Има голям страх и желание всичко около Нотариуса да бъде забравено

0

- Advertisement -

„Вчера изпратихме писмо до Народното събрание, председателя му и парламентарните групи с предложение за образуване на комисия, която да разследва къде се е провалила системата в случая с Мартин Божанов-Нотариуса. Видяхме и онзи ден в предаването на Лора Крумова, че става дума за неща отпреди 20 години”. Това заяви в предаването „Здравей, България“ по NOVA журналистът от „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков.

Коментарът му е и по повод твърденията за частен съдийски клуб, който е бил „стопанисван“ от разстреляния преди броени дни мъж. Стайков сподели обаче, че не е сигурен, че проверката няма да отиде при компрометиран магистрат, който е бил част от този клуб, например.

„Когато направихме разследването през 2021 г., наречено „Списък за бърз контрол” или историята на Веселин Денков, то започна по следния начин: Ивайла Бакалова дойде при нас, възмутена от предложенията, които се отправят. Тя ми каза, че с Денков са твърдо решени да не плащат”, обясни журналистът. Бившата „Мис България” твърди, че Божанов ѝ е поискал 100 000 евро, за да уреди пускането от ареста на съпруга ѝ Веселин. Той беше задържан преди четири години по обвинение в лихварство. Разследването на Антикорупционния фонд, осветлило Божанов като лобист в съдебната система, също е сред материалите по делото.

Бивш шеф на НСлС: Съпругата на Нотариуса трябва да сътрудничи, ако иска убийството му да бъде разкрито

- Advertisement -

„Когато осветихме дейността на въпросния човек, 17 години след началото нямаше никаква реакция. Тогава при нас започна да се появява информация и за този клуб, но, за съжаление, никой не искаше да си застане с името. Има огромен страх и аз го виждам и сега. В момента най-голямото желание е всичко да бъде забравено, да не излезе нищо от телефоните, от записите“, смята Стайков.

По думите на журналиста историята е много интересна, защото Божанов е имал заведение до Софийската градска прокуратура. То обаче никога не е функционирало като истинско заведение. „Отварянето на този клуб съвпада с отварянето на Специализираната прокуратура и съд“, добави той.

Журналистът смята, че има много какво да се разследва, включително и това как и защо Божанов е присъствал на различни празненства на институциите.

„Няма как една такава схема да продължава 20 години без съдействие от административните договорители. Няма как да продължава, защото това са неща, които се знаят вътре. Така че нека да има такава парламентарна комисия, нека да дойдат медиите, нека абсолютно всичко да става пред нас”, призова Станков.

  „Най-важният въпрос сега е дали системата ще си свърши работата и какво ще стане с няколкото телефона на Нотариуса”, добави той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече