Христо Иванов: Борисов ми се обади и възобновихме диалога. Ще се опитаме да има кабинет

0

- Advertisement -

„Г-н Борисов днес ми се обади и възобновихме диалога. Ще преговаряме, ще се опитаме да има правителство“. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов по „Панорама“. Той уточни, че това правителство трябва да прави реформи и че ПП-ДБ са обявили преговорната позиция и са готови за преговарят по по-добри идеи. 

По повод регулаторите Иванов каза, че са искали да се разберат с ГЕРБ-СДС и изведнъж г-н Пеевски се взривил, че неговият дял няма да бъде гарантиран. С това Иванов си обяснява неочакваното му изригване. 

„Този тип политическо поведение трябва да бъде прекратен, това в същината си е опит за шантаж. Той (Пеевски – б.р.) каза важна фраза, без ДПС не може да има управление“. Ако някой си мисли, че без изборен резултат ще има дял или пай, това не е редно“, смята още той. 

„Правителството е с много сложна формула. Много е важно да сме сигурни, че ще има продължение на антикорупционна реформа, съдебна реформа, обществено убедителен избор на регулаторите, които са над 30“, каза лидерът на ДБ. 

- Advertisement -

„Не е просто съществуване на правителство, в следващите месеци се очакват  реформи, включително и на службите за сигурност. Мнозинството с всичките трудности и разделения между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, е трудно създадено, но без да го има правителството, няма да го има и парламента. Споделяме тази отговорност“, каза още той.

„С промяната на конституцията беше заложено регулаторите да са независими. Хората, които ще изпратим да имат високи нравствени и професионални качества. В тези разговори ние поставяме темата,  регламента, веднъж като се разберем за него, ще се разберем и за номинациите.

За предложените от партиите членове на регулаторите, той каза, че искането от ПП-ДБ е проверка за интегритет, за съмнения за корупция. След това оценка на професионалните им качества.

 След като имаме пълната картина на качествата, в конкурентна среда можем да ги изберем“, каза Иванов и допусна номинации и от организации.  Според него докато едни подкрепяме правителство и парламент,  друг с плаващи мнозинства си осигуряват регулаторите. Затова иска ясна процедура, регламент и ясна  политическа  отговорност. Той заяви, че в момента регулаторите са от ГЕРБ-СДС. Той се усъмни дали в тях няма да се открият проблеми като този с Нотариуса.

Когато предишната председателка на парламентарната група на ГЕРБ обявила разпределение на позициите по формулата  1 към 3, нямало скандал, когато сега ПП-ДБ описват ясна процедура, сега е скандал, реагира още той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече