролираща голяма част от руския медиен пазар. Мордашов е назоваван като един от спонсорите на двореца на Путин в Геленджик. След нахлуването на Русия в Украйна се намира под западни санкции, пише Сега.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече