Минчев: Бакалова и Арабаджиеви са описани като жертва на Нотариуса

0

- Advertisement -

Ивайла Бакалова и семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви са посочени като жертви на групата около Мартин Божанов-Нотариуса, в доклада, който депутата от ПП-ДБ Атанас Атанасов твърди, че е получил в пощата си и който той предаде на временната комисия в парламента.

Това стана ясно от изявление пред журналисти на Никола Минчев, който е председател на въпросната комисия. 

По думите му в доклада има определени казуси за хора, които са станали жертва на групата около Нотариуса. „Ивайла Бакалова и нейният казус са споменати там, семейство Арабаджиеви също – споменати са като жертви на групата около Нотариуса“, допълни той. 

Нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове. За тези нарушения на Конвенцията за правата на човека Ветко и Маринела Арабаджиеви са сезирали съда в Страсбург срещу България.

- Advertisement -

Арабаджиеви бяха задържани през 2019 г. в Барселона и след като бяха върнати в България прекараха в ареста повече от година. Срещу тях прокуратурата внесе обвинителен акт още в края на същата година за престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари.  КПКОНПИ им запорира имущество за над 310 млн.лв. До момента обаче срещу тях няма присъда.

Ивайла Бакалова пък стана причина за разкриването на групата на Нотариуса още преди 3 години, когато даде интервю в разследване на Антикорупционния фонд и обяви, че групата около Божанов я изнудва за 100 000 евро, за да пуснат от ареста нейния приятел Веселин Денков.

Бившият модел и настоящ свидетел по делото „Барселонагейт“ Ивайла Бакалова нападна остро Бойко Борисов в телевизионна изява по Нова тв.   „Заплахи съм получавала и по „Барселонагейт“.

Докладът, който Атанас Атанасов е получил, е изпратен на всички членове на комисията, каза в петък още Минчев. „В доклада се описва как функционира групата за действие около Нотариуса, има и списък с около 8-10 имена, които са посещавали въпросния частен клуб“, посочи председателят на комисията. 

Минчев написал в писмото, което е разпратил до колегите си от комисията , че докладът и списъкът с имената няма официално потвърждение и може да се използва само като насока.

Той заяви, че шефовете на ГДБОП, на ДАНС и главните прокурори са пряко свързани с разследването на дейността на групата около “ Нотариуса” и следователно трябва да бъдат разпитани. На въпрос дали и МФ и НАП ще бъдат викани Минчев обяви: “Министерството на финансите и НАП – вече зависи какво е тяхното касателство. Гръцкият бизнесмен, който говори по телевизионните студия, каза, че е бил изнудван от служител на НАП. В този случай НАП са си свършили работата, защото са изготвили преписка за конфликт на интереси срещу този служител”.

Той обаче бе категоричен, че всеки, който има връзка със случая, ще бъде разпитан. „В рамките на тази парламентарна комисия ще трябва да изслушаме доста лица, за да съберем повече информация, което да накара разследващите органи да разплетат казуса. Всички имена, които присъстват по някакъв начин, ще бъдат поканени на изслушване“, каза часове по-рано Минчев по БНТ. По думите му от тв екрана, макар че Делян Пеевски не е споменат директно, също ще бъде поканен. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече