Над половината бг фирми се жалват от корупционен натиск

0

- Advertisement -

Какви са били големите пречки за бизнеса през 2023 г.? Новото годишно проучване на Българската стопанска камара разкрива, че най-големият враг на предприемачите е държавата.

От прекомерни регулации и излишна бумащина се оплакват 62% от ръководителите на фирмите, участвали в анкетата. Честите  промени в нормативната уредба тормозят 61% от предприятията. 59% посочват корупцията като воденичен камък.  Този резултат показва рязко влошаване на бизнес климата – преди две години делът на фирмите, засегнати от корупционен натиск е бил по-нисък (47%). 41% „гласуват недоверие“ на Темида. 43% критикуват ниското качество на административното обслужване и все още малкия електронни услуги. 15% казват, че никак не са доволни от състоянието на инфраструктурата.

Очертава се  и нов проблем – всеки трети участник в допитването казва, че го смущава насаждането на отрицателно отношение към бизнеса. 

Но проблем №1 на 2023 г. се оказва липсата на работна ръка  – 75% анкетираните се оплакват, че не могат да си намерят нужните кадри.

Административното вдигане на минималната работа заплата най-вероятно ще се пренесе във вдигане на цените на стоките и услугите или ще наложи съкращаване на персонал, предупреждават от камарата. Само 15% от участвалите в проучването са казали, че качването на минималната заплата не е проблем за тях. А почти половината от анкетираните посочват, че ще калкулират този допълнителен разход в цените си. 

- Advertisement -

Догонване

Анкетата показва, че фирмите се опитват да защитят от ръста на цените доходите на своя персонал, като го правят по различни начини. 85% са компенсирали инфлацията с качване на заплати, 16% са увеличила ваучерите за храна, 12% са дали или ще дадат годишен бонус.

За еврото 

Повишава се делът на предприятията, които „гласуват“ за въвеждането на еврото – вече 60% подкрепят присъединяването на България към Еврозоната (при 47% през 2021 г.), а групата „не мога да преценя“ се е свила от 27% на 13 на сто. 

Какво е отношението на бизнеса към нормативните промени, гласувани наскоро в Народното събрание? Графиката показва, че някои новости се приемат добре, други не. 

Проучването на БСК се провежда за 19-а поредна година. То оценява бизнес климата, инвестициите, заетостта, качеството на работната сила. Анкетата е направена в периода 10 ноември – 10 декември сред 784 фирми от цялата страна. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече