Убитият Мартин Нотариуса наследил рекетьорската империя на Пепи Еврото

0

- Advertisement -

Застреляният съдебен брокер на влияние изнудвал магистрати с разкрития за подкупи, плащани от „Осемте джуджета“

Застреляният на 31 януари пред къщата си в затворен жилищен комплекс в „Горна баня“ Мартин Божанов – Нотариуса е бил провъзгласен за наследник на безследно изчезналия бивш следовател Петьо Петров – Еврото в рекетьорската схема с оправяне на съдебни дела и „опраскване“ на баровци със сенчест бизнес. Това разказаха пред „Уикенд“ потърпевши от крими дейността на 51-годишния аферист. Според думите им, Божанов е бил активен сътрудник на прокуратурата и ГДБОП, осигурявал е на държавното обвинение „кошаревски“ свидетели от крими контингента по редица знакови дела и активно е участвал в изнудването както на подсъдими, така и на съдии и прокурори, които не са играли по свирката му.

Запознати с дейността на Мартин Нотариуса са категорични, че неговото влияние в съдебната система рязко се е разширило след избора на Иван Гешев за главен прокурор през 2019 г. Твърди се, че Божанов е бил от най-доверения и приближен кръг на Гешев и че под давлението на бившия обвинител №1 е работил в тандем с Петьо Петров – Еврото и съпругата му Любена в закриляната от прокурори, съдии и полицаи банда за рекет „Осемте джуджета“.
„Нотариуса беше главен помощник на Любена Павлова и се явяваше по нейни дела в съдебна зала, без да има това право.

Той беше част от „Осемте джуджета“

и за мен убийството му е поръчано, за да бъдат заметени следите на тази афера“, коментира бизнесменът Илия Златанов. На 24 март 2020 г. собственикът на завода за асансьори „Изамет“ е принуден да подпише протокол в сградата на Специализираната прокуратура, че е получил 35 килограма златни монети, иззети година по-рано при акция на ГДБОП и прокуратурата от дома на сина му Явор. Златото обаче не е върнато на Златанови, а е натоварено в колата на Любена Павлова, тогаашна съпруга на Пепи Еврото. Неофициално се твърди, че

плячката от 35 килограма злато

- Advertisement -

е откарана от Любена Павлова в частния клуб за магистрати на Мартин Божанов на улица „22 септември“ №7 и впоследствие е разпределена между няколко участника. Съществували и оперативни данни, че седмици след кражбата на златото Мартин Божанов е пътувал за Гърция заедно с Пепи Еврото и жена му, за да уреди на семейството покупката на луксозни имоти в Солун. Любена Павлова е собственик на кафене на крайбрежния булевард „Леофортос Никис“ №13 в Солун, както и на още две търговски помещения на престижни локации. Смята се, че покупката на имотите в Солун, които се водят официална собственост на гърци, са минали с посредничеството на Мартин Нотариуса.
Божанов урежда и други два топ имота на Пепи Еврото и Любена Павлова в най-скъпия квартал в София – „Бояна“. През май 2020 г.

Любена купува две къщи в „Бояна“

от фирма на бившия митничар Георги Бъзовски, плащайки общо 910 000 лв. за имотите. Според запознати, Бъзовски е придобил по-рано имотите от Мартин Божанов. Впоследствие една от къщите е продадена за сумата от 870 000 лв.
След драматичния развод между Пепи Еврото и съпругата му Любена през 2021 г., Мартин Божанов заема страната на Павлова и рязко влошава отношенията си с Петров. Нещо повече – Пепи Еврото обвинява Мартин Нотариуса, че е съучастник на Любена Павлова в кражбата на престъпното му богатство, оценявано на над 50 млн. евро.
„Милионите на Пепи Еврото бяха управлявани от Любена, а когато двамата се разделиха със скандал, тя на практика

сложи ръка върху цялото му богатство.

В опит да я принуди да върне парите, Пепи Еврото отвлече от Любена сина им“, разкриват запознати.
Миналата пролет, в разгара на избухналата война между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и наследилият го впоследствие негов заместник Борислав Сарафов, изпадналия в немилост Пепи Еврото избяга в Дубай заедно с 5-годишния си син. Впоследствие детето е върнато тайно на Любена Павлова, след като Пепи Еврото постъпва в болница в Емирството. И до днес не е известна съдбата на Петьо Петров – върви слух, че той е починал от инфаркт в Дубай, други обаче са на мнение, че Пепи Еврото е инсценирал смъртта си.
Мълви се, че през последната година от живота си Мартин Божанов – Нотариуса е притискал прокурори и съдии от кръга на Пепи Еврото с компромати, заснети в ресторант „Осемте джуджета“. „Божанов твърдеше, че е наследил от Пепи Еврото

стотици видеозаписи с плащане на подкупи

на магистрати в ресторант „Осемте джуджета“ в опит да принуди влиятелни прокурори да участват в схемите му. Заради това една от водещите версии на разследването за убийството му е, че той е ликвидиран, за да не бъде разплетено участието на съдии и прокурори в престъпната рекетьорска империя“, разкрива източник на „Уикенд“.
Миналата есен Мартин Божанов – Нотариуса е привлечен като защитен свидетел на прокуратурата по образуваното дело срещу Петьо Петров – Еврото и Любена Павлова и че е дал показания, стоварващи цялата вина върху бившия следовател и оневиняващи бившата му съпруга. Заради това на Божанов, а и на Любена Павлова, била назначена полицейска охрана. Само седмица преди Нотариуса да бъде ликвидиран от наемен убиец, охраната му е свалена поради „отпаднала необходимост“.
„Разследването на убийството на Мартин Божанов най-вероятно ще остане неразкрито, освен ако килъра не бъде заловен. Нотариуса се е забъркал в стотици престъпления през годините и кръга от хората, които имат мотив да го застрелят, е огромен. Не бих се учудил, ако е застрелян от действащ полицай“, коментира пред „Уикенд“ столичен криминалист.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече