Гаф на МО с непоканени на водосвет депутати:  Шиши пак се намеси

0

- Advertisement -

Експерт в Министерството на отбраната е подал оставка, защото ведомството не е изпратило покани до всички депутати да присъстват на освещаването на бойните знамена на Богоявление. По традиция този ритуал се изпълнява всяка година на 6 януари, Йорадновден, но никога досега не е имало случай церемонията да бъде уважена от повече от дузина народни представители.

Сега покани са получили председателят на НС и заместниците му, както и всички членове на парламентарлната комисия по отбрана. Пропуснати са председателите на парламентарните групи, най-видният от които – Делян Пеевски, поиска министърът на отбраната да плати за това с оставката си.

Гафът с неизпратените покани накара председателя на парламента Росен Желязков, който е на посещение във Виетнам заедно с голяма група депутати, още в неделя сутринта да поиска обяснение от военното министерство.

Казусът бързо се превърна в обичайния водевил, след като социалистът Борислав Гуцанов обяви, че военният министър Тодор Тагарев е заплаха за националната сигурност, а Делян Пеевски обвини Тагарев, че не е евроатлантик и погазва Конституцията.

МО: Процедурата е спазена, има един пропуск

Почти толкова неадекватно изглеждаше и поведението на МО. Първоначално от там заявиха пред БНР, че „организацията на водосвета, който се провежда традиционно на Богоявление, е съгласно държавния протокол и не е променяна от над 20 години“, както и че списъкът с поканените се актуализира периодично.

От този отговор не се разбра дали наистина има проблем с поканите, след като администрацията на Народното събрание е установила, че такива са изпратени само неговите председател и заместник-председателите.

По-късно в неделния ден от Министерството на отбраната изпратиха съобщение до медиите, в което се казва: „Министърът на отбраната възложи незабавна проверка, която показа, че процедурата е спазена и са били поканени председателят и заместник-председателите на Народното събрание, както и целият състав на Комисията по отбранаУстановен е пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи. Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция“.

От министерството отбелязаха също, че са „отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната“.

Шефът на НС: Това е прецедент

Преди това председателят на НС Росен Желязков коментира казуса, включвайки в обхвата на поканените всички народни представители.

„Досега в Народното събрание не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители на такива празници. Аз ще поискам необходимата информация за това, за да се прецени дали става въпрос за недоглеждане, или става въпрос за някакво по-особено отношение от страна на организаторите, защото би било пък странно, ако нямаме тази информация и мотивите за това, да се върви по линия на парламентарния контрол“, каза Желязков.

- Advertisement -

Депутат от комисията по отбрана потвърди, че има покана

Депутатът от „Има такъв народ“ Александър Вълчев, който е част от парламентарната делегация във Виетнам, потвърди пред журналисти в столицата Ханой, че като член на парламентарната комисия по отбрана е получил покана за ритуала с освещаване на бойните знамена за Йордановден:

„Като член на Комисията по отбрана получих лична покана, за тържествения водосвет, спомням си я много добре, не мога да си спомня дали беше на парламентарния мейл, или на личната ми поща“.

Вълчев уточни, че не е наясно дали председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов и другите депутати от ИТН са получили покани. Той определи като изненада създалия се скандал и допълни, че ако не е бил във Виетнам, е щял да отиде на водосвета.

Борислав Гуцанов от БСП, който по принцип е недоволен от проукраинската позиция на министър Тагарев, стигна още по-далеч и го окачестви като заплаха за националната сигурност.“Ако това е така (да не са изпратени покани до депутатите -б.р.), е абсурдна ситуация, защото за пореден път показва, че този човек е опасен за националната сигурност на страната ни и колкото по-бързо си тръгне от позицията „министър“, толкова по-добре, ако пак, повтарям – това е по този начин. Недопустимо е един министър на отбраната да се държи по такъв безобразен начин“.

Накрая върху Тагарев се изля и целият словесен гняв на шефа на депутатите от ДПС Делян Пеевски. Той призова министъра да се яви пред парламента и да „поеме отговорност за липсата на покана към депутати за водосвета на бойните знамена на Богоявление“.

Скандален е фактът, че Тодор Тагарев игнорира парламента от ритуала с бойните знамена на Богоявление, заявява той и допълва, че този акт е грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента.

Пеевски смята, че Тагарев „страхливо избяга от отговорност, като не пое нито едно важно решение, което можеше да вземе сам, а прехвърляше на парламента да изпълнява евроатлантическите ангажименти на държавата“. „А той се оправдаваше, че пътува я за Бургас, я за друго място“, допълва Пеевски. Според него Тагарев е евроатлантик само на думи и поза.

Няма да допуснем парламентът да бъде унижаван от един министър, допълва Пеевски. „Ние, парламентаристите, сме тези, които сме получили доверието на хората и ще защитим парламентарната република и конституционно установения ред на правовата държава. И няма да допуснем никой овластен да се опитва да се упражнява в собствена полза върху Конституцията, за да запази личния си интерес“, заявява Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на ДПС.

Оставката на експерта в МО го разгневи още повече и той призова:

„Министър Тагарев, отговорността винаги е лична. Не се крийте зад съветници и експерти! Поемете отговорност за гафа. Предишният път съветникът ви подаде оставка заради скандала в „Пирогов“, но след като го крихте дни наред. Сега някакъв невинен експерт подава оставка, заради гафа с парламента. Министър Тагарев, бъдете мъж, поемете отговорност!“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече