Цветанов: Решението на Австрия за възушен Шенген ни дискриминира без дата за сухопътния

0

- Advertisement -

Решението на Австрия ни дискриминира, защото няма дата за сухопътен Шенген. Това каза пред БНР бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, лидер на „Републиканци за България“, и подчерта, че за бизнеса най-важни са сухопътните граници да бъдат в Шенгенското пространство.

Според него България се задължава с последващи мерки, които ще увеличат контрола по границите с Турция, Сърбия и Румъния, „което означава, че всички, които ще бъдат регистрирани, и с промяната на законодателството за по-бързото регистриране на тези мигранти – България ще има повече миграционен поток, който ще остане в страната ни“.

Цветан Цветанов изказа мнение, че „законодателят трябва да предвиди съответните механизми – чисто правно и институционално – как ще бъдат решавани тези проблеми, защото това ще бъде свързано и с допълнителен бюджет към съответните ресорни министерства“.

Той цитира данни, изнесени от Държавната агенция за бежанците на 24 декември 2023 г.:

- Advertisement -

 „От началото на 2023-та до месец декември – на територията на страната през границата с Турция са минали 1785 мигранти. Излезлите през границата със Сърбия са били 1983-ма. Обаче във вътрешността на страната са задържани 14 700 мигранти, а обща за цялата 2023-та година са били 18 500. Това означала, че когато намалиш възможността за тази пропускливост за излизане от страната на тези мигранти, които са регистрирани по Дъблинския регламент, означава, че с тези бързи процедури до 1 месец, трябва вече те да имат съответния статут и в голямата си част те ще останат в страната ни“.

Цветанов коментира появилото се в публичното пространство твърдение, че 6000 мигранти ще бъдат върнати в България от Австрия:

„Това са прогнозни числа, които бяха споделени от председателя на ДАБ, че толкова мигранти са задържани в Австрия, на които първото им регистриране е било в България. Това означава, че ние сме в такава хипотеза. Държавата трябва да има политики, и политически решения, които да бъдат свързани с тези предизвикателства, които трябва да изпълним“. 

Той смята, че с решението за Шенген България се е задължила „да изпълни нещо, което по принцип се знае, че не работи и не е в тези функционалности, в които е разписано като Дъблински регламент“:

„Ние в момента ще приемем това, което ни постави Австрия като условия, защото те са тези които ще дадат становище дали има видим напредък по тези 5 точки, които са ни възложили. Не изключвам възможността и и в други членки на ЕС, във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент, а и в държавите, където ще се провеждат национални избори, тази тема да фигурира в дневния им политически ред. Това означава, че сухопътният Шенген си остава невъзможен“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече