Международният анализатор Илиян Кузманов повдига завесата на новата архитектура на сигурност в света

0

- Advertisement -

Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Китай Си Дзинпин се срещнаха на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско, за да обсъдят различни въпроси, включително Тайван, Южнокитайско море, Украйна, Близкия изток, икономическите отношения, комуникациите между военните, изкуствения интелект и епидемията от опиоиди, като среща даде възможност да се поставят на по-твърда основа редица въпроси, чиито резултати тепърва ще излизат на повърхността. Чрез нея двамата лидери се стремят да установят параметри по отношение на конкуренцията между САЩ и Китай и да избегнат продължаващо влошаване на отношенията, което би направило кризата или конфликта по-вероятни.

Предвид предстоящите избори в Тайван, засилващия се китайски натиск върху Филипините в Южнокитайско море и войните, които бушуват в Европа и Близкия изток, всяко намаляване на напрежението вероятно ще се окаже краткотрайно. А на пресконференция след срещата Байдън заяви: „Смятам, че това бяха едни от най-продуктивните и конструктивни дискусии, които сме водили.“ разкриващи важността на събитието, което може да окаже огромно влияние на редица негативни глобални процеси. Но и показващо нова глобална архитектура за сигурност, в която Русия, Европа и ООН не присъстват като ключови играчи.

През последните няколко месеца, служители от администрацията на Джо Байдън посетиха Китай четири пъти, но изглежда, че от усилията им не е произлязло нищо конкретно. Тази среща е от значение, тъй като Байдън и китайският президент Си Дзинпин са се срещали само веднъж, откакто Байдън е станал президент – на 14 ноември 2022 г., в рамките на тричасов разговор в Бали, Индонезия, по време на срещата на върха на Групата на двадесетте (Г-20). Тази среща бе изключително важна, тъй като по това време връзките се бяха развалили и тя позволи на лидерите да обсъдят червените линии на всяка от страните. Веднага след срещата на върха на Г-20 Китай възобнови преговорите със САЩ по въпросите на климата.

Символизъм на срещата


Усмихнатите поздрави, разходките в градината и дори лекият поглед към китайския президентски автомобил биха изглеждали невъзможни само преди няколко месеца. За Си срещата с Байдън на американска земя има важна символична стойност, тъй като го представя като държавник, който може умело да направлява китайската външна политика. Резултатите от тази среща биха могли да предотвратят или забавят налагането на нов контрол върху износа, който би изострил икономическите проблеми на Китай.

Факт е, че и двете страни знаят, че силно нестабилните отношения не им служат нито икономически, нито политически. Особено Си, който има трудна година във вътрешнополитически план с хаотичния край на политиката си на нулево ниво на COVID и сриващата се икономика, той има интерес да покаже на народа си, че може да управлява тези изключително важни отношения.

Наистина, тази седмица китайските държавни медии се въздържаха от обичайните си критики с пълно гърло, а в речта си пред бизнес лидери Си многократно спомена приятелството, симпатиите и сходствата, които страните споделят, като само за кратко се спря на обичайните предупреждения, че САЩ трябва да се държат настрана от делата на Китай. И макар че демонстрираната топлина и позитивно отразяване не означава някакъв фундаментален пробив, то има за цел да покаже на света, че те поне сега полагат целенасочени усилия.

Основни предполагаеми параметри на разговорите


Тайван.

Най-важният въпрос на срещата на върха със сигурност е бил Тайван. Китай смята острова за част от своята територия и се противопоставя на тайванската независимост. Си ще иска Байдън да потвърди позицията на Съединените щати, че не подкрепят тайванската независимост. Той може също така да се надява Байдън да заяви, че Вашингтон няма предпочитан кандидат на предстоящите национални избори в Тайван – целта на Пекин е победа на опозиционната партия Куоминтан (КМТ), която има по-мека позиция спрямо Китай.

Въпросът за пролива Дире е спорен между Китай и Съединените щати, като Тайван е основен интерес и за двете държави. Президентът Си Дзинпин определя Тайван като „основен интерес“ и свързва обединението с Тайван с целта си за „национално подмладяване“. През последните повече от седем години не е имало официална комуникация между Китай и Тайван, а Китай е увеличава военната, икономическата и дипломатическата си принуда спрямо острова. Подкрепата на САЩ за Тайван се повишава чрез засилване на връзките в областта на сигурността и икономиката и взаимодействието на високо равнище.

Тайванските гласоподаватели ще изберат следващия си президент след по-малко от два месеца, а Китай изпитва дълбоко недоверие към вицепрезидента Уилям Лай от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП). Ако той спечели изборите, Китай вероятно ще увеличи натиска си до нови нива. Както Си, така и Байдън повториха добре познати опорни точки за Тайван, като подчертават, че тайванският въпрос винаги е бил най-важният и чувствителен в китайско-американските отношения.

Както Си, така и Байдън повторят политиката на единен Китай, противопоставяйки се на едностранни промени в статуквото, от която и да е от двете страни, очаквайки различията между двата пролива да бъдат разрешени с мирни средства и че светът има интерес от мир и стабилност в Тайванския проток. Въпреки това разликата в показанията в рамките на една година, въпреки че китайският натиск върху Тайван се засилва през този период, със сигурност ще обезпокои Тайпе.

Фентанил.

Американската страна вероятно би искала Китай да се ангажира с прекратяване на потока от химикали, използвани за производството на фентанил – опасен наркотик, който се превърна във водеща причина за смърт сред младите американци. Подобен ангажимент би позволил на Байдън да покаже, че външната му политика е насочена към подпомагане на обикновените хора, а не само на елита. Смъртните случаи, свързани с фентанил, понастоящем са основната причина за смъртност сред младите американци, а Китай е водещ доставчик на химически прекурсори, използвани от мексиканските картели за производство на опиати. Решаването на този проблем е основен приоритет за администрацията на Байдън, като Министерството на финансите налага санкции на над 40 базирани в Китай лица, свързани с трафика на фентанил, Министерството на правосъдието повдигна обвинения и арестува китайски граждани, както и добави Китай към списъка на САЩ с основните страни, през които се транзитират или произвеждат незаконни наркотици.

Преди срещата на Байдън с китайския президент Си Дзинпин китайското сътрудничество по отношение на фентанила бе спиращо и условно. През 2019 г. Китай налага контрол върху всички вещества, свързани с фентанила, като по този начин спира директния поток на фентанил, произведен в Китай към Съединените щати. САЩ и Китай провеждат съвместни разследвания на трафика на фентанил, но след като Министерството на търговията на САЩ добавя институт към Министерството на обществената сигурност на Китай в своя списък на субектите поради ролята му в нарушенията на правата на човека в Синдзян, Пекин се отдръпва от по-нататъшно сътрудничество.

Байдън и Си се споразумяват да създадат двустранна работна група за борба с наркотиците, която би могла да намали потока на фентанил към Съединените щати, ако Китай сътрудничи. Предвид историята на Китай по този въпрос, обаче, няма признаци за значим напредък. Двете страни обявяват и създаването на междуправителствен диалог за изкуствения интелект (ИИ), като САЩ се стремят да обсъдят въпроси, свързани с риска и безопасността при военното използване на ИИ и ядреното командване и управление.

Икономика

Срещата е необходима на Си, за да намали натиска върху китайската икономика, твърдейки, че политиките на САЩ, особено ограниченията върху износа на модерни технологии и контролът върху изходящите инвестиции, са изострили домашните икономически проблеми на Китай. Той се стреми да попречи на администрацията на Байдън да разшири ограниченията за износ и инвестиции и да остави възможно най-голяма част от американско-китайската търговия незасегната.

Въпреки ангажимента на САЩ за свобода на корабоплаването, прелитането, спазването на международното право, поддържането на мира и стабилността в Южнокитайско и Източнокитайско море и защитата на съюзниците в Индийско-Тихоокеанския регион, Си търси краткосрочна тактическа пауза в американско-китайската конкуренция, за да се справи с икономическите проблеми на Китай. Докато тези възгледи останат фиксирани, двустранните отношения ще се характеризират с все по-остра конкуренция с периодични тактически паузи.

- Advertisement -

Военни конфликти и комуникация


САЩ и Китай се концентрират върху тежката тема относно възстановяването на военните комуникации, въпреки че в момента прожекторите са насочени към конфликта в Близкия изток, където Китай се позиционира като лидер на Глобалния юг, т.е. на държавите с по-ниски доходи като палестинските територии и срещу световния ред, ръководен от САЩ и американските съюзници, включително Израел. Китай обаче няма да иска да заеме категорична позиция в подкрепа, на която и да е от страните във войната, за да не разгневи търговските си съюзници, така че темата най-вероятно е била оставена настрана, за да се постави фокуса върху цялостното сътрудничество. Байдън, който се насочва към кампания за преизбиране и се бори с войните в Европа и Близкия изток, залага на това, че подобряването на отношенията между САЩ и Китай ще намали шансовете за избухване на конфликт в Индийско-Тихоокеанския регион. Взаимодействията на ниво лидери са от решаващо значение при работа с политическа система с висока степен на влияние, каквато е китайската, където информацията е несигурна и предаването на стратегическите намерения директно на партньора често е по-важно от конкретните резултати.

Военната комуникация между Съединените щати и Китай е предмет на спорове по време на напрежението, а през август 2022 г. Китай я прекратява, което кара САЩ да поискат нейното възобновяване. Китай обаче отказа да направи това. По време на среща президентът Си Дзинпин се съгласи да възстанови диалога на високо равнище между военните и три конкретни ангажимента, които бяха отменени през 2022 г. Това е положително развитие, но Китай разглежда тези обмени като услуга, която оказва на САЩ и следва да бъдат отменени, ако САЩ направят нещо, срещу което той възразява.

И двете страни имат различни схващания за ролята на горещите линии и рутинните разговори между военните. САЩ се стремят към надеждни канали за комуникация, за да намалят риска от действия в близост до Китай, докато Китай търси предпазен колан, за да шофира безразсъдно. В „Декларацията от Сънилендс“ между двата най-големи емитента на въглероден диоксид беше договорено утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб до 2030 г. и ускоряване на внедряването на възобновяема енергия в съответните им икономики. Китай обаче не се ангажира да прекрати постепенно използването на въглища или да спре изграждането на нови електроцентрали на въглища.

Действия в областта на климата.

Разговорите не донасят големи пробиви относно климатичните промени. Отминаха дните, когато президенти и премиери се срещаха с китайски лидери и се връщаха с куфарче, пълно с бизнес сделки или други „резултати“. И това не е лошо. Тези срещи често бяха празни, а много от сделките не се осъществиха – писмата за намерения за инвестиции често оставаха без резултат, а Китай понякога обещаваше достъп до пазара, без да го изпълни. Въпреки че е лесно да се отхвърлят „празните приказки“, важно е висшите ръководители да поддържат каналите за комуникация отворени. Но това е от по-голямо значение за отношенията с Китай. Причината е, че Пекин затруднява американските служители да разберат кой съветва Си или какви са каналите за вземане на решения. Миналата година Си бе назначен за безпрецедентен трети мандат като генерален секретар на Китайската комунистическа партия – позиция, която по същество му позволява да управлява Китай за неопределено време. По-рано тази година той получи трети мандат като президент, но това е почетна титла в китайската политическа система. Сега, след като приключиха ограниченията на мандатите и той има този нов трети мандат, Си е заобиколен от хора, които дължат верността си почти изключително на него. В същото време всички хора на възрастта на Си – той навърши седемдесет години по-рано тази година – са се пенсионирали. Обезпокоително е и това, че министрите на външните работи и на отбраната на Китай изглежда са уволнени, а ръководителите на престижните военни ракетни сили също са прочистени по-рано тази година – два редки примера за проблеми по върховете. Промените правят още по-трудно да се разбере кой ръководи шоуто извън Си и най-близкото му обкръжение от верни хора.


Имаше ли вътрешни причини Си да иска да се срещне с Байдън?

Да, защото Китай е в разгара на сериозен икономически спад и страда от висока младежка безработица. Миналата година тези опасения предизвикаха редки общонационални протести. Въпреки че тези протести са краткотрайни и не се разпространяват толкова широко, те показаха народната тревога по типични въпроси от чековата книжка, като доходи, инфлация и цени на жилищата. В страната и в чужбина също така е широко разпространено усещането, че Китай обръща гръб на политиката на „реформи и отваряне“ на предшествениците на Си и се насочва навътре. В този контекст Си може да покаже, че управлява връзките със Съединените щати и е отворил отново Китай за бизнеса, което може да му помогне да разсее вътрешните опасения, че Китай се насочва към война.

А за Байдън?

Байдън е изправен пред преизбиране през следващата година и макар че външнополитическите въпроси рядко печелят или губят изборите за действащ президент, за него е важно да предотврати предизборен взрив, например по отношение на Тайван. Байдън твърди, че е експерт по външна политика и макар че това бе поставено на изпитание с изтеглянето на САЩ от Афганистан и войната между Израел и Хамас, той трябва поне да се увери, че няма да избухне нов пожар с Китай.

Дали последните международни кризи направиха Китай по-малко приоритетен за външната политика на САЩ?

В продължение на години лидерите на САЩ се опитват да изместят фокуса си от Близкия изток и „вечните войни“ в Афганистан и Ирак, най-известно с „обръщането“ на президента Барак Обама към Азия. Президентите Доналд Тръмп и Байдън също насочиха вниманието си към Азия, надявайки се, че подобрените дипломатически връзки между арабските страни и Израел са доказателство, че Вашингтон не трябва да обръща толкова голямо внимание на тази част от света. Руската инвазия в Украйна, а сега и войната между Израел и Хамас променят това, принуждавайки вземащите решения да се преориентират към Европа и Близкия изток. В този контекст Байдън ще се надява на безпроблемна среща на върха със Си и на това, че двете страни ще могат да загърбят различията, поне до деня на изборите догодина.

Идва ли нов двуполярен свят и една по-различна студена война

Възможно е да е настъпил рядък момент на сеизмична трансформация, не по-различен от този през 1945 г. след разгрома на фашизма или през 1991 г., когато се разпадна съветската империя. Живеем във време когато вярата в западния неолиберален модел и в неограничения капитализъм на свободния пазар, свързан с Роналд Рейгън и Маргарет Тачър, ерозират. Субсидиите и държавната намеса отново са на мода навсякъде, глобализацията, международните корпорации и световната търговия са в отстъпление. Инфлацията и непоносимите цени на живот, надигащата се икономическа буря, възхода на политическият радикализъм правят, така че нечутите да искат да бъдат чути, а маргиналните и радикалите вече са мейнстрийм.

Уважението към ООН и международния ред, основан на правила, осезаемо отслабва. Съветът за сигурност, който е в задънена улица, е на ръба на безполезността. Глобалните регулаторни системи, представлявани от МВФ, Световната банка и Световната търговска организация, не са подходящи за целта според развиващите се страни. Ръководеното от ООН поддържане на мира и разрешаването на конфликти изглеждат неефективни. ЕС демонстрира пълна неефективност; дълговата спирала и липсата на дисциплина, Брекзит, фрагментацията и неадекватността на европейските чиновници по време на КОВИД, неспособността за адекватна реакция на войната в Украйна и Палестина, липса на идея как да се реагира на финансовото цунами, грозящо да потопи малкото останалите про-Европейските партии, толерирането на европейски политици отхвърлящи демокрацията, възхода на радикални политически течения и позабравеното крайно дясно отговорно за Втората Световна Война…

В този сеизмично активен свят трябва ли 21-ви век, подобно на втората половина на 20-ти, неизбежно да бъде двуполюсен? Един истински многополюсен свят с нова желязна завеса би могъл да бъде по-безопасен, по-справедлив и потенциално по-благоприятен за всички, това поне от днешна гледна точка демонстрира Студената Война. Динамиката обаче се променя и европейските гиганти Германия и Франция надали ще абдикират напълно. Средно големи държави като Бразилия, Нигерия, Индонезия, Саудитска Арабия и Турция искат да имат по-голямо влияние върху световните дела, а някои от тях разполагат с подходящи лостове. По-слабите държави също изразяват мнението си по екзистенциалните въпроси, свързани с климата, бедността, конфликтите и миграцията. Те казват, че времето изтича – и са прави.

Не трябва да се пропуска и фактът, че междувременно в Париж лидерите на така наречения световен север и юг проведоха амбициозна среща. Целта беше да се предоставят милиарди средства, обещани на миналогодишната среща на върха на Коп27, за да се помогне на уязвимите страни да се борят с климатичната криза и свързаните с нея бедност, неравенство и дългове. Като на 18-ти ноември, по време на международен културен форум в Санкт Петербург внукът на генерал Шарл дьо Гол, който е своего рода посланик на Руските интереси, споменава възможността Франция да се присъедини към БРИКС. Организация, която се явява според Русия платформа за многополярни национални държави, въпреки финансовата доминация на Китай. Путин не скрива своите неизгаснали желания за сътрудничество с Европа (или по-точно казано с радикална Европа), като заявява, че ако Франция подаде молба, той ще я разгледа, съобщава Azernews, а според съобщения във френски медии френският президент Еманюел Макрон е поискал от южноафриканския президент Сирил Рамафоса покана за срещата на върха на БРИКС, през лятото на 2023. Макрон от началото на управлението си се опитва да подчертава, че Европа има свой път, който не винаги съвпада със САЩ, като през 2021 заяви, че европейците трябва да престанат да бъдат наивни и да отстояват независимостта си от САЩ, през 2017 г. като новоизбран френски президент Еманюел Макрон изложи голямата си визия за ролята на Франция в бъдещето на Европа. В речта си в Сорбонския университет той изказва съжаление, че европейците „съсредоточават цялата си енергия върху вътрешните си разделения“ и предупреждава, че „губим дебатите си в европейската гражданска война“, като има предвид безкрайните разногласия в рамките на Европейския съюз относно финансовите ресурси и бюджетните ограничения. За да се създаде „силна Европа“, способна да играе водеща роля на световната сцена, Макрон предлога своето решение: Централизиран ЕС с общ политически, икономически и социален модел – по същество ЕС, пресъздаден по френски образ и подобие, обвит в друга дълбоко вкоренена френска идея – за блок, който е стратегически независим от Съединените щати.

В заключение

Срещата между Байдън и Си трябва да се разглежда като положително развитие, тъй като предоставя възможност за по-добро опознаване на мирогледа на Си, за изразяване на загрижеността на САЩ и за подчертаване на ангажираността към американските съюзи и партньорства. Срещата също така изпраща важен сигнал към съюзниците и партньорите в Индийско-Тихоокеанския регион, като показва, че САЩ се опитват отговорно да управляват отношенията си с Китай и не търсят конфликт.

Какъв нов световен ред ще се появи в крайна сметка? Ясно е, че старите игри на велики сили са неустойчиви, когато планетата гори, ледовете се топят – и съществуващите правила се пренебрегват. За да оцелее през 21-ви век, светът може би трябва да замени националистическото съперничество и блоковете на силите с по-справедливо и наистина многополюсно разпределение. А срещата между САЩ и Китай може би повдигат завесата на доказала се във времето архитектура, в която СССР е заменена от Китай.

Материалът е любезно предоставен от Angel Analytical London и е изготвен е от Илиян Кузманов, журналист и анализатор, изследващ процесите в Русия и Африка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече