Черепа: Божков: Пеевски е съсипал всичко, до което е докоснал

0

- Advertisement -

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който в миналото имаше хазартен бизнес у нас, призна, че няма преки доказателства за упражняван върху него рекет от бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата пиарка на правителството на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Въпреки това той не се отрича от показанията си, че е бил изнудван от властта години наред, за да поддържа хазартния си бизнес.

През август тази година Божков се завърна у нас при странни обстоятелства. Той бе задържан за кратко, а след това пуснат под домашен арест въпреки повдигнатите му 18 обвинения и над тригодишното му пребиваване в Дубай, далеч от българското правосъдие.

„Не рекетирам, не записвам“

„Естествено, че нямам доказателства. Не рекетирам, не записвам… Пликовете са давани лично. Ако бях записвал, щях да имам страшни записи“, каза Божков по време на едночасово интервю за „Свободна Европа“. Преди три години, когато за пръв път разказа от Дубай чрез комикси за схемата на изнудването си, Божков твърдеше, че има солидни доказателства и че ще извади ключов свидетел.

От прокурорското постановление за прекратяване на делото срещу висшите функционери на ГЕРБ, което бе публикувано днес, става ясно, че не само самият Божков, но и че разследващите не са успели да събират почти никакви доказателства (с изключение на банкови извлечения) по случая извън около 80 свидетелски показания. Не е описано дори дали са проучени записи от камерите в офисите на Божков и от тези в Министерството на финансите, където най-често са ставали срещите между Горанов, Арнаудова и Божков.

В интервюто пред „Свободна Европа“ бизнесменът обясни, че той не работил по начин, по който да записва хората, с които се среща, с цел после да ги изнудва. Освен това нямало практика „рекетът“, както Божков нарича сумите, които твърди, че е плащал, да се дава пред свидетели.

Според Божков това финансов министър да посещава офис на конкретен бизнесмен по принцип е нормално, но в случая с посещенията на Горанов на ул. „Московска“ целта била рекет по искане на „по-висшестоящия“ Бойко Борисов. Божков повтори, че пари е носил винаги при посещенията си при Горанов, а подаръци – понякога.

Бизнесменът твърди, че паричните суми не са представлявали „подкуп“, а „рекет“, защото е получавал ясен сигнал, че ако не плаща сумите, бизнесът му ще бъде закрит, както се и случило в началото на 2020 г.

„Когато ме рекетира върхът на държавата, кого точно да сезирам, на кого да се оплача“, попита реторично Божков в отговор на въпрос защо не е подал сигнал до компетентните институции по случая навреме.

Божков смята за неправдоподобно оправданието на бившата пиарка на правителството на ГЕРБ Севделина Арнаудова, че идвала редовно в офиса му, за да получава картички с покани и каталози, както самата тя е обяснила пред разследващите. „Всеки месец ли ще идва за картички и каталози? Че аз нямам толкова каталози“, отбеляза Божков. Той повтори тезата си, че ѝ давал регулярно в пликове по 20 000 лв., 50 000 лв. и други суми в този порядък.

За Пеевски – „най-хлъзгавият член на мафията“

В интервюто си Божков отново атакува както лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, така и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, когото нарече „най-хлъзгавия и най-трудния член на мафията“.

Според Божков Пеевски е съсипал всички бизнеси, с които се е захванал.

На въпрос какво означават думите му във фейсбук „с Шиши ще се разправям лично“, Божков обясни, че не е имал предвид саморазправа, а това, че ще изобличи злоупотребите му пред институциите или пред обществото.

- Advertisement -

Според Божков целта на Пеевски в момента е преди всичко да изпере имиджа си. „Не иска да краде толкова, колкото да си изпере имиджът. До вчера работеше с Русия, а днес говори срещу Русия“, коментира още бившият хазартен бос, който продължава да е под домашен арест в офиса си на „Московска“ в София.

Той не каза кой е по-силният играч в двойката „Борисов – Пеевски“, които са „като сиамски близнаци, защото имат много общи бизнеси, общи кражби“. „Мрежата на Пеевски е по-силна, но Борисов е по-голямата политическа партия“, каза още Божков. По думите му Пеевски работи само с подставени лица, умее „да купува хората и после да ги ползва като роби“.

Божков каза, че и до ден днешен не знае защо Пеевски и Борисов са решили да го атакуват през 2020 г. и да вземат бизнеса му.

Божков направи реплика и по повод коментар от сряда сутринта пред бТВ на бившия президент Росен Плевнелиев, който заяви, че му е странно защо „Васил Черепа“ се е отказал да обжалва постановлението на прокуратурата за прекратяване на делото срещу Борисов, Горанов и Арнаудова. „Явно има деменция, щом не помни Божков, а помни Черепа. На Плевнелиев не бих му помогнал, дори да е зле. За мен той е плазмодий, защото няма собствено мнение, обръща го непрекъснато“, коментира Божков. Той добави, че се е срещал с Плевнелиев в качеството му на регионален министър, докато самият Божков е имал бизнес в пътното строителство.

Хазартният бос искал да купи „Нова телевизия“

Божков за пръв път декларира публично, че е проявявал интерес да купи „Нова телевизия“, защото е работел добре с нея, докато е рекламирала хазартния му бизнес и преди бившият ѝ собственик Кирил Домусчиев да започне да го изнудва по заръка на Владислав Горанов.

Паметната записка, която според Божков е свидетелство за това, че е изнудван да плаща по 20 млн. лв. на година без ДДС, е потвърдена от Домусчиев и пред разследващите, но не и интерпретацията, че представлява рекет.

„Аз също исках да купя „Нова телевизия“. Аз можех да я издържам за разлика от тях. Летял съм в Швеция, виждал съм се със собствениците“, каза бизнесменът, но впоследствие не успял да се пребори за медията. Според него е много лесно държавата да определи кой да купи дадена частна телевизия.

По отношение на другата голяма частна телевизия бТВ, която Борисов наричаше в миналото „Божков ТВ“, бизнесменът каза, че не е проявявал интерес да я купува, защото вече било късно за това.

ПП и ДБ подменили вота на гражданите

Според Божков Делян Пеевски се е договорил с представителите на „сглобката“, която в момента управлява страната. Той не посочи кого има предвид, но уточни, че „Продължаваме промяната“ са „наивни и неопитни“, докато „истинските играчи са „Да, България“. В този смисъл си „правете изводи с кого може да се договори Пеевски“, добави Божков.

Според него представителите на ПП са „алчни“ и целят „да направят каквото направят и после да отидат на островите“.

„Те подмениха вота – хората гласуваха да изчегъртат ГЕРБ, а те се сдружиха с ГЕРБ“, каза още Божков.

Той отрече да е бил близък със загиналия водач на „Вагнер“ Евгений Пригожин. Преди много години се срещнали в негов ресторант в Петербург, но след това не е правил бизнес с него.

Божков каза още, че в миналото е имал хазартен бизнес в Русия, който впоследствие продал на свой партньор, цитира го Медиапул.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече