Притеснен! Доган отряза Пеевски: Да не стане партията корпоративна, стяга редиците

0

- Advertisement -

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган няма да даде цялата власт в ръцете на Делян Пеевски. Това става ясно от обръщение на Доган, публикувано на сайта на движението. Той предлага Пеевски да е съпредседател, като другият съпредседател да е д-р Джевдет Чакъров.

До скоро Пеевски бе единственият кандидат за председател на предстоящата национална конференция и се смяташе за почти сигурно, че ще бъде избран. Доган казва, че е притеснен от това, че ДПС се е превърнало в корпоративна партия, като в това отношение е премината критична граница.

„Добро утро г-н, Доган! Най-сетне изтрезняхте“. Думите са на човек, отлично запознат със ситуацията в Движението за права и свободи и са по повод откровението на почетния му председател Ахмед Доган, че партията се превръща „в корпоративна, платена, партийна организация“.

Зад изненадващата на пръв поглед новина, че Доган излъчва двама съпредседатели на ДПС – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, всъщност се крие огромен проблем, на който се натъкна в последните месеци ДПС. Истината е, че електоратът не иска Делян Пеевски.

Независимо че областните структури контролирано и масово започнаха да издигат Пеевски за лидер на партията, електоратът по места не го иска, коментира пред Mediapool същият източник.

Той поясни, че базисно изискване и очакване на хората от смесените райони е човек с турско име да представлява тях и децата им. Самите те не знаят какво могат да очакват от Пеевски.

Фактът, че Доган толкова настойчиво пробва да лансира Пеевски за единствен лидер на партията и дори го нарече „феномен“, ясно показва, че той е поел някакви ангажименти към Пеевски. От какво естество са – дали са финансови или други- никой не може да твърди със сигурност, коментира източникът.

През август ТЕЦ „Варна“,  където мажоритарен собственик e почетният лидер на ДПС, бе осъдена от „Булгаргаз“ да плати 37 млн. лв. за доставен природен газ. В последните дни на декември стана ясно, че държавният газов доставчик е завел нов иск срещу електроцентралата на Доган за 3 млн. лв. – отново за неплатени количества синьо гориво.

По думите на събеседника ни, решението на Доган да предложи Джевдет Чакъров за съпредседател на ДПС също е добре премислено. Освен че носи турското име, той е лекар, а лекарите в тези района са уважавани и им се има доверие. Чакъров работи като хирург в болницата в Лъки.

- Advertisement -

„Не знам обаче как Чакъров ще допринесе за „добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция“, защото истината е, че Чакъров няма връзки с Турция“, казва още източникът. Според него такива връзки са имали сваленият от председателския пост Мустафа Карадаъй и бившият кмет на Кърджали Хасан Азис. И двамата твърде често бяха канени на срещи от бившата посланичка на Турция и в крайна сметка бяха отстранени от Доган, защото той си взе поука от историите с Лютви Местан и не би си позволил разцепление в ДПС и втори ДОСТ.

Чакъров е познат в Европейския парламент. Все пак той 14 години бе заместник- председател на Либералния интернационал, припомни още събеседникът ни по повод решението на Доган да възложи на Чакъров „да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации“.

В същото писмо до партийния актив Доган определя Пеевски като „технократ“, който трябва да се грижи за разширяване на електоралното присъствие на ДПС.

Има проблем Пеевски да е сам на коня

„Както предупредих, има проблем Пеевски да бъде сам на коня и да представлява ДПС и етническите турци. Днешният анонс на Доган е признание, че има брожение в редиците на ДПС срещу Пеевски. И не само – и в Турция Пеевски не се приема еднозначно., да не говорим, че Ердоган няма да говори с него като лидер на това, което той смята за „турска“ партия в България“, коментира във фейсбук бившият посланик на България в Русия Илиян Василев.

„Освен това дългът на Доган в ТЕЦ Варна остава да виси. Вероятно ще го изолират във фирма, която ще я фалират. Да не говорим, че „атлантизмът“ на Атланта притеснява Доган, който е свикнал да се спотайва в златната среда и от там да дебне най-изгодната сделка“, добави той.

Доган има и друг проблем – говори от „небитието“, което поражда съмнение, че оповестените от негово име съждения са негови.

Формулата с двамата председатели е ялова – Джевдет ще управлява партията и структурите, а Пеевски финансите и бизнеса. Как точно си представяте някой да отнеме трибуната на Пеевски от Парламента, който да говори на „града и на хората“. И Джавдет Чакъров да говори от централата – на членовете!?

За Пеевски връщането към бизнеса не е опция, поне докато има санкции. А те няма да бъдат премахнати. А в политиката се виждат, че конят, който иска да оседлае – ДПС, рита и дори Доган не може да му помогне.

Както точно ще усмирите егото на Пеевски с един съпредседателски пост?!, добави Василев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече