Влизаме в период, в който ще има нови военни конфликти

0

- Advertisement -

Влизаме в период, в който ще има нови военни конфликти. По какъв начин те ще се разгръщат и дали ще прерастват в дългосрочни войни, предстои да видим“.

Това заяви пред БНР политологът Владимир Шопов.

Според него има няколко големи риска в периода, в който навлизаме. Всички нови алтернативни геополитически играчи искат да създадат свои собствени периферии, посочи той и добави, че навлизаме в период с много междинни пространства.

Най-големият риск от по този начин структуриращ се полицентричен свят и риск, произтичащ и от поведението на Владимир Путин през последната година – две, е свързан с пролиферацията на ядрено оръжие. /…/ Моето притеснение е по скоро свързано с такъв тип развитие. Достигането на по-стабилно състояние на това, което в момент се преформатира, според мен ще се случи през различни по мащаб конфликти на различни места в света„, коментира Шопов.

„Отиващата си година е много любопитна и интересна, тя наистина ще остане с приемането за възникваща международна реалност, в която на пръв поглед има все повече центрове, все повече държави, които претендират да имат ролята на някакви опорни точки, около които се дефинират и създават регионални стратегии за влияние, които предлагат външна политика „а ла карт“, от която можете да си избирате черешките и това, което най-много ви допада. Още един парадокс е, че точно последните година-две показват илюзиите и ограниченията, които този свят предоставя на тези държави“, посочи той.

По-полицентричният свят е по-нестабилен свят, отбеляза политологът и добави: „Свят, в който ако не принадлежите към здрави и устойчиви съюзи, изисква от държавите да увеличават разходите за своята сигурност, изисква от държавите да направят по-силни устойчиви институции, изисква от държавите да се подготвят за повече рискови сценарии и т.н.“.

- Advertisement -

По думите му много от държавите от глобалния юг отказват да заемат позиция, особено по отношение на войната в Украйна. В същото време повечето от негативните последствия от тази война директно се изсипват върху техните общества и икономики, подчерта той. Според него глобалната нестабилност има много по-висока цена в по-ниско развитите държави.

Предстои на много от тези елити частично поне да преосмислят тези свои желания и пожелания за един истински полицентричен свят, доколкото той наистина ще функционира по този начин. Войната в Украйна е пряк пример за това, че този наглед полицентричен свят отново функционира по блокова логика“, обясни Шопов. По думите му полицентричният свят до голяма степен в крайна сметка ще се окаже отново двублоков свят.

Мисля, че можем спокойно да говорим за де факто съюз между Русия и Китай. През последните години сме свидетели на непрекъснато увеличаване на параметрите на задълбочаващо се сътрудничество, координация, дори и частична интеграция между Китай и Русия“, посочи политологът. И продължи коментара си:

„Постпутинова Русия със сигурност ще си зададе сериозни стратегически въпроси по отношение на собственото си отдалечаване от Европа и западния свят. Има известни въпросителни на по-дългосрочна нестабилност“, прогнозира Владимир Шопов.

Според него през последните години в голяма степен западният свят е станал много по-малко настоятелен в желанието си, в общуването с държавите от глобалния юг да изтъква и да се опитва да налага западните ценности. Политологът очерта пътя, който западните държави извървяха в отношенията си с тези държави, научените уроци, признатите и преосмислени грешки. Той прогнозира:

„Само след известен период от време ще станем свидетели на опити за оттегляне от тези нови партньорства и намирането на някакъв друг баланс на отношенията. Тези нови алтернативни геополитически центрове най-малкото желаят да консолидират или създадат нови собствени периферии на влияние. Оттам произтича геополитическа нестабилност и несигурност за много от тези държави, които могат да се окажат доста по-висока и опасна за тях, отколкото наглед пропагандирано нежелания глобален либерален ред, който доминираше доскоро“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече