Емил Соколов: Радев има две лица – проруско у нас и проевропейско навън

0

- Advertisement -

  • Свързваха с него няколко други формации, които потънаха. Какво прави Мая Манолова освен видеа в тик-ток, пита политологът

– Г-н Соколов, има ли нагласа в обществото за партия на Румен Радев?

– Нагласата за нова партия е налице в последните няколко години, свързана е с генералното разочарование от политиката. При Радев е по-необичайно, защото той и кръгът около него не правят разликата, че авторитетът на президентската институция не се прехвърля към личността.

Разбрахме, че са регистрирали марката “Трети март”, но по същия начин беше регистрирано и “Отровното трио”. Това не е първият проект – имаше “Левицата”, Стефан Янев, Мая Манолова, “Продължаваме промяната”. Допреди 1 години казваха, че ПП дължи всичко на Румен Радев, който ги е създал, а сега започнаха да отричат връзка с него. Много проекти са обвързвани с президента. Много от тях имаха слаби резултати. “Левицата” имат тук-там общински съветници, „Български възход“ загина, а Мая Манолова, освен да пуска видеа в тик-ток, не знам какво друго прави. За “Трети март” като проект за партия освен Весела Лечева не съм убеден кои са лицата. Гълъб Донев може би. И двамата нямат този заряд, който би могъл да изстреля една нова партия напред.

– Ако президентът не е начело, какви са шансовете?

Ако Радев не излезе от президентството, за да я оглави, шансовете са слаби. Но това значи да си отреже всички властови позиции и да играе ва банк, ако има предсрочни парламентарни избори. А и не съм убеден до каква степен кръговете около него биха подкрепили г-жа Йотова да довърши мандата.

Г-н Радев се надява да повтори успеха на “Продължаваме промяната”, които бяха първа политическа сила, когато стартираха.

– Може ли да има ходове за предизвикване на предсрочни парламентарни избори?

- Advertisement -

– Не мисля, че ще се опита да ги предизвика. При ротацията напрежението в мнозинството се покачва стремглаво. Има различни заявки, има надиграване кои министри няма да останат, кои ще останат. Ще се проведе скрита война кой да има по-силната ръка.

– Президентът даде заявка, че има нужда от нова партия. Може ли да постигне ефекта на царя от 2001 г.?

– Аз виждам друг ефект. След като г-н Сакскобургготски дойде на власт, всички спряха да говорят за монархия. След всички ходове на президента Радев вероятно ще престанат да говорят за президентска република.

– А има ли Радев харизмата на царя от 2001 г. и Бойко Борисов от 2009 г.?

– Радев имаше харизма, но това беше през 2020 г., когато бяха протестите. Именно заради тях бе преизбран за втори мандат и спечели симпатии в широк кръг сънародници. Заради някои свои действия впоследствие понесе репутационни щети и далеч не е на нивото от 2020 – 2021 г.

– Обвиняват го в проруски позиции. Проруска ли ще бъде една партия, гравитираща около него?

– Г-н Радев има две лица – от една страна, е твърдата риторика за Русия в България. От друга, като отиде в Европа, се преобразява на натовец, европеец. Нещо подобно очакваме от такава партия – във вътрешната политика да се заиграва с проруски сантименти, издигайки знамена като на Рожен, бутафорен патриотизъм. А във външната да държи проевропейски наратив.

– Какъв е резервният ход на президента да остане в политиката след 3 години?

– Основният ход е създаването на партия, тъй като да се присъедини към вече съществуваща не го виждам. Да бъде просто редови член, да бъде притурка е направо невъзможно за човек, печелил мажоритарни избори. Колкото и да се говори за президентска република, за това трябват 160 души, които да гласуват, а не виждам такава подкрепа. Така че единственият начин да продължи да бъде в политиката е чрез парламента, ако направи силен резултат със собствена партия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече