Органите за борба с корупцията са създадени, за да я прикриват

0

- Advertisement -

Органите за борба с корупцията са създадени, за да я прикриват по високите етажи на властта и да удрят определени хора, които в даден момент са станали неудобни на статуквото. Тези органи така и не получиха реален мандат за борба с корупцията. 

Това заяви в „Денят с Веселин Дремджиев“ адв. Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд. 

„Имали сме създадени множество различни органи, натоварени със задачата формално да се борят с политическата корупция, но никога не са получавали реален мандат да го направят. Видяхме го и при създаването на Спецпрокуратурата и наказателния съд, и с множеството промени в антикорупционното законодателство, различната конфигурация на антикорупционните органи. През 5-6 години се прави драстична промяна в начина, по който изглежда институционалната рамка за борба с корупцията. Този антикорупционен мастодонт КПКОНПИ, създаден през 2018 г., сега се прекрои отново, без да се анализират резултатите му. А те са нулеви, защото никога тези органи не получиха реален мандат да се борят с политическата корупция“, допълни той. 

Янкулов коментира и решението си да откаже да заеме поста на вътрешен министър в това правителство. 

- Advertisement -

„Нямаше как да заема поста на вътрешен министър, защото в тази сложна управленска коалиция, която се очертаваше, нямаше как да мине един такъв пост, без необходимото лавиране между интересите на различните участия в коалицията. Прецених, че не съм човекът, който би могъл да заеме една такава позиция и да извърши това лавиране“, заяви Янкулов. 

По думите му на протестите срещу Българския футболен съюз и Борислав Михайлов, по време на които се стигна до сериозни сблъсъци с полицията, униформените са използвали прекомерна сила, а липсата на политическа реакция, която да осъди тези действия, по-скоро ги насърчава. 

„Използваше се прекомерна сила при овладяване на този протест и не му се дава категоричната оценка, че се касае за несправяне с управлението на процесите по време на този процес. Беше необходимо категорично да се каже, че такова поведение от полицията е недопустимо. Остана посланието на политическото и професионалното ръководство, че това са изолирани прояви и конкретните лица ще понесат отговорността си“, посочи Янкулов. 

Според него сме станали свидетели на „класически побой на хора от длъжностни лица“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече