Сглобката ще оцелее поне до Евроизборите, властта няма интерес от предсрочен вот

0

- Advertisement -

Заявката на ГЕРБ за повече власт ще доведе до напрежение при ротацията.

Това каза пред БНР политологът проф. Тодор Галунов.

„Очаквам напрежение при ротацията, защото ГЕРБ вероятно ще поиска по-силно присъствие във властта. За да има ГЕРБ повече представители във властта, това значи част от министрите от ПП-ДБ да трябва да се разделят със своите постове. Може би това ще бъде критичният момент“, коментира той. 

Според политолога по-изчистена форма на коалицията ще бъде, ако тя е равнопоставена и по отношение на участие в управлението, и по отношение на отговорност за това управление.

Проф. Галунов прогнозира, че т.нар. сглобка ще оцелее, защото „политическият интерес на партиите в нея е този модел да се запази поне до след изборите за Европейски парламент„:

„Никой няма интерес за нови предсрочни парламентарни избори. Не се вижда и някакъв нов политически субект, който може да промени с нещо ситуацията„. 

- Advertisement -

Бюджетът за 2024 г. ще бъде приет, смята политологът и коментира, че вторият по важност закон, след този за бюджета, е изборният:

„Трябва да се видят изборните правила, може би няма да има време до Нова година“.

Във връзка с промените в Конституцията проф. Галунов каза, че „там надеждата е повече, отколкото може да бъде положителният ефект„:

„Битката за правомощията около служебния кабинет е първото, което ще има по-скоро политически ефект. Това прилича повече на реформа, която се прави конкретно срещу действащия президент, отколкото като нещо трайно. … Съдебната реформа вероятно ще мине, но не съм сигурен, че това ще произведе голям ефект в обществото. … Не очаквам промените в Конституцията да имат оздравителен ефект върху нашето общество“. 

Проф. Галунов изказа мнение, че няма как високите позиции, каквито са в регулаторите, да са политически неутрални, а да се избират от политическите сили:

„Винаги тези органи ще бъдат обвинявани, че са излъчени под формата на партийни пристрастия. По-важното е, когато заработят, да забравят коя партия ги е излъчила, за да могат да се успокоят нещата“. 

Според него темата за различните регулаторни органи сякаш става по-важна от текущата работа на парламента.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече