Политическият шантаж – основен механизъм за вземане на решения в сглобката

0

- Advertisement -

Отстраняването на Паметника на Съветската армия даже закъсня. То трябва да е достатъчно категорично и да носи със себе си политическа оценка„. 

Това мнение изказа пред БНР политологът Христо Панчугов.

„Няма режим, който да може да оправдае нарушаването на индивидуалните свободи. Няма политически режим, без значение какви са неговите постижения, който да може да си позволи подобен тотален контрол върху всяка сфера на обществения живот, какъвто си е позволил комунистическият. Колкото повече отлагаме тази политическа оценка, колкото повече спорим за символите, за тяхното място и присъствие в публичното пространство на България, толкова по-трудно ще ни става да затворим тази тема. Ако се отлага допълнително демонтирането на паметника, само ще допринесем за използването му за политическа употреба, а не за смислен разговор за това как изглежда тоталитарният режим и какво мислим за него“, коментира той.

Според политолога виждаме липсата на план, което води след себе си хаос. „ПП, новият кмет на София и Общинският съвет така и не успяха да създадат смислен план за това, което се прави“, смята той. И подчерта, че са намерени конструктивни оправдания за демонтажа.

По думите му е важно тази тема да бъде затворена веднъж завинаги и тя да носи политическа оценка – категорична и едностранна

Тази носталгия по комунизма, някаква криворазбрана форма на русофилство, някаква двойнственост по отношение на руската роля в българския политически живот продължава да подхранва политически формации, които паразитират върху част от българските граждани, които по някаква причина се чувстват изолирани от политическия процес. На това трябва да се сложи край„, категоричен е Христо Панчугов. 

- Advertisement -

Дяволът е в детайлите, подчерта политологът. Повече пари за култура не означава по-добро изразходване на тези пари, обясни той. И добави, че смислената реформа е как тези пари да доведат до смислени резултати. 

Политически шантаж – това е основният механизъм, по който се вземат решения в това управляващо мнозинство, което се дължи на липсата на договорени рамки, изказа мнението си Панчугов и уточни, че ПП са в ролята на шантажираните. 

Според него е необходимо споразумение, което ясно да разписва политическите ангажименти оттук нататък, както и план за тяхната реализация. В противен случай ще продължаваме да виждаме политически шантаж, предупреди той. 

Ротацията минава през оставка на целия кабинет, напомни Панчугов. Според него за момента не е ясно дали ще видим същия кабинет с нов премиер или изцяло нов кабинет. 

Той отбеляза, че е вредно да се вземат решения за управлението на база на потенциални бъдещи предсрочни избори или на база на какъвто и да е политически рейтинг. Трябва да видим отговорно управление, което да прави каквото трябва, без да има желанието да бъде харесвано от всички, смята политологът. И още:

„Това е единственият шанс, което това правителство има – да покаже резултати, които да отговорят на основанията, които бяха изнесени в началото за съществуването на това управление. Смислена реформа по същество – това трябва да се случи в следващите месеци„.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече