Напън за Шеген:  България твърди, че спряла рекорден брой мигранти

0

- Advertisement -

В „борбата“ за Шенген България казва, че е спряла 20 пъти повече мигранти от Румъния. Може ли това да е аргумент България да бъде приета в Шенген преди Румъния? Евентуално, като се има предвид, че едно от условията на Австрия е засилен граничен контрол, пише Newsweek.ro. 

България представи рекордни данни за броя на нелегалните мигранти, за които се твърди, че са спрени на границите й. Става въпрос за 180 000 мигранти, огромна цифра, ако я сравним с тази, представена от Граничната полиция за Newsweek Romania. 

И така. Граничната полиция на Румъния обяви, че през 2023 г. е заловила 11 500 граждани, опитващи се да преминат границата с други държави. От тях на границата с Унгария на изход е заловила 8763 мигранти, от които на зелена граница – 1589 мигранти и 7174 на пропускателните пунктове. 

„Борбата“ за Шенген. България твърди, че е спряла 20 пъти повече мигранти от Румъния.

Това означава, че България е хванала 21 пъти повече мигранти от Румъния.

В отговор на запитване на Newsweek Romania „от началото на 2023 г. до 10.12.2023 г. на ниво цялата страна, на път за влизане в страната, Граничната полиция разкри 2188 чужди граждани чрез опит за преминаване на границата за целта на нелегалната миграция“.

В същото време на излизане от Румъния са засечени 11 574 чужди граждани, които са се опитали да преминат нелегално границата на съседни държави.

С какво се гордеят българите?

Българската гранична полиция е предотвратила около 180 000 незаконни влизания на мигранти през 2023 г., по-голямата част от които идват от Турция, което е увеличение от 8% спрямо предходната година, сочат данни на българското министерство на вътрешните работи, представени в сряда. 

- Advertisement -

През миналата година са задържани 1729 нелегални мигранти, сред които 920 сирийски граждани и 249 иракчани, опитали се да влязат в България от Турция. 

Докато на границата на България с Турция има 10% ръст на нелегалните мигранти спрямо 2022 г., на границата с Гърция има 85% спад. На гръцката граница българската полиция задържа 39 от общо 500 нелегални мигранти, опитали се да влязат в България. 

С 85% се увеличава и задържането на мигранти, предимно афганистанци и сирийци, които са се опитали да напуснат България към Сърбия, с намерението да продължат пътуването си оттам към Унгария и по-нататък към западноевропейските страни. 

Драконовски условия

Австрия закова пет съществени условия, които Румъния трябва да изпълни, за да се присъедини към Шенгенското пространство, съгласно изрично споразумение между Румъния, България и Австрия относно разширяването на зоната за свободно движение. 

Първото условие цели засилване на охраната по външните граници на Европейския съюз, включително утрояване на присъствието на Frontex на българската граница с Турция и българо-сръбската граница. Иска се финансова помощ и за охраната на външните граници на ЕС в Румъния и България, както и консолидирането на пилотни проекти по българо-турската и румънско-сръбската граница.

Второто условие изисква засилен контрол на сухопътните граници между Румъния и България, както и между Румъния и Унгария с мултидисциплинарни екипи и система от множество филтри за ограничаване на нелегалната миграция. 

Третото поето задължение е пълно спазване на разпоредбите на Дъблинското споразумение, задължаващо Румъния и България незабавно да приемат обратно лица, търсещи убежище от Европейския съюз, преминали транзитно през една от двете страни. 

Четвъртото условие изисква разполагането на съветници по документи, включително австрийски съветници, за съответните полети на летищата в България и Румъния, както и проверки на място при пристигане в Австрия, в съответствие с правото на Съюза. 

Последното задължение се състои в ангажимента през 2024 г. да се обсъди функциониращо Шенгенско пространство и подготовката на компенсаторни мерки по границата с Румъния и България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече