Цветанов: Основният проблем в МВР е липсата на системен подход

0

- Advertisement -

Основният проблем в МВР е липсата на системен подход, за да се подобрява работата и да се търсят най-новите информационни възможности, които дава цифровият свят. Това каза Цветан Цветанов лидер на Републиканци за България и бивш вътрешен министър в „Часът на избора“.

„Това, което видяхме на протеста на 16 ноември като събития на насилие, ако имахме достатъчно добре изградена инфраструктура за видеонаблюдение може действително на много по-ранен етап да бъдат локализирани и изведени тези ултраси или провокатори“, заяви Цветанов и изтъкна като основен проблем липсата на превантивната дейност и на цялостна политика в системата за сигурност, и в системата на МВР. „Не може да няма неотложни краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, да не си ги заложил в управленската си програма и като законодателни, и като административни. Резултатът от едни мерки понякога идва веднага, но в други идва в по-дълъг период от време“.

Цветанов даде пример със законодателна промяна, която е била направена 2010 г., когато са разширили обхвата на възможността на неотложните следствени действия да се правят от полицаи, а не само от разследващи полицаи.

„Видяхме, че това е огромен дефицит в липсата на правораздаване в кратки срокове. И ако погледнем 2010 г. преди тези законодателни промени в НПК имахме 20 000 досъдебни производства, които бяха върнати от прокуратурата и от съда на полицаите за доразследване. 2012 г., когато бяха направени тези законодателни промени бяха вече 5 000. Обучихме 6000 полицаи да могат да правят тези неотложни процесуално-следствени действия. Имахме 2000 разследващи полицаи и общо системата на МВР разполагаше с един огромен човешки потенциал и ресурс заедно с прокуратурата. Ние осигурихме един системен подход за по-бързото разследване, а това играе и своята превантивна роля. Когато един извърши престъпление и той не бъде наказан, или не бъде разкрит и се проточи  във времето, обществото губи доверие, а той почва да се чувства безнаказан и започва да извършва и следващо, и следващо престъпление“, даде пример Цветанов.

Липсата на привеждане в известност на криминалния контингент е довел до това да излезе наяве и липсата на политическа воля на министъра на вътрешните работи.  „Съгласно Законa за МВР, министърът на вътрешните работи отговаря за националната държавна политика на МВР, за превенцията и борбата с организираната престъпност. Той е подпомаган от главния секретар, като висшата професионална фигура и зам.-министрите като политически състав и другото което е, това са областните директори на МВР“, добави бившият вътрешен министър.

Цветанов изтъкна като огромна грешка изтласкването в тъмната част на деня на протестиращите по малките улички. „За мен това е абсурдно от професионална гледна точка. И затова се получиха тези безредици в заведенията, с хората които бяха в тях. Пострадаха невинни граждани, с което агресията и провокацията не можеше да се контролира. Трябваше да е ясно кой носи отговорност за провеждането на този протест“.

- Advertisement -

Цветан Цветанов изрази предположение, че Временна комисия в парламента ще установи, че не са били предприети превантивни мерки преди провеждането на това събитие.

„Ако се подходи много задълбочено и бъдат изслушани всички възможни страни от създадената Временната комисия в парламента, поне могат да се направят изводи за политиката, която трябва да бъде водена в сектора за сигурност. Отговорност за случилото се трябва да носят министърът на вътрешните работи и директорът на СДВР. Един от двамата трябва да бъде освободен, за да може действително да се покаже на обществото, че комисията си е свършила работата. При всяка една временна комисия, дори ако може в това събеседване, което ще се води ние да чуем всички засегнати страни и изводите, които се направят да начертаят конкретни мерки – най-вече дългосрочни и те да бъдат заложени“.

Цветанов попита защо не се въвежда т.нар. цифровизация. „Когато говорим за пътната безопасност във всяка една демократична и развита държава има видео наблюдение, което хваща нарушителя и по този начин изваждаш полицая от храста или от някоя уличка. Така той ще може да бъде на терен и в урбанизираната зона да се гарантира сигурността“.

„При физически сблъсък с даден протестиращ, когато бъде неутрализиран, полицейският служител няма право да нанася каквато и да е било неправомерна сила. Не може протестиращ да бяга и да бъде налаган с палка по главата или свален на земята и да бъде ритан, това е недопустимо. Има ли констатация за насилие някой трябва да поеме отговорност“, категоричен е Цветан Цветанов.

Бившият вътрешен министър каза, че поглеждайки назад в годините могат да се дадат редица примери как са правени многократни опити системата за сигурност да бъде овладяна и разрушена от политически и от криминални подбуди. „Нямаше системен подход за целенасочено надграждане на система за сигурност, която да бъде с необходимия респект пред обществото и то да бъде защитено“, добави той.

Друг проблем, който засегна и коментира Цветан Цветанов е средата, в която учат нашите деца. „Никой в държавата няма политическа воля да се бори с това явление – наркотиците. Съсипаха едно, ако не и две поколения, въвличайки децата в тази мрежа на наркоразпространение и зависимости, а по този начин обричаме цялата си нация“. Той припомни, че още през 2016 г. е предложил да се правят тестове за наркотици на всички тийнейджъри и резултатите да се получават само и единствено от техните родители. „Ето затова трябва да има систематичен подход и да се види това, което е предлагано преди и да се изгради сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече