Засечка! Германските „Леопарди” в Украйна дефектираха, части няма

0

- Advertisement -

Повечето танкове „Леопард-2“, доставени на Киев от Германия, междувременно са повредени и се нуждаят от ремонт, преди да се върнат на бойното поле. Резервни части за тях обаче липсват.

От общо 18 танка „Леопард-2A6“, доставени от Германия на Украйна, само малка част са останали боеспособни. На този фон експертът по военния бюджет на Зелената партия Себастиан Шефер призова да бъдат взети спешни мерки за ремонтирането на бойните машини. „За съжаление констатираме, че само една малка част от доставените на Украйна танкове остават годни за бой. Ремонтите отнемат много време, тъй като ремонтният завод в Литва не разполага с достатъчно компоненти“, е цитиран от агенциа ДПА Шефер. В този смисъл той е изпратил писмо до оръжейните концерни „Райнметал“ и „Краус-Мафай Вегман“. 

Заедно с германския министър на отбраната Борис Писториус, Шефер посети преди коледните празници завода в Литва. В своето послание експертът на Зелените уверява, че се наебходими спешни мерки за осигуряването на необходимите резервни части.

Проблеми с ремонта на танковете

- Advertisement -

Опитите на украинската армия сама да ремонтира танковете „Леопард“ са довели само до още повече повреди. Сега Себастиан Шефер предлага да се проучи как да се реши този проблем – например чрез подобряване на обучението на механиците или осдигуряването на условия за ремонтиране на танковете в самата Украйна.

След дълго колебание през март 2023 година германското правителство предаде на Украйна 18 танка „Леопард-2“ от наличностите на Бундесвера. Бронираната техника беше преодставена на Киев в рамките на програмата за подпомагане на Киев срещу руската агресия. В резултат на интензивното им използване на фронта почти всички от предоставените на Киев германски танкове са или повредени, или достатъчно износени, за да продължат да участват в бойните действия, пише Дойче веле.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече