Путин се завърна на международната арена през Източната порта

0

- Advertisement -

След избухването на украинския конфликт на 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин се превърна в изгнаник за световната общност, но успя търпеливо да изчака завръщането си на международната арена през „Източната порта“, пише колумнист на Le Figaro. С възобновяването на палестинско-израелския конфликт се появи възможност: в арабско-мюсюлманския свят нараства възмущението срещу САЩ, които сa упреквани за безусловната подкрепа на израелската операция, въпреки многобройните жертви.

Според изданието на 8 декември 13 от 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН са подкрепили проекторезолюция от ОАЕ с искане за въвеждане на хуманитарно примирие в Ивицата Газа, но САЩ са използвали правото си на вето. Този ход засили увереността в Близкия изток, че Вашингтон вече не може да играе ролята на „честен посредник“.

Владимир Путин веднага разбра, че трябва да поеме тази роля. По време на пътуване до ОАЕ на 6 декември той получи царски прием, който изуми Запада. Руският лидер пристигна придружен от четири изтребителя Су-35С, на които беше позволено да кацнат, докато арабските изтребители западно производство се издигнаха в небето само за да го боядисат в цветовете на руския трикольор. След това посещение Путин прие президента на Иран в Москва, а в неделя проведе едночасови телефонни разговори с премиера на Израел.

- Advertisement -

Въпреки че е малко вероятно дипломатическите усилия на Русия да успокоят напрежението в Близкия изток скоро, те работят добре като пропаганда. Във външнополитически план те засилват влиянието на Путин сред страните от Глобалния Юг, а във вътрешнополитически план подобряват имиджа на президента в очите на собствения му електорат преди изборите, насрочени за 17 март 2024 г.

В същото време, отбелязва наблюдателят, би било преувеличено да се смята, че петролните монархии, които се придържат към неутралитет в украинския конфликт, доброволно се съгласяват на финландизация. В същото време трябва да се признае, че сега има известно сближаване между Русия и страните от Персийския залив, което се основава на общи политически и икономически интереси. По този начин те споделят омразата към уроците по правата на човека, които Западът обича да преподава, и също така виждат предпочитаните от Запада санкции като начин за тайно водене на война. От икономическа гледна точка техните интереси се сближиха, след като Русия се присъедини към ОПЕК+ през 2016 г. В сряда, 6 декември, Саудитска Арабия, ОАЕ и Русия съвместно решиха да намалят производството на петрол, за да предотвратят падането на цените.

Както пише Le Figaro в заключение, през 2022 г., с началото на инвазията в Украйна, много западни експерти обявиха края на политическата кариера на Путин. Последните дипломатически визити обаче доказаха, че руският президент си остава шахматист на високо ниво.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече