Цветанов: Организираната престъпност лека-полека овладя държавата (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

България няма проблем с мигрантите и наркотиците, но само на хартия. Това каза Цветан Цветанов бивш вицепремиер и вътрешен министър, сега лидер на Републиканци за България в „ИнтервюТО” с Ивелин Николов.

Цветанов припомни, че след Българското председателство на Съвета на ЕС оценката, която е била дадена от Австрийското през 2018 г.и е трябвало да бъде направен избор, който да бъде приет от всички 27 държави членки, заедно с комисията LIBE и по предложение именно на австрийското представителство и председателите на двете важни комисии в техния парламент са направили предложението и са издигнали именно неговата кандидатура зачлен на Управителния съвет на Европол. „Беше одобрена без нито една забележка, на база на всичко това, което съм правил като бивш вътрешен министър в периода 2009-2013 г., след това като председател на вътрешната комисия в НС и действията и активностите, които съм имал по всички тези проблеми, които са стояли на дневен ред в борбата  срещу организираната престъпност“.

„В момента сме свидетели на това, че има неефективноств действията на страната ни в сферата на сигурността и това са констатации на много международни експерти“, даде за пример бившият вътрешен министър.

Цветанов направи съпоставка с годините, в които страната ни е била водеща в международните операции, които са се правили и с фалшивите кредитни карти. „България беше водеща,тогава координирахме дейността си с Eвропол и затова получихме съответните признания. На много от форумите, които се провеждаха България беше давана за пример. В момента ситуацията е много по-различна. Австрия и много от държавите, които имат добри резултати в борбата с организираната престъпност не чуват това, което се говори, а гледат повече делата на международните операции и това което сме направили“, подчерта Цветан Цветанов.

„Убеден съм, че ако погледнем реално и на статистиките със заловеното количество наркотици, на заловените групи трафиканти и международните операции, които са проведени с европейско или трансатлантическо партньорство ще видите, че ние имаме само едно шаблонно говорене, което се използва като клише, но не и видими резултати от съвместната работа с нашите партньори“, заяви Цветанов.

Той припомни 2014 г., когато е бил награден от испанския министър на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас снай-висшето полицейско отличие – сребърен кръст за граждански заслуги на Гражданската гвардия на Испания.

Също така през 2013 г. Цветанов става почетен член на карабинерите в Италия, във връзка с операциите, които са били проведени срещу Брендо и цялата група на италианската мафия. При нея са задържани 30 човека и са били осуетени възможности за трафик на 40 тона кокаин годишно от Южна Америка за Европа, както и за 3 тона задържан кокаин на българския кораб в Испания, благодарение на водещата роля на България, ДЕА и испанските служби.

- Advertisement -

„Тогава имаше политическа воля, докато в последните 6-7 години нямаме тази ефективност и резултати, които имахме преди и бяхме давани за пример от нашите евроатлантически партньори“, припомни бившият вътрешен министър.

Цветан Цветанов заяви, че е обидно, че има много „регламентирани места“, на които се продават или употребяват наркотици. „Това означава, че ние нямаме нито едно политическо действие, което да е в подкрепа на превантивната дейност в тази област. В статистиката ще бъде отчетено, че в България няма проблем с наркотиците и това ще бъде идентично с това, което отчитаме с мигрантите, защото не ги задържаме, или си минават безпроблемно през страната“.

Цветанов коментира искането за увеличения контрол, който трябва да има на границата ни във връзка с поставените условия от страна на Австрийската държава по критериите за допускане на България в Шенген по въздух и вода. „Трябва с три пъти да бъде увеличен контролът,а това означава, че ще има и повече служители на Frontex и страната нитрябва да засили присъствието си на външната граница на ЕС и тези зони, които бяха споменати в австрийското предложение – българо-турска, българо-румънска и българо-сръбска граници. Всички мигранти, които ще бъдат регистрирани ще трябва да останат в страната ни“.

„Похвално е, че правителството  внесе законопроект с предложение, за да може да се гарантират политиките, които трябва да бъдат направени спрямо тези лица. Видяхме, че БСП го използваха като политически акцент. Тук ще трябва да се търсят и финансови средства, за да може да интегрираме тези хора и това, което е най-големият проблем – никой в момента не иска да чуе и да се подготви за това, което би могло да се случи в страната ни. Ако имаме капацитет за 700-800 души, какво ще се случи?“.

Цветанов прогнозира, че: „Ако до летните месеци българското правителство не е осигурило съответната база и не е предприело механизми и мерки за противодействие и надграждане на този капацитет, ние ще имаме огромен проблем във връзка с предстоящите европейски избори и дебатът ще бъде много нелицеприятен. Няма да се търсят политическите решения за излизане от тази ситуация, а всеки ще нагнетява обстановката. Това може да бъде избегнато, когато има политици, които взимат политически решения и изпълняват управленски програми“.

По думите на бившия вътрешен министър 2009-2013 г. е изграждан капацитет и са правени обучения в МВР. „Разширихме с още 6000 служители, които минаха на това обучение в петте апелативни района заедно с прокуратурата, МВР и фондация „Хайнс Зайдел“.  Той припомни, че по времето на кабинета „Орешарски“ се ликвидирана ГДБОП и всички тези оперативни дела са били изнесени и прехвърлени към ДАНС, които по определени техни критерии са успели да приключат някои от тях. „Там имаше и такива за корупционни схеми обслужващи съдебната система, след това видяхме, че много от тези хора получиха професионалната си реализация и реално контингентът знаеше какви са били действията на държавата спрямо тях. Организираната престъпност започна лека- полека да си овладява държавата и в момента виждаме резултатите на база статистиките и данните“.

„2014 г. Борисов даде на сектор „Сигурност“ един напълно неподготвен човекв лицето на Румяна Бъчварова, който можеше да бъде управляван дистанционно“. Цветанов добави, че оттогава е започнало овладяването на системата на МВР, асега берем плодовете и понасяме последиците отнеподходящите и недостатъчно обучени кадри, които са били с недобра репутация и авторитет, но са заемали ключови позиции във вътрешно министерство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече