Калинки и послушковци: Кой ще управлява България?

0

- Advertisement -

Партийната принадлежност, а не професионализмът бяха досега водещи при подбора на ръководни кадри за възлови места в управлението. И ГЕРБ, и ПП-ДБ, и ДПС сега обещават да търсят професионалисти. Откъде ще се вземат?

Ако конституционното мнозинство подкрепи и на третото гласуване на 20 декември хора с двойно гражданство да бъдат министри, кръгът на потенциалните кандидати ще се разшири неимоверно. Освен “успелите българи, които живеят навън”, както обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, в тази банка кадри може да са и македонци с български паспорти, бесарабски българи, български изселници в Турция, а също и китайци, руски бизнесмени и други получатели на “златни паспорти”. Схемата “инвестиции срещу гражданство” беше прекратена, но паспортите си останаха, а тази афера бе сред основанията да бъде санкциониран за корупция депутатът от ДПС Делян Пеевски по глобалния закон “Магнитски”.

Двойно гражданство само за министри?

Идеята да отпадне изискването министри и депутати да имат само българско гражданство беше предложена за първи път от ДПС преди повече от година и половина с представения от партията проект за промени в Конституцията. През февруари м.г., когато това се случи, “Демократична България” (ДБ) отказаха срещата, на която Движението да представи проекта си. В интервю за сайта ClubZ бившият правосъден министър, днес депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова казва, че двойното гражданство е в програмата на “Да, България”, откакто съществува партията. Запитана защо тогава текстът отсъства от първоначалния вариант на проекта за промени в Конституцията (представен на 23 юли т.г.), Йорданова отговаря: “Защото не искахме да изостряме дебата в тази посока”.

Днес политически противници заедно гласуват в подкрепа на законопроекта за промени в Конституцията, в който фигурира и отпадането на ограничението за двойното гражданство. Първото му четене събра 164 гласа от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Самият Борисов защити публично идеята за отпадане на гражданството с думите, че двойното гражданство за министри трябва да отпадне, защото много успели българи живеят навън, “а можем да ги използваме като министри и ще бъдат успешни”. После подметна на стоящия встрани съпредседател на ДБ Христо Иванов: “Нали, Христо?”

В пленарна зала председателят на правната комисия Радослав Чолаков (ГЕРБ) заяви, че ще предложи редакция по отношение на двойното гражданство – това да е допустимо само за министри и то при изрично съгласие на Народното събрание. Авторите на идеята – ДПС, мълчат, оставяйки ГЕРБ да я прокарва. Никоя от трите политически сили, оформящи конституционното мнозинство, не е защитила идеята, че отпадането на двойното гражданство ще обхваща само граждани на ЕС – така че очевидно принципът ще действа без ограничения.

С България в сърцето

Забавно е – или по-скоро лицемерно, че ДПС през 2021 г. държаха в дневния ред темата за канадското гражданство на тогавашния служебен министър на икономиката Кирил Петков, сега съпредседател на “Продължаваме промяната”. Но като партньори в евроатлантическо и в конституционно мнозинство днес сабите са в ножниците.

В една от своите публични изяви по онова време обаче Йордан Цонев (ДПС) разказа, че преди да назначи Петков, президентът Румен Радев го попитал какво носи в сърцето си. “И той му е отговорил, че носи България и президентът каза на нашата парламентарна група, че това е било достатъчно, за да го назначи”. В случай че текстът се приеме обаче, ще трябват по-обстойни проверки, тъй като не всички политици имат дарбата на президента да четат в човешките сърца. А в случая с Кирил Петков, макар и с канадски паспорт, той и семейството му живеят в България от 2007 година и изборът на държава е повече от очевиден.

Лоялност и още нещо

- Advertisement -

България вече е имала и премиер с чуждо гражданство – Георги Димитров, получил съветски паспорт през 1933 г. и управлявал от ноември 1946 г. до юли 1949 г. Според публикация на БиБиСи  от 2005 г., той е бил и агент на съветските тайни служби, а действията му като политик и по-късно управляващ потвърждават, че е изпълнявал командите на Москва.

Бившият вече президент на Швейцария Игнацио Касис през 2017 г. се отказа от италианското си гражданство, въпреки че законът в Швейцария не забранява лицата с двойно гражданство да бъдат избирани. Направи го преди избора си за член на Федералния съвет, след като негови политически противници изразиха съмнение в лоялността му към Швейцария. (Касис получава швейцарски паспорт, когато е бил 15-годишен.)

„Юпита“ и „калинки“

Отпадането на двойното гражданство за позиции в изпълнителната власт е само част от голямата тема откъде партиите ще намерят не просто хора с висока квалификация и добра професионална подготовка, а и базово почтени. Една история с фалшифицирана диплома от берлински университет даде нарицателното “калинки” за кадри на ГЕРБ. Тази, която го направи, беше начело на Държавен фонд “Земеделие” за година, през което време с нейния подпис са изплатени 721 594 725 лева европейски средства.

Инвестиционни банкери, които Симеон Сакскобургготски доведе за министри в кабинета НДСВ-ДПС, и членове на българския Сити клуб (в който беше и един от синовете на Царя – Кирил, б.а.) пък движеха делата на руската държавна „Внешторгбанк“. През 2012 г. бившият финансов министър Милен Велчев стана главен изпълнителен директор на “ВТБ Капитал” в България, а в управлението участваше и един от заместниците му в МФ Красимир Катев.

Сега и ГЕРБ, и ПП-ДБ, и ДПС обещават да търсят професионалисти за членове на регулатори и за съдебната система. Възможно ли е, след като досегашните селекции се основават на лоялност, вярност и принадлежност към определени кръгове? В резултат на този подбор политиците така форматираха системите на държавната администрация и съдебната власт, че отгоре изплуват удобни послушковци, които в повечето случаи са далеч от професионализма – но за изпълнители и биячи стават. В тяхното сърце е партията, поставила ги там, защото без нея те са г-н/г-жа Никой.

Далеч от публичността?

“Ще се търсят най-добрите хора (за регулаторите, б.а.), а те не са вече много”, каза наскоро Борисов. Но обществото знае как ги търсят – на срещи в партийни централи, стаи в и извън парламента, “въпрос на пакетна сделка”, както пак обясни самият лидер на ГЕРБ и никой не му възрази.

А при пакетни сделки едни брокери се договарят с други брокери, никой не търси публичността на борсата.

Емилия Вилчева, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече