„Въздушният“ Шенген – решение, взето под външен натиск за ЕС

0

- Advertisement -

Това е геополитическо решение, взето под външен за ЕС натиск„. Това заяви пред БНР геополитическият анализатор проф. Иво Христов в коментар за решението България и Румъния да бъдат приети през март в Шенген по въздух и море.

„България и Румъния бяха вкарани в нещо като полу-Шенген, защото имаше упорита съпротива. Тя не е от Австрия и Холандия, както много хора смятат. Австрия и Холандия играеха ролята на инструменти, чрез които големи сили вътре в ЕС всъщност блокираха това влизане на България и Румъния. Добре знаем, че ако трябва да бъдат прилагани към двете страни, а и не само към тях, изискванията за Шенген и въобще по-цялостните изисквания и за влизането в ЕС преди години – нито България, нито Румъния отговарят на тези изисквания. Това е публична тайна, знаят го и всички останали. Проблемът е в това, че ако трябва да говорим за Шенген – част от старите или относително нови приети страни-членки от ЕС в Шенген също не отговарят на тези условия„.

Според него се търси вътрешнополитически въпроси да получат своето външнополитическо изражение чрез „момчетата за бой, каквито са България и Румъния“. Той подчерта, че нашите проблеми са огромни. По думите му тук има и много мощни икономически интереси, които блокираха това влизане. Проф. Христов подчерта натовареността на ГКПП „Капитан Андреево“. По думите му ако се отпуши товаропотокът, пунктът може да е много мощна конкуренция на старите икономически търговски центрове.

„Тук ще има едно пренаместване на потоците и те ще преминават оттук. Става въпрос и за пари“.

Достойнство и българска политическа класа са две взаимоизключващи се инстанции. Второ – става дума за зависими хора, които са зависими от външнополитическия фактор. Трето – те не са в състояние да вземат каквото и да било стратегическо решение, което да отговаря на средносрочните и дългосрочните български интереси, защото те нямат основание и гръбнак за това“, категоричен бе проф. Иво Христов.

Според него нито българските превозвачи, нито българските туристи, нито който и да било друг е доволен от това решение. Очевидно се търсеше пропаганден ефект – да се покаже, че правителството е постигнало грамадни успехи, смята той.

Тази година предстоят редица избори в света. Геополитическият анализатор е категоричен обаче, че тези в САЩ имат решаващо значение. Според него под тяхната сянка ще преминава всичко останало.

„И победата на Тръмп, и победата на Байдън са в миналия век. Проблемът е, че формално това е битка на два лагера, които взаимно се изключват, но те имат енергията от миналото, а не от бъдещето. Само дълъг вътрешен конфликт може да предопредели възможността за качествено ново развитие или провал на западния проект“.

- Advertisement -

Според него нито Русия, нито Китай могат да бъдат реален съперник все още на Запада.

Второто много важно събитие ще бъде войната в Украйна и нейният изход, добави проф. Христов. По думите му е възможно през тази година да има някакъв изход.

Войната като майка на всичко ще произведе и новия руски елит – не този в момента, а следващият, който ще дойде след това“.

На трето място са отношенията между Китай и Тайван, т.е. между Китай и САЩ.

Светът върви към съвършено друга конфигурация, това е на макрозони, което означава, че всъщност всичките тези глобални мрежи ще бъдат прекъснати и то в много важните пунктове“, коментира проф. Христов. И добави:

„Това, разбира се, е Америка. Също и Китай. Въпросът е дали Русия е в състояние да направи собствен макрорегион или ще бъде засмукана от Китай или западния проект – това всъщност се решава с войната в Украйна“.

Според анализатора на този етап се поставя под въпрос статуквото в Близкия изток. Той прогнозира, че Израел ще спечели тази биткаа Палестинска държава няма да има:

„Прогнозата, че проблемът може да бъде решен с две държави на територията на светите земи звучи хубаво, но е абсолютно нереалистична“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече